Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: Εταιρείες, φορείς & εργολάβοι σκάβουν ασταμάτητα δρόμους, χωρίς συντονισμό και σωστή αποκατάσταση – Επικίνδυνες καταστάσεις και αγανάκτηση δημάρχων! Αποκλειστική δήλωση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: «Εμείς, πλέον προχωράμε σε αγωγές!»

 Breaking News

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: Εταιρείες, φορείς & εργολάβοι σκάβουν ασταμάτητα δρόμους, χωρίς συντονισμό και σωστή αποκατάσταση – Επικίνδυνες καταστάσεις και αγανάκτηση δημάρχων! Αποκλειστική δήλωση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: «Εμείς, πλέον προχωράμε σε αγωγές!»
13 Οκτωβρίου 2021

«Πονοκέφαλος» για πολλούς δημάρχους, ενόψει μάλιστα και της κακοκαιρίας, τα ανοιχτά σκάμματα σε δρόμους και πεζοδρόμια, αποτέλεσμα του κακού συντονισμού μεταξύ εταιρειών και εργολάβων. Το πρόβλημα είναι γενικό και δυστυχώς ως τώρα δεν έχει βρεθεί λύση από καμία κυβέρνηση!

Η νοοτροπία του «σκάβω ξανά τα ήδη σκαμμένα» χωρίς να υπολογίζω ούτε δημάρχους, ούτε πολίτες, ούτε χρονοδιαγράμματα, είναι δυστυχώς ελληνικό «φαινόμενο», ενδεικτικό μιας νοοτροπίας που θέλει τη «δουλειά να γίνεται», αλλά… όπως επιθυμούν οι εταιρείες και όχι οι τοπικές Αρχές.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μείζον αυτό θέμα.  Και στον Πειραιά άλλωστε, κατά καιρούς, διάφορες εταιρείες χωρίς προγραμματισμό, συνεννόηση και συντονισμό, σκάβουν ξανά τις ασφαλτοστρώσεις, αφήνουν έργα ημιτελή και λακκούβες και προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στον εκδότη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ Απόστολο Καραμπερόπουλο και στον Αρχισυντάκτη Κώστα Παναγιωτάκη, πλέον ο Δήμος δεν μένει με «σταυρωμένα τα χέρια», αλλά προχωράει σε αγωγές και μηνύσεις κατά των εταιρειών που δεν δείχνουν σεβασμό προς την πόλη. Μας αποκάλυψε μάλιστα ένα διάλογο που είχε για το συγκεκριμένο θέμα με τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη: «Είχα λοιπόν μιλήσει κάποια στιγμή με τον τότε υπουργό και τον είχα ρωτήσει ξεκάθαρα, τι θα γίνει με αυτό το θέμα. Και η απάντησή του ήταν ειλικρινής και αφοπλιστική:  “Τίποτα δεν μπορεί να γίνει”. Και τον ξαναρώτησα: “Σε άλλα κράτη δηλαδή πώς γίνεται;”. Και μου απάντησε: “Πώς να γίνει στην Ελλάδα… αφού βγάζει π.χ. μια  εργολαβία η ΔΕΗ, μια ο Δήμος για ασφαλτικά, μια η ΕΥΔΑΠ για αγωγούς, μια η εταιρία τηλεφωνίας. Υπάρχει περίπτωση να συμπέσουν χρονικά όλες αυτές; Μια ένσταση να γίνει, τι θα συμβεί; Δεν θα προχωρήσουν τα άλλα;”, μου είπε. Το σωστό θα ήταν να κάθονταν όλοι αυτοί στο ίδιο τραπέζι, πριν ξεκινήσει ένα έργο να συνεννοούνταν και να συντονίζονταν. Αυτό δεν υπάρχει διότι οι φορείς στην Ελλάδα δεν έχουν τέτοιο προγραμματισμό. Ως προς θέμα των έργων και της αποκατάστασης, θα σας δώσω ένα ακόμη παράδειγμα, για να δείτε την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Τελευταία στον Πειραιά περνούσαν οπτικές ίνες. Εμείς λοιπόν είχαμε πάρει μια απόφαση με την οδοποιία να μη σκαφτεί αυτό το λεγόμενο “φιδάκι”, αλλά να γίνει μια τομή 40 εκ. Η μια εταιρεία το δέχτηκε, η άλλη εταιρεία δεν το δέχτηκε. Προσέξτε τώρα δίλημμα. Πήραμε απαντήσεις του τύπου: “Δήμαρχε εμείς δεν θα προχωρήσουμε, άρα η πόλη σου δεν θα έχει γρήγορο internet”. Τι κάνω εγώ, για πείτε μου; Δεν λέω βεβαίως ότι εκβιάζουν καταστάσεις, αλλά σου λένε οι εταιρείες, “εγώ έχω εργολάβο ο οποίος έχει πάρει τη δουλειά στα 8 εκατοστά, αν την πάω στα 40 εκατοστά ανεβαίνει το κόστος και θα απαιτήσουν και οι άλλοι Δήμοι τέτοιες ενέργειες και έτσι βγαίνω εκτός προϋπολογισμού”. Για να κλείσουμε λοιπόν το θέμα, έχω να πως το εξής: Πρέπει ένας δήμαρχος να ισορροπεί τέτοιες καταστάσεις. Ωστόσο, η οδηγία η δική μου είναι, ειδικά για το θέμα της αποκατάστασης των έργων, να κάνουμε πλέον αγωγές! Δεν μπορεί να μένει ένα σκάμμα για ένα μήνα ανοιχτό! Είναι απαράδεκτο! Όχι μόνο γιατί τα ακούμε εμείς, αλλά γιατί υπάρχουν κίνδυνοι για τους πολίτες. Δεν αντέχω και ‘γω ως δήμαρχος να βλέπω μια πόλη, που προσπαθούμε να φτιάξουμε, συνεχώς σκαμμένη και ταλαιπωρημένη».

 

 

Δείτε τι είπε αποκλειστικά στη συνέντευξή του στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ο Δήμαρχος Πειραιά ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ (στο 55.27)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ