Εφημερίδα Κοινωνική

Γκάγκα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τα μέτρα

 Breaking News

Γκάγκα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τα μέτρα
04 Σεπτεμβρίου 2021

Με πολύ προσεκτικά βήματα αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ωστόσο όπως τόνισε η ίδια αν υπάρξει μετάδοση, τότε δεν αποκλείεται να κλείσουν.

«Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο. Ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα. Δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και εάν υπάρχει πρόβλεψη, μετά την αναστολή εργασίας τους για την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ.

«Θα γίνουν πολύ γρήγορα οι προσλήψεις.  Αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα – ελλείψεις από ότι μου λένε συνάδελφοι που μίλησα».

Όσον αφορά τους στόχους που η ίδια βάζει μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε ότι αυτοί είναι δύο ειδών:

«Οι κοντινοί και οι μακροπρόθεσμοι. «Το κοντινό είναι η πλήρης αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η υφυπουργός και συνέχισε «μακροπρόθεσμα είναι η σωστή λειτουργία του ΕΣΥ με καλές συνθήκες. Με ασφάλεια και χαρά στον τόπο εργασίας για όλους τους υγειονομικούς».

Τα δεδομένα που είδε με τον Τσιόδρα

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα, και τον τρόπο που μπορούμε να έχουμε περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού με δεδομένη την πολύ υψηλή μεταδοτικότητά της. «Χθες βλέπαμε τα δεδομένα με τον κ. Τσιόδρα και τον υπουργό.

Η μετάλλαξη Δέλτα αφορά πάνω από το 90% κρουσμάτων, σχεδόν 100%. Δεν θέλει κανείς μας να λάβουμε οριζόντια μέτρα. Πρέπει σαν κοινωνία να πορευτούμε όλοι μαζί για την ασφάλεια και το μέλλον όλων μας. Ο εμβολιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός. Η Δανία με ποσοστό εμβολιασμού πάνω του 80% των πολιτών δεν έχει κρούσματα και αποσύρει τα μέτρα στις 10 του μήνα. Μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να κολλήσει αλλά σκεφτείτε ότι στους ευπαθείς ενήλικες, στους πάνω των 70 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από 70%. Κι έχουμε ανθρώπους με βαριά προβλήματα υγείας. Αν σκεφτείτε ότι οι νοσηλείες είναι λιγότερες και ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών είναι μη εμβολιασμένοι σημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι ένα τεράστιο μέσο πρόληψης. Είναι σημαντικό για τη δημόσια υγεία, την προστασία, το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας να είμαστε ασφαλείς. Πρέπει να πειστεί να εμβολιαστεί ο κόσμος για να αποκτήσουμε ανοσία. Με αυτή τη σκέψη θα προχωρήσουμε».

Την ίδια ώρα οι ειδικοί ανησυχούν για τα πρωτόκολλα των σχολείων καθώς θεωρούν πως θα είναι αρκετά εύκολο να κολλήσουν οι μαθητές μέσα σε μία τάξη.

Οι αριθμοί θα γίνουν χειρότεροι με το άνοιγμα σχολείων, αλλά και όταν έρθει ο χειμώνας, προειδοποιεί ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης αναφερόμενος στα κρούσματα από κοροναϊό.

Καλεί δε το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, καθώς όπως επισημαίνει όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν.

Παυλάκης: Οι αριθμοί θα γίνουν χειρότεροι

Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός σε όλους, τονίζει ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης και επισημαίνει:

«Μας περιμένουν χειρότερα αφού οι μισοί Έλληνες σχεδόν δεν είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε επέκταση σε νεότερες ηλικίες και σε παιδιά δυστυχώς, παγκοσμίως». Επικαλείται δε την Αμερική που είναι «σε κατάσταση ανάγκης τα παιδιατρικά νοσοκομεία! Δεν ήταν προετοιμασμένοι».

Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για το χειμώνα, μπορεί να έχουμε μία δεύτερη Θεσσαλονίκη, προειδοποιεί ο ίδιος. Τα δημοτικά θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρει. «Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μελέτες για να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 12. Για τα παιδιά στα γυμνάσια προτείνω γενικό εμβολιασμό», δήλωσε ο κ. Παυλάκης στο Open.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν κλείνει ένα τμήμα όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν! Να το ξανασκεφτεί το υπουργείο Παιδείας». Πρόσθεσε δε ότι «οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρες. Θα βοηθούσε φοβερά, το ανοιχτό παράθυρο μόνο του δεν βοηθά», είπε αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα.

Τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε καλές μάσκες, όχι υφασμάτινες. «Ειδικές πάνινες και μίας χρήσης», όπως είπε ο κ. Παυλάκης.

Τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων

Πριν λίγα 24ωρα τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για το «ασφαλές άνοιγμα των σχολείων» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας έπειτα από τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών. Οι οδηγίες αφορούν τόσο τον τρόπο προσέλευσης μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία όσο και τα μέτρα που θα λαμβάνονται εφόσον εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

* οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

* οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

* απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

* επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

* προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

– Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

* 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

* εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

– Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

* 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα:

«Οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορoνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού» προστίθεται.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ