Εφημερίδα Κοινωνική

Αποφάσεις ΔΣ Κερατσινίου-Δραπετσώνας για Master Plan Cosco και εμβολιασμούς

 Breaking News

Αποφάσεις ΔΣ Κερατσινίου-Δραπετσώνας για Master Plan Cosco και εμβολιασμούς
23 Σεπτεμβρίου 2021

Ακολουθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβολίου του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν στέκεται στις γενικόλογες διατυπώσεις κάθε Σ.Μ.Π.Ε. ή Μ.Π.Ε. που θα θελήσει εξωραΐζοντας τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχει η άναρχη ανάπτυξη του λιμανιού σε βάρος της πόλης να θεμελιώσει «επιστημονικά» το Master Plan της Cosco και συμμετέχει στη «διαβούλευση» για τη Σ.Μ.Π.Ε. του Υπουργείου και του Ο.Λ.Π. καταθέτοντας την απόφασή του για τα σχέδια επέκτασης του λιμανιού, ως κάτωθι:

Με τη σύμπραξη όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων το λιμάνι του Πειραιά παραδόθηκε για αποκλειστική εκμετάλλευση στο κινέζικο κρατικό μονοπώλιο το οποίο με αποικιοκρατικές μεθόδους οργανώνει την αύξηση των κερδών του σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, της υγείας και της ίδιας της επιβίωσης των κατοίκων των Δήμων.

Στη νέα εκδοχή του Master Plan για το οποίο παρανόμως δεν έγινε καμία διαβούλευση προτείνονται για την πόλη δύο νέες παρεμβάσεις οι οποίες αλλάζουν με τρομακτικό τρόπο τη φυσιογνωμία της πόλης, βίαια χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, δημιουργούν σοβαρότατα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ζητήματα και απομειώνουν την περιουσία των δημοτών. Η μία πρόταση της Cosco θέλει να δημιουργήσει μπροστά από την περιοχή στον Σκλαβενίτη χώρο εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ). Αφού μπαζώσει επιπλέον 130 στρέμματα θάλασσας, θα τοποθετήσει 10 γερανογέφυρες με στόχο να διακινεί από εκεί 3.000.000 εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο.

Αυτή η δραστηριότητα θα γίνεται μέσα στον οικιστικό ιστό δημιουργώντας 24 ώρες το 24ωρο αφόρητες συνθήκες ηχορύπανσης και φωτορύπανσης που θα διώξει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους ή αν δεν μπορούν, θα τους οδηγήσει να κλείνονται μέσα σε αυτά προσπαθώντας να μετριάσουν το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα αυτή η παρέμβαση θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των περιουσιών των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια δαπάνησαν ένα σωρό χρήματα για να αγοράσουν ή να χτίσουν σπίτια απέναντι στην θάλασσά τους ενώ τώρα θα βλέπουν τις γερανογέφυρες και το τείχος από τα κοντέινερ που θα μπει ανάμεσα στην πόλη και την θάλασσα.

Παράλληλα η Cosco θέλει μπροστά από την ΔΕΗ και στον χώρο του νέου μόλου Δραπετσώνας που γινόταν ναυπηγοεπισκευή και έδινε δουλειά σε αρκετούς συμπολίτες μας να μπαζώσει τη θάλασσα για άλλα 230 στρέμματα να διώξει τη ναυπηγοεπισκευή και να δημιουργήσει Terminal το οποίο θα διακινεί πάνω από 1.000.000 αυτοκίνητα τον χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το πρόβλημα της ανεργίας των εργατών της ναυπιγοεπισκευής οδηγούνται σε συρρίκνωση σήμερα και κλείσιμο αύριο εκατοντάδες μικρές και μεσαίες μονάδες ναυπηγοεπισκευής. Ταυτόχρονα από τους δρόμους της πόλης μας πρόκειται να περνούν χιλιάδες νταλίκες που θα μεταφέρουν τα αυτοκίνητα.

Η εταιρεία θέλει επίσης χωρίς να το αναφέρει στην πρότασή της αλλά εκεί οδηγούν τα πράγματα να πάψουν να λειτουργούν η ιχθυόσκαλα και το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου γιατί με το μπάζωμα της θάλασσας και το μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο του λιμανιού δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια βάρκες και καΐκια.

Ταυτόχρονα η Cosco χωρίς να έχει πάρει υπόψη της καμία από τις παρατηρήσεις μας στην προηγούμενη εκδοχή του Master Plan εμμένει:

• Στη δημιουργία κέντρου logistics στον χώρο δίπλα από το κέντρο υγείας 60.000τ.μ. χωρίς να δίνει στην πόλη την ανάσα που χρειάζεται δημιουργώντας στον ίδιο χώρο ένα πάρκο 30 στρεμμάτων.

• Με τις χρήσεις γης τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης που δίνει σε όλο το κομμάτι της λιμενικής ζώνης ουσιαστικά την εντάσσει στο σχέδιο πόλης χωρίς να δίνει όπως επιτάσσει ο νόμος εισφορά σε γη ή χρήμα.

• Στην περιοχή των Λιπασμάτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα 640 στρέμματα με τον τρόπο που εκείνη θέλει παραβιάζοντας τον νόμο για τις χρήσεις γης και τον συντελεστή δόμησης.

Κάποιοι θα πουν ότι αυτό σημαίνει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, χρήματα. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Ανάπτυξη σημαίνει το λιμάνι και οι πόλεις που το φιλοξενούν μέσα από μια ισορροπημένη σχέση να προχωρούν μπροστά. Ανάπτυξη δεν σημαίνει το λιμάνι να σπρώχνεται μπροστά και η πόλη να βαδίζει βίαια προς τα πίσω.

Ανάπτυξη δεν σημαίνει μια εταιρεία να αυξάνει με γεωμετρικό τρόπο τα κέρδη της και οι άνθρωποι να βλέπουν με τον ίδιο γεωμετρικό τρόπο να απομειώνεται η περιουσία και η ποιότητα ζωής τους. Νέες δουλειές για να λειτουργήσουν προσθετικά δε σημαίνει ανεργία σε σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους όπως στη ναυπηγοεπισκευή.

Για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης απορρίπτει το Master Plan της Cosco στο σύνολό του καθώς και τις Σ.Π.Π.Ε. που το στηρίζουν. Απαιτεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε η Cosco να αποδίδει στο Δήμο τα δημοτικά τέλη που της αναλογούν. Καλούμε τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας σε επαγρύπνηση ώστε να αποτραπούν στην πράξη τα σχέδια της Cosco σε βάρος της πόλης.

 

AΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Α.: 

Η Συμβολή της επιστήμης στην ποιοτική αναβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής σε όλα τα επίπεδα (ιατρικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό) είναι καθοριστική και μη αμφισβητήσιμη. Διαχρονικά ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας. Έτσι και σήμερα η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών αλλά και των εργαζομένων αποτελεί το κύριο όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19).

Δηλώνουμε όμως την κατηγορηματική αντίθεσή μας στον τρόπο που επιχειρεί η Κυβέρνηση να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, συνδέοντάς τον με απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων, καταπατώντας συνταγματικές αρχές και παραβιάζοντας θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά, καλλιεργεί τον διχασμό της κοινωνίας προωθώντας αποκλειστικά το δόγμα της, της ατομικής ευθύνης, για να βγει άσπιλη και αμόλυντη από την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας. Κωφεύει σε όλες τις ψύχραιμες και ορθολογικές εισηγήσεις που προτείνουν πως ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με ουσιαστική ενημέρωση, πειθώ και διάλογο, όχι όμως με μέτρα αυταρχισμού και κοινωνικής πόλωσης.

Τα εμβόλια, που είναι μια κορυφαία κατάκτηση της επιστήμης και της Δημόσιας Υγείας, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται εργαλείο για άσκηση εκβιασμών και αυταρχισμού οδηγώντας τους εργαζόμενους σε αναστολή καθηκόντων. Η Κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία, γιατί επιδιώκει τη συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και την απαξίωση και συρρίκνωση του Δημοσίου, σε όφελος των μεγάλων ιδιωτικών και εργολαβικών συμφερόντων.

Εργαλειοποιεί την υγειονομική κρίση μετατρέποντάς την σε μέσο αμφισβήτησης της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων προωθώντας με κάθε τρόπο την πάγια θέση της για απολύσεις και αποδυνάμωση σημαντικών δημόσιων Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Με αυτή την τακτική η Κυβέρνηση θέλει για ακόμη μια φορά να μεταφέρει τις ευθύνες της στους πολίτες και να αποκρύψει από την κοινή γνώμη την ευθύνη της για την παραπέρα διάλυση όλων των υπηρεσιών. Η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών είναι αποτέλεσμα διαχρονικά των πολιτικών επιλογών που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και έρχεται η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επιταχύνει αφήνοντας τη χώρα μας και τους πολίτες έκθετους σε οποιαδήποτε κρίση.

Σήμερα είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο Δημόσιος Τομέας Υγείας σε όλους τους τομείς, να εφαρμοσθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού (χώροι εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, ιχνηλάτηση, συχνά και δωρεάν τεστ κλπ). Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί ολοκληρωμένη πληροφόρηση των εργαζομένων από ειδικούς επιστήμονες στους χώρους δουλειάς, σχετικά με την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην ενίσχυση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών με μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση με κύριο μέλημα τη Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να προχωρήσουν σε άμεσο μαζικό εμβολιασμό. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε θεωρίες συνωμοσίας και βαθιά αναχρονιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις, να ξεπεράσουν το φόβο και την ανασφάλεια σε σχέση με το εμβόλιο που επιτείνεται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και να συνειδητοποιήσουν ότι το εμβόλιο είναι κύριο όπλο για την αναχαίτηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ, ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ταυτόχρονα δηλώνει ότι δε θα αποδυναμώσει περισσότερο τις Υπηρεσίες του Δήμου σε μια κρίσιμη περίοδο, διεκδικώντας την πρόσληψη άμεσα μόνιμου προσωπικού. Θα συνεχίσει να παίρνει όλα εκείνα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό ενισχύοντας την προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ