Εφημερίδα Κοινωνική

Trafficking: Πάνω από 27 εκατ. οι «σύγχρονοι σκλάβοι» – Η συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά

 Breaking News

Trafficking: Πάνω από 27 εκατ. οι «σύγχρονοι σκλάβοι» – Η συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά
30 Ιουλίου 2021

Περαιτέρω αυστηριοποίηση του Ποινικού Κώδικα, στενότερος συντονισμός και συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενίσχυση των δράσεων, με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας καθώς και στα ουσιαστικά μέτρα για στήριξη και σωστή ενημέρωση των θυμάτων είναι μερικά από τα μέτρα που προσθέτει η ελληνική πολιτεία στο οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του trafficking.

Ενός νοσηρού φαινομένου, που όπως τονίστηκε στη Βουλή, συνεχώς αυξάνεται, γίνεται συστημικό, στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά γυναίκες και παιδιά, είναι το τρίτο κατά σειρά οργανωμένο έγκλημα που μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αφήνουν συνολικό τζίρο στις εγκληματικές οργανώσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης, ήταν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Τα μέλη των επιτροπών ενημέρωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί, Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσιρας, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ,

Πικραμένος: Παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση κέρδους

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, μίλησε για «παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση κέρδους», της οποίας όπως είπε, «ο τζίρος από την εκμετάλλευση του ανθρώπου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το 50% του ποσοστού των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες, μωρά ή μικρά παιδιά».

«Η πολιτεία πρέπει να επιδείξει ισχυρά αντανακλαστικά όχι μόνο για την καταπολέμηση του εγκληματικού αυτού φαινομένου αλλά και την στήριξη των αθώων θυμάτων», τόνισε ο κ. Πικραμένος και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έγινε γέφυρα μεταξύ δύσης και ανατολής. Πρώτο μας μέλημα αλλά και καθήκον μας ως Έλληνες, είναι να υψώσουμε ασπίδα προστασίας στα θύματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσουν τέτοιες νοσηρές συμπεριφορές και πρακτικές που θίγουν βάναυσα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία».

Χρυσοχοΐδης: Καμία ανοχή στις σύγχρονες μορφές δουλείας

«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Καμία ανοχή στις σύγχρονες μορφές δουλείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

«Η εκμετάλλευση ανθρώπων είναι ντροπή για την κοινωνία μας, δείχνει παρακμή του πολιτισμού μας. Επιβάλλεται όλοι να είμαστε απέναντί της. Να μην μένουμε απαθείς αλλά με συνολικές δράσεις να σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής. Οι φωνές των θυμάτων και οι φρικτές εμπειρίες τους μας δείχνουν το δρόμο. Δεν αρκεί να τους απελευθερώσουμε από τα δεσμά τους αλλά πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, να τους στηρίξουμε να επανενταχθούν στην κοινωνία».

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος για τα επόμενα πέντε χρόνια που είναι σε εξέλιξη», στόχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Καλύτερος συντονισμό της πολιτείας για την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων που είναι κυρίως ευάλωτες ομάδες.

Έμφαση στη πρόληψη.

Ενδυνάμωση αρμόδιων υπηρεσιών.

Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.

Έμφαση στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο.

«Όλοι μαζί πρέπει να γίνουμε μια αλυσίδα για να καταφέρουμε να επανεντάξουμε τα θύματα στην κοινωνία και να οδηγήσουμε τους αδίστακτους εγκληματίες στη δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οι τρεις άξονες δράσεων

«Η εμπορία ανθρώπων είναι γένους θηλυκού», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Σε όλα τα κράτη, η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Στη χώρα μας το 73% των περιπτώσεων που καταγγέλλονται είναι γένους θηλυκού», σημείωσε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2025 που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση.

«Μέσα από αυτό, προωθούμε πλέγμα πολιτικών δράσεων για την στήριξη των θυμάτων trafficking και κυρίως την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων πάνω σε τρεις άξονες:

Πρώτος άξονας, είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και στήριξη των θυμάτων σε δομές φιλοξενίας.

Δεύτερος, είναι η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους.

Τρίτος άξονας είναι στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι συντονισμένες δράσεις», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε ότι «την τελευταία 10ετία βαίνει αυξανόμενο το φαινόμενο λόγω της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».TRAFF_CHRISOCHOIDIS

Όπως είπε:

-Το 90% των θυμάτων trafficking στην ΕΕ αφορά γυναίκες και ανήλικα ενώ στην Ελλάδα είναι στο 73% -και το 50% των καταγγελιών αφορά γυναίκες πρόσφυγες.

«Δυστυχώς , είναι πολύ περισσότερες όμως αυτές που φοβούνται να καταγγείλουν. Αυτές πρέπει να εντοπίσουμε, να τις βρούμε και να τις πείσουμε να μη φοβούνται και να σπάσουν την σιωπή τους», υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας.

Έμφαση έδωσε και η ίδια στο ΕΣΔ 2021- 2025 στο οποίο όπως είπε, έχει συμπεριληφθεί η υλοποίηση αναγκαίων δράσεων μεταξύ των οποίων είναι:

Εκστρατεία ενημέρωσης των θυμάτων με στόχο την πρόληψη και τη καταπολέμηση του φαινομένου.

Επιμόρφωση, του προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας.

Έμφαση στην αντιμετώπιση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο με τη δημιουργία νέων πλατφόρμων.

Δωρεάν παροχή νομικής στήριξης των θυμάτων και απασχόληση των παιδιών σε δομές φιλοξενίας.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσιρας, ανακοίνωσε την περαιτέρω αυστηριοποίηση του ποινικού κώδικα για τους δουλεμπόρους καθώς και την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας απέναντι «σε ένα φαινόμενο που εκπέμπει στοιχεία νοσηρότητας, είναι συνεχώς αυξανόμενο και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ σχεδόν το 1/4 των θυμάτων είναι παιδιά».

Όπως είπε, ο κ. Κότσιρας, «έχει συσταθεί ειδική ομάδα για τη συνδιαμόρφωση πολιτικών δράσεων και κατευθυντήριων γραμμών και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στα ανήλικα θύματα και τις ευάλωτες ομάδες».

«Χρέος της πολιτείας είναι τα θύματα να φτάνουν στις αρμόδιες αρχές και να καταγγέλλουν τους εγκληματίες. Χωρίς την δικαστική συνεργασία, δεν μπορούμε με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, για αυτό προχωρούμε στην ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας στη χώρα μας με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με μια θέση πολύ πιο ξεκάθαρη της πολιτείας και πολύ πιο αυστηρή, ώστε να προστατεύσουμε τα θύματα τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων. Αυτό θα είναι το ηχηρό μήνυμα της πολιτείας η οποία θα κάνει τα παν για να αντιμετωπίσει αυτό το νοσηρό φαινόμενο», κατέληξε ο κ. Κότσιρας.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ