
Παράδοξο, αλλά αληθινό το γεγονός πως ενώ η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι πρώτη παγκοσμίως δύναμη, απασχολεί μόλις 20.000 Έλληνες ναυτικούς. Σε αυτό αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, στο πλαίσιο της παρουσίασης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο του λευκώματος «Ο ναυτικός αγώνας του 1821», το οποίο αποτελεί συνέκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ̶ Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.
«Στις μέρες μας παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ ο αριθμός των ελληνόκτητων εμπορικών πλοίων αυξάνεται σταθερά από χρόνο σε χρόνο παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών φθίνει δραματικά. Τα ελληνόκτητα πλοία από 1.000 που ήταν τη δεκαετία του ’50-’60 έχουν αυξηθεί σε περίπου 5.000 σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι Ελληνες ναυτικοί από 140.000 τη δεκαετία του ’50, όταν μπήκα εγώ στη θάλασσα, σήμερα απαριθμούν λιγότερους από 20.000, ενώ ο συνολικός αριθμός αλλοδαπών απασχολούμενων σε ελληνικά πλοία υπερβαίνει τις 200.000», τόνισε στην ομιλία του με θέμα «Χρέος μας να διατηρήσουμε τη ναυτοσύνη μας» και συνέχισε:
«Η εξέλιξη αυτή με γεμίζει με αγωνία και δεν χάνω την ευκαιρία να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου όπου μπορώ και όπου σταθώ. Αν όλοι μας, Πολιτεία, εφοπλισμός, ναυτεργασία, δεν αφυπνιστούμε ώστε να πάρουμε, χωρίς χρονοτριβή, μέτρα δραστικά, δυναμικά, καλά συντονισμένα και ανταγωνιστικά για να ανακόψουμε τη φθίνουσα καμπύλη στους αριθμούς των Ελλήνων ναυτικών, η ναυτιλία μας θα αφελληνιστεί. Θα χαθεί η ψυχή της, που είναι οι Ελληνες ναυτικοί, και η Ιστορία δεν θα συγχωρήσει την όποια αμέλεια, ολιγωρία ή αδιαφορία επιδείξουμε».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αν δεν αντιδράσουμε και χαθεί η ναυτοσύνη μας, θα δούμε να καταρρέει το ναυτιλιακό μεγαλούργημα που με τόσους αγώνες, κόπους και θυσίες δημιουργήσαμε. Τότε θα απομείνουμε με μια ναυτιλία ισχυρή μεν από πλευράς πλοιοκτησίας, αλλά στα χέρια ξένων ναυτικών και αλλοδαπών διαχειριστών που θα τη διαφεντεύουν έξωθεν της Ελλάδας, παντελώς αποκομμένη από τον εθνικό μας κορμό».
Γι’ αυτό απαιτείται, όπως είπε, μια εθνική, συλλογική εκστρατεία ομόψυχα και με όλες μας τις δυνάμεις. «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να αποδοθεί στην Παιδεία, δημόσια και ιδιωτική, και στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων, ώστε, γαλουχημένα με αγάπη προς τη θάλασσα, πηγή ισχύος και πλούτου της ναυσίβιας φυλής μας, να στραφούν στο περήφανο ναυτικό επάγγελμα στελεχώνοντας πλοία και γραφεία» σημείωσε και κατέληξε: «Ετσι, η μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα μας θα βρεθεί να διαφεντεύει τον μεγαλύτερο στόλο του κόσμου, έχοντας τα περισσότερα πλοία με ελληνική σημαία και με πάνω από 100.000 Ελληνες ναυτικούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τα λιμάνια της υδρογείου».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην παρουσίαση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γ.Γ. της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Θεμιστοκλής Π. Κοντογούρης και ο Προέδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος.
Ακολούθησαν με ομιλίες οι: Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Μιχάλης Μόσχος, Φιλόλογος-Ιστορικός, Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Δρ Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Ιστορικός των Θεσμών και Δήμητρα Κουκίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΙΜ, επιμελήτρια της έκδοσης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής κύριος Γιώργιος Κουμουτσάκος, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π.Ν. Στυλιανός Πετράκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου κ. Χαράλαμπος Φαφαλιός, ο κύριος Νίκος Π. Τσάκος, ο κ. Σίμος Παληός, οι πρώην Υπουργοί κυρία Λούκα Κατσέλη, κ. Γιώργος Ανωμερίτης και κ. Γ. Μανιάτης, και πολλοί άλλοι επίσημοι, καθώς και εκλεκτοί φίλοι των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης.
Η έκδοση του λευκώματος συνοδεύει την αναβληθείσα, λόγω της πανδημίας, για τον Ιούνιο 2022 Πλωτή Έκθεση, η οποία εντάσσεται στο Επετειακό Πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε προγραμματιστεί για το διάστημα 12 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου 2021, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και της Τράπεζας Πειραιώς.
Πηγή: newmoney.gr