Εφημερίδα Κοινωνική

Μπόνους πρώτης πρόσληψης 1.200 ευρώ για νέους έως 29 ετών – Δωρεάν data για τα κινητά

 Breaking News

Μπόνους πρώτης πρόσληψης 1.200 ευρώ για νέους έως 29 ετών – Δωρεάν data για τα κινητά
12 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοιγμα στη νέα γενιά έκανε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αφορούν την εργασία και την καθημερινότητά τους.

Περιγράφοντας το εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους, τόνισε «Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είμαι αφελής, ακούω την κριτική σας, γι’ αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρωτοβουλία «Το πρώτο ένσημο», που αφορά νέους έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, οι οποίοι θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη.

Οι δικαιούχοι

Συνεπώς δικαιούχοι του νέου επιδόματος πρώτης πρόσληψης είναι όσοι νέοι δεν έχουν δουλέψει ούτε ασφαλιστεί ποτέ ξανά στη ζωή τους. Δεν αποκλείεται να οριστεί μια ημερομηνία ορόσημο, για παράδειγμα η σημερινή, ώστε να οριοθετηθεί το μέτρο για την πρώτη πρόσληψη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους, πέραν του μισθού τους, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Συνεπώς η στόχευση του μέτρου είναι διπλή:

  1. Ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων συνήθως νέων εργαζόμενων
  2. Επιδότηση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με ελάχιστο κόστος

Για παράδειγμα:

Ο εργαζόμενος

  • Έστω νέος 25 ετών ετών που προσλαμβάνεται για πρώτη φορά τον Οκτώβριο με μικτό μισθό 650 ευρώ (τον κατώτατο)
  • Θα εισπράττει καθαρό μισθό 558 ευρώ και επιδότηση από το κράτος για ένα 6μηνο 600 ευρώ: Σύνολο εισοδήματος 1.158 ευρώ

Ο εργοδότης

  • Ο εργοδότης θα επιβαρύνεται με κόστος 812,44 ευρώ για τον μισθό των 650 ευρώ
  • Θα εισπράττει την επιδότηση των 600 ευρώ
  • Συνεπώς ο εργαζόμενος θα του κοστίζει συνολικά 212,44 ευρώ

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Παράλληλα από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 (από τις 100.000), ενώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.

Κινητή τηλεφωνία – Ιντερνετ

Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data. Για δε τους εφήβους από 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί προβλέπεται η παροχή 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ