Εφημερίδα Κοινωνική

Συνέδριο Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 Breaking News

Συνέδριο Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
30 Οκτωβρίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου (29-31.10.2021) που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα: «Ανθρώπινα Δικαιώματα η προβληματική της ουσιαστικής προστασίας τους τον 21ο αιώνα», τόνισε ότι «Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική»

Αναλυτικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «στο φιλελεύθερο και δημοκρατικό μας πολίτευμα, η προστασία των δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αποστολές του δικαστή. Η ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα του Κράτους Δικαίου, τη μείζονα θεσμική εγγύηση επίλυσης των διαφορών μας και αποτροπής της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Η υπεροχή του Συντάγματος δεν έχει μόνο τυπική εμβέλεια. Αποτυπώνει, ουσιαστικά και συμβολικά, τη θεμελιακή συναίνεσή μας στην κατοχύρωση και ισχύ των δικαιωμάτων μας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Η εξελικτική πορεία της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παρά την ευρύτατη κατοχύρωση τους, με ολοκληρωμένους καταλόγους σε εθνικά συντάγματα και διεθνείς συνθήκες καθώς και με προστατευτικές αποφάσεις από εθνικά και διεθνή δικαστήρια. Εντούτοις, σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται με κατακλυσμιαίους ρυθμούς, όλα τα «κεκτημένα» δικαιώματα δεν είναι πάντοτε δεδομένα, ακόμα και σε ώριμες δημοκρατίες».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε: «Παρά την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πυξίδας για την εμβάθυνση των δυτικών δημοκρατιών, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη η κατάσταση σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να φαίνεται ζοφερή.

Ενώ σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προκλήσεις καθίσταται σαφές ότι ο διάλογος σχετικά με τ” ανθρώπινα δικαιώματα -εάν είχε ποτέ κλείσει-, πρέπει να ξανανοίξει.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να επανατοποθετηθεί α) ως προς τις γενικές αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προκειμένου ν” αναπτυχθούν τα κατάλληλα θεωρητικά εργαλεία για να υποστηρίξουν την εξέλιξή τους».

Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε. Χριστόφορος Σεβαστίδης στην εναρκτήρια ομιλία του επισήμανε ότι «νομικός ο οποίος δεν γνωρίζει, δεν μελετά, δεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ερευνά αν στην κάθε μεμονωμένη περίπτωση υπάρχει κάποια υποψία παραβίασή τους ή θεωρεί περιττή ευρωπαϊκή πολυτέλεια την ενασχόληση με αυτά, ότι πρόκειται για κάτι ξένο με την ελληνική κουλτούρα, εκφράζει μια εντελώς αντιδραστική αντίληψη».

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης, ανέφερε:

«Έχω την ελπίδα ότι οι νέες γενιές δικαστών και εισαγγελέων θα χρησιμοποιούν πιο συχνά την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως καθοδηγητικής αρχής στις αποφάσεις τους και θα έχουν κατά νου τα λόγια του William Brennan, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ότι «ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας παραμένει άνθρωπος και διαθέτει εξίσου ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Τέλος μένει αποκλειστικά έργο των λαών η συνεχής και αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους απέναντι στην εξουσία. Η διαρκής επαγρύπνηση ώστε οι πολιτικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις να μην μετατραπούν σε ανούσιες ακαδημαϊκές διαμάχες. Οι διακηρύξεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένα παγκόσμιο κεκτημένο, μια αφετηρία διεκδικήσεων και αδιάκοπων αγώνων».

Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Βελώνη και από τα πολιτικά κόμματα ο Μιχάλης Καλογήρου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντώνης Αθανασιώτης (ΚΚΕ), ο Βασίλης Γραμμένος (Ελληνική Λύση) και η Έλενα Δεληγιάννη (ΜέΡΑ25).

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ