Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Τροπολογία Επιτάχυνσης Αντιπλημμυρικών -«Καμπανάκι» για διαφάνεια και έλεγχο!

 Breaking News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Τροπολογία Επιτάχυνσης Αντιπλημμυρικών -«Καμπανάκι» για διαφάνεια και έλεγχο!
22 Σεπτεμβρίου 2021

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για την «έκτακτη» και σημαντική Τροπολογία που κατατέθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και ψηφίστηκε την Τρίτη το βράδυ από τη Βουλή και η οποία περιλαμβάνει μέτρα επιτάχυνσης αντιπλημμυρικών έργων και μελετών.

 

  • Του Κώστα Παναγιωτάκη

 

Αφορά ενέργειες  που πρέπει να «τρέξουν» άμεσα σε συγκεκριμένες περιοχές ώστε να προλάβουμε (στο «και πέντε») τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Με βάση την τροπολογία, μπορούν να γίνουν απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους (έως 5,2 εκ. ευρώ, όπως υπολόγισε η Αντιπολίτευση), με αποφάσεις «εξπρές», που δεν θα περνούν καν από Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ παρακάμπτονται και «ενδιάμεσοι» φορείς.

Η αλλαγή αυτή, από τη μία κρίνεται θετική καθώς «λύνει» τα χέρια της Αυτοδιοίκησης σε μια κρίσιμη περίοδο, από την άλλη όμως απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δύναται να ανοίξει «ορέξεις» για παράκαμψη διαφάνειας ή ελέγχου.

Γεγονός πάντως είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ για να «ωριμάσει» ένα αντιπλημμυρικό έργο, που μπορεί σε χρόνο, να ξεπεράσει και τα δυο έτη!

Μιλάμε για τεχνικά έργα που απαιτούν: μελέτες, επικαιροποιήσεις μελετών, υπογραφές εμπλεκομένων, ένταξη σε κωδικούς προϋπολογισμών, δημοπράτηση, αιτιολόγηση, εκπτώσεις για αναδόχους,  εντάσεις, «σιωπηρές παρατάσεις» και βεβαίως τη σύμφωνα γνώμη της Αποκεντρωμένης.

Η ψηφισμένη Τροπολογία Πέτσα, όπως μαθαίνουμε ήδη «αποκωδικοποιείται» σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και αναμένονται τοποθετήσεις.

Σε ότι αφορά στον ευρύτερο Πειραιά, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα όποια αντιπλημμυρικά έχουν ήδη προγραμματιστεί από το 2019 (διαβάστε περισσότερα εδώ)


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ