Εφημερίδα Κοινωνική

Νίκη του Δήμου Φυλής για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ)

 Breaking News

Νίκη του Δήμου Φυλής για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ)
30 Νοεμβρίου 2021
ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Την ικανοποίησή του για την ομόφωνη ψήφιση, από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, στη σημερινή συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου 2021, του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, που προβλέπει ότι το κεφάλαιο της Χωματερής κλείνει οριστικά για τη Φυλή, με την ολοκλήρωση και υλοποίηση του συνόλου των έργων επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Αττική εξέφρασε ο Δήμαρχος Φυλής, κ. Χρήστος Παππούς, ο οποίος αναφέρει:
Με τη σημερινή απόφαση, με θέμα «Μελέτη για την 3η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής» επικυρώνεται η νέα κατεύθυνση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού, τις οδηγίες της ΕΕ και της Κυκλικής Οικονομίας η οποία στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
• Έμφαση στην καθολική ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση
• Μαζική εκτροπή των βιοαποβλήτων από την ταφή, με διακριτή συλλογή και αποκεντρωμένο δίκτυο 10-15 μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων
• Χωροταξική δικαιοσύνη στην κατανομή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας, με τη δημιουργία δικτύου Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας που θα περιλαμβάνουν 6 μονάδες επεξεργασίας, εκ των οποίων οι 4 είναι ήδη δρομολογημένες ( το «Πράσινο Εργοστάσιο» στο ΕΜΑΚ, η ΜΕΑ Γραμματικού , ο διαγωνισμός για την οποία είναι σε εξέλιξη , καθώς και οι Μονάδες που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ κι αφορούν τον Κεντρικό Τομέα και τον Πειραιά. Οι άλλες δύο μονάδες θα δρομολογηθούν εντός του 2022.
Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ, με στόχο να υπάρξει, το επόμενο διάστημα, εκτενής διαβούλευση, ενώ μετά τη σημερινή ψήφισή του θα διαβιβαστεί άμεσα στο Υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για γνωμοδότηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του νόμου 4819/2021. Στη συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση και έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, που το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την μονάδα του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων, έδωσε σκληρή μάχη προκειμένου να μην υπάρξει καμία νέα εγκατάσταση στη Φυλή, δήλωσε ικανοποιημένος, από τη σημερινή ομόφωνη απόφαση, η οποία εκφράζει τις πάγιες θέσεις του Δήμου Φυλής που διατυπώθηκαν από τον ίδιο στις 25-11-2021, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με τους 66 Δημάρχους της Αττικής. Βασικός άξονας των θέσεών του ήταν η απεμπλοκή του ΧΥΤΑ Φυλής από την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και η περιβαλλοντική αποκατάστασή του.
«Η αποκέντρωση των εργοστασίων απορριμμάτων και η δημιουργία της όποιας νέας εγκατάστασης εκτός ΟΕΔΑ Φυλής, με απώτερο στόχο το οριστικό κλείσιμο της χωματερής, που για 60 και πλέον χρόνια λύνει όλο το πρόβλημα της Αττικής είναι κάτι που μας ευχαριστεί όλους.
Αναφορικά με τη Δυτική Αττική κατέθεσα δύο σημαντικές προτάσεις για τον χώρο της ΕΜΑΚ: Α) Την δημιουργία ξεχωριστού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας για την Δυτική Αττική σε χώρο που θα υποδείξουν οι 5 εμπλεκόμενοι Δήμοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και Β) Στο χώρο της ΕΜΑΚ να δημιουργηθεί “Μουσείο” περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως υπάρχει σε κάθε προηγμένη χώρα του κόσμου και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης– Καινοτομίας και Ερευνών», δήλωσε ο Χρήστος Παππούς.
Ακολουθεί το video με την τοποθέτησή του:

 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ