Εφημερίδα Κοινωνική

«Τρέχουν» τα αντιπλημμυρικά σε Αττική, Εύβοια

«Τρέχουν» τα αντιπλημμυρικά σε Αττική, Εύβοια
25 Αυγούστου 2021

Σε εγρήγορση έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του φθινοπώρου και των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που ανησυχούν τους ειδικούς. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε Αττική και Εύβοια έχουν δημιουργήσει πρόσθετους φόβους για μεγάλες πλημμύρες σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες.

Χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για να δρομολογηθούν εργασίες όπως έργα ορεινής υδρονομίας, τις ορεινές κοίτες των ρεμάτων και τις ορεινές λεκάνες απορροής προκειμένου να οχυρωθεί η Αττική εν όψει της φθινοπωρινής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Πατούλης έδωσε σχετικές εντολές αφενός να καθαρίζουν σε καθημερινή βάση τα συνεργεία της Περιφέρειας όλα τα ρέματα υψηλής επικινδυνότητας και αφετέρου να εντατικοποιηθεί η εκτέλεση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων καθώς και η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών. Μάλιστα, ο κ. Πατούλης, με δεδομένο ότι, όπως ανέφερε, λόγω των πυρκαγιών έχει αλλάξει πλέον η συμπεριφορά των δασικών κοιτών, εστίασε στην ανάγκη να γίνει επεξεργασία των νέων δεδομένων και να ακολουθήσει σχετική αναπροσαρμογή των σχετικών μελετών ή και έργων, όπου απαιτείται.

Αμεσες παρεμβάσεις

«Δεν θα αφήσουμε ούτε την Αττική, ούτε τους πολίτες ανοχύρωτους. Σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τους δήμους και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα κινηθούμε άμεσα, προκειμένου οι πρώτες βροχές, να μας βρουν απόλυτα έτοιμους. Ολες μας οι υπηρεσίες θα είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή και θα εργαστούμε για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας, χωρίς να αφήσουμε να πάει ούτε μία μέρα χαμένη».

Παρόμοιες ενέργειες δρομολογούνται και στην Εύβοια. Σε εξέλιξη είναι ήδη έργα υλοτομίας στις καμένες περιοχές της Εύβοιας και της Βαρυμπόμπης προκειμένου να καθαριστούν τα επικίνδυνα σημεία, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και να προχωρήσουν οι αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις εν όψει του χειμώνα.

Σύσκεψη

Οι υλοτόμοι έχουν πιάσει δουλειά, ενώ για το σκοπό αυτόν έγινε σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Ιστιαίας Αιδηψού, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς, στελέχη του Δασαρχείου και της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της MYTILINEOS που στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης χρηματοδοτεί τα έργα, εκπρόσωποι των συνεταιρισμών υλοτόμων της Εύβοιας (που ανέλαβαν την εκτέλεση του έργων υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου) και ομάδα ειδικών επιστημόνων (κυρίως δασολόγοι και καθηγητές Ορεινής Υδρονομίας) με επικεφαλής τον Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο, σύμβουλο του πρωθυπουργού Γρηγόρη Βάρρα.

Εργα αποκατάστασης

Χθες, έγινε γνωστό πως η ΔΕΗ ανέλαβε τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης και αναδάσωσης στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι κ.κ. Σκρέκας και Στάσσης ανέφεραν ότι η επιχείρηση θα χορηγήσει ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και έργων αναδάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές. Για την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών, η χορηγία θα διατεθεί απευθείας από τη ΔΕΗ στους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς. Οι εργασίες αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας από τη συνολική έκταση των περίπου 380.000 στρεμμάτων που υπάγεται στο Δασαρχείο Λίμνης και θα πιστοποιηθούν από το υπάρχον μόνιμο αλλά και το εποχικό προσωπικό που θα προσληφθεί στις Δασικές Υπηρεσίες για την κάλυψη των έκτακτων και επειγόντων αυξημένων αναγκών.

Αυτοψίες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών, 494 κατοικίες προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 419 επικίνδυνες για χρήση, 46 επαγγελματικοί χώροι προσωρινά ακατάλληλοι και 27 επικίνδυνοι για χρήση. Τέλος, ελέγχθηκαν 35 δημόσια κτίρια ή/και ιεροί ναοί, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 23 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 7 επικίνδυνοι για χρήση.

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ