*Αποκλειστική συνέντευξη του Θ. Καπράλου -Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς στους Απόστολο Καραμπερόπουλο και Κώστα Παναγιωτάκη
κ. Καπράλο, πώς βλέπετε το μέλλον των επιχειρήσεων σε αυτή τη φάση, μετά και τις εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης; Προμηνύεται ακόμη ένας δύσκολος χειμώνας;
Ενώ τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, δεν είναι ωστόσο αρκετά για να ανακάμψει η αγορά και να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα και άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους και πολλές από αυτές δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν στο επόμενο διάστημα μια μάχη επιβίωσης. Αναμένεται ένας χειμώνας χαμηλής ρευστότητας, καθώς έχουν συσσωρευτεί οφειλές προς το δημόσιο και όχι μόνο, δεν υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, ενώ ταυτόχρονα οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές, έρχονται να προστεθούν στα βάρη, στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε.
Από τις ανακοινώσεις του ΕΣΠ που διαβάσαμε τελευταία, συμπεραίνουμε ότι ζητάτε πιο στοχευμένη στήριξη και ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν ικανοποιούν πλήρως τον κλάδο. Μπορείτε να μας περιγράψετε, επιγραμματικά, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν άμεσα τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην αγορά;
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να σταθούν γρηγορότερα στα πόδια τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Όσον αφορά στις εξαγγελίες, δεν ακούσαμε τίποτα σχετικά με την κατάργηση του «Τέλους Επιτηδεύματος», ειδικά για την περσινή χρονιά όπου οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, την θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού, που θα ήταν ανάσα για τις μικρές επιχειρήσεις και τη θέσπιση αφορολόγητου για τους συναδέλφους, κάτι που θα αποκαταστήσει μια κοινωνική αδικία. Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που έχουν σε εκθετικό βαθμό την ανάγκη κάλυψης από ειδικά ενισχυτικά προγράμματα στα πρότυπα της εστίασης και του τουρισμού, συνεχίζουν να αγνοούνται χωρίς πειστικό λόγο. Για τον μεγάλο όγκο των πολύ μικρών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, όπου απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο αναμόρφωσης, δεν ακούσαμε κάτι σε σχέση με την πρόσβαση τους σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα σχήματα. Τέλος θεωρώ, πως την στιγμή αυτή οι γενναίες μειώσεις εμμέσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), που αποτελούν τους πιο άδικους, αλλά και που λειτουργούν ως επιταχυντές ακρίβειας, θα μπορούσαν σε σημαντικό βαθμό να ενισχύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να αντιμετωπίσουν το εισαγόμενο κύμα πληθωρισμού. Άλλωστε, η στήριξη των νοικοκυριών ενισχύει έμμεσα και την αγορά, γιατί τα συσσωρευμένα χρέη δεν θα εξυπηρετηθούν αν επιβραδύνει η κατανάλωση.
Σχολιάστε μας λίγο τη «λογική» των συγχωνεύσεων, με τη δική σας ματιά, ενός ανθρώπου, που ζει καθημερινά τις αγωνίες μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.
Το σωστό υπό προϋποθέσεις κίνητρο των συγχωνεύσεων αφορά, επί της ουσίας, πιο μεγάλα μεγέθη και όχι τόσο τα πολύ τα μικρότερα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας οι συγχωνεύσεις αποτελούν για τις επιχειρήσεις ένα εργαλείο στρατηγικής ανάπτυξης. Όμως, την δεδομένη ειδικά οικονομικό – κοινωνική συγκυρία, που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, οι δηλώσεις περί συγχωνεύσεων είναι το λιγότερο ατυχείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το ποσοστό τους επί του συνόλου στην Ελλάδα, δεν διαφέρει από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Επιπλέον όμως στη χώρα μας διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στη ζωή των πόλεων. Στα δικά μου μάτια πραγματικό ενδιαφέρον, θα ήταν να κληθούν οι φορείς για να βρεθούν τρόποι να βοηθηθούν αυτές οι επιχειρήσεις. Αναρωτιέμαι για παράδειγμα, γιατί τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν δίνουν την δυνατότητα να γίνουν εφικτές συνεργασίες, όπως κοινά δίκτυα αγορών ή κοινές προτάσεις για εξαγωγές, ειδικά σε ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα και απλά κλείνει η βρύση της ρευστότητας για παραπάνω από 700 χιλιάδες επιχειρήσεις; Το ζητούμενο όμως δεν είναι μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, άλλωστε και οι μεγάλες κάποτε ήταν μικρές. Το ζητούμενο είναι η επιβίωση όλων και μια ισορροπημένη ανάπτυξη και των δύο. Άλλωστε, μόνο έτσι μπορεί να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή, που αποτελούν κρίσιμα αιτούμενα ειδικότερα ύστερα από πλέον δεκαετούς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Πάμε τώρα στα πιο ουσιαστικά. Με τα σημερινά δεδομένα, ποιες είναι οι «πηγές» χρηματοδότησης και οι δράσεις που μπορεί να δώσουν «ανάσα» σε μια επιχείρηση;
Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πολλές έχουν δυσκολία να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους με φθηνό ή έστω ανταγωνιστικό κόστος. Σήμερα ένα ελάχιστο ποσοστό και κυρίως οι μεγάλες έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι μικρές παραμένουν εδώ και χρόνια αποκλεισμένες από το σύστημα. Θεωρώ απαραίτητο, πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθυνθούν προς την αγορά. Υπάρχει δυναμική που χάνεται γιατί έχουν αναγκαστεί χιλιάδες επιχειρήσεις να κάνουν για πάνω από μια δεκαετία διαχείριση προβλημάτων και όχι ανάπτυξη. Με την κατάλληλη στήριξη μπορούν να γίνουν θαύματα, άλλωστε το ελληνικό εμπόριο έχει διαχρονικά συνεισφέρει σε όλες τις περιόδους ευημερίας της χώρας μας. Ειδικότερα τώρα, που απαιτείται και η προσαρμογή των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή και πράσινη εποχή.
Υπήρξε και μια δράση για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που «έτρεξε» στον Δήμο. Πώς πήγε αυτή;
Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου, που ήρθε για να δώσει μια ανάσα στις πειραϊκές επιχειρήσεις και να συμβάλλει στην προσπάθεια επανεκκίνησης της τοπικής μας οικονομίας που έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και της καθυστέρησης των έργων. Μέσα από τη συνεργασία μας με τη Δημοτική Αρχή και τα στελέχη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει σε επίπεδο πόλης για μια πιο λειτουργική και ενιαία αγορά;
Πιστεύω, ότι η πόλη μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Γίνονται και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πολλά και σημαντικά έργα και αναπλάσεις. Ο Πειραιάς πρέπει να αλλάξει και να περάσει σε μια νέα εποχή, στην εποχή της εξωστρέφειας, της αναγέννησης και της ανάπτυξης. Αναμένουμε να τεθούν σε λειτουργία και τα πολυαναμενόμενα μέσα τραμ και μετρό, να έλθει η συγκοινωνιακή αναβάθμιση της πόλης που θα δώσει με τη σειρά της πνοή στην αγορά και ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων, που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας της πόλης μας και όχι μόνο από τους τουρίστες, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι απαραίτητο να ξανασυστηθεί η Πειραϊκή αγορά και να πάρει την θέση που της αξίζει στον εμπορικό χάρτη της χώρας σαν μια ισχυρή μητροπολιτική αγορά.
Κλείνοντας, θα θέλαμε το δικό σας «προσωπικό» μήνυμα προς τους Πειραιώτες αναγνώστες και καταναλωτές.
Όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξε την ισχυρή διασύνδεση των επιχειρήσεων και των κατοίκων της πόλης. Πιστεύω πως κερδίζουμε το στοίχημα και όλοι μαζί θα βγούμε από την δύσκολη αυτή συγκυρία. Προσκαλώ τους καταναλωτές να στηρίξουν τα πειραϊκά καταστήματα, λέγοντάς τους ότι η επιβίωσή τους δεν εξαρτάται μόνο από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την στήριξη των πολλών. Κάνοντας τις αγορές τους από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, κερδίζουν από την ποιότητα, την ποικιλία της αγοράς μας, αλλά και επωφελούνται από την προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί. Παράλληλα, στηρίζουν στην ουσία εκατοντάδες εργαζόμενους, οικογένειες, νοικοκυριά, αλλά και έναν σκοπό, που θέλω να πιστεύω ότι είναι κοινός για όλους μας: να κρατήσουν την πόλη μας ζωντανή.