Εφημερίδα Κοινωνική

Επέκταση Πιλοτικού Προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής

 Breaking News

Επέκταση Πιλοτικού Προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής
29 Ιουλίου 2021

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κ Γιώργου Πατούλη και των Δημάρχων κ. Λάμπρου Μίχου Δήμου Αγίας Βαρβάρας, κ. Αναστάσιου Μπινίσκου Δήμου Δάφνης Υμηττού, κ. Νικόλαου Μπάμπαλου Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κ. Γρηγόριου Σταμούλη Δήμου Μεγαρέων, κ. Σταύρου Τζουλάκη Δήμου Νέας Σμύρνης, κ. Γεώργιου Παναγόπουλου Δήμου Σαλαμίνας, κ. Γεώργιου Γιασημάκη Δήμου Ωρωπού, καθώς και του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Παναγιώτη Γιατζίδη, για την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής: Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Ηρακλείου Αττικής, Μεγαρέων, Νέας Σμύρνης, Σαλαμίνας και Ωρωπού, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου των δημοτών και των Κατοίκων του με Έμφαση στα μέλη Ευάλωτων και Ειδικών ομάδων του Πληθυσμού».

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας μέσω της οποίας εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών.

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η Οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Οι Πολίτες μπορούν να εγγραφούν στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στο site www.kepygeias.org.

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 όπου επιλέχθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής 4 Δήμοι Πιλότοι, από 4 διαφορετικούς Περιφερειακούς Τομείς (Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης), για να συμμετάσχουν και να υλοποιήσουν ένα νέο διευρυμένο μοντέλο με συγκεκριμένες πολιτικές και στόχους με σκοπό το κάθε ΚΕΠ Υγείας να αποτελεί για τον κάθε Δήμο τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού Δράσεων Πρόληψης για την Υγεία. Απολογιστικά το πρόγραμμα έκλεισε το έτος με μεγάλη συμμετοχή δημοτών, συγκεκριμένα φτάνοντας συνολικά τις 13,650 εγγραφές δημοτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας, τους 166,000 Ωφελούμενους από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, και τους 5.226 Ωφελούμενος από δωρεάν Ad Hoc Εξετάσεις.

Τώρα το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε άλλους περιφερειακούς τομείς με τη συμμετοχή των Δήμων Ηρακλείου Αττικής, Σαλαμίνας και Ωρωπού, καθώς ο κάθε Περιφερειακός Τομέας διαμορφώνεται από μοναδική και ιδιαίτερη σύνθεση δημοτών / κατοίκων. Άρα ποικίλουν οι ανάγκες των πολιτών που επιθυμούν να έχουν τη καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και πρόληψης.

Επ’ αφορμής της συνάντησης για την επέκταση του Πιλοτικού Προγράμματος ο Περιφερειάρχης Αττικής υπέγραψε και τη νέα Πιστοποίηση του Δικτύου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ανανέωση της Πιστοποίησης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, για την 7η Πενταετία του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις, ήρθε μετά από επιτυχή αξιολόγηση της υποψηφιότητας που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Το Ελληνικό Δίκτυο έχει την χαρά και την τιμή να είναι στην πρώτη Ομάδα των 8 πρώτων πιστοποιήσεων που έδωσε ο Π.Ο.Υ. σε Εθνικά Δίκτυα με χρονική ισχύ έως το 2025 και ο Πρόεδρος του Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, παρέλαβε και προσυπέγραψε επισήμως το Πιστοποιητικό το οποίο έχει ήδη υπογράψει ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Dr Hans Henri P. Kluge. Για την πιστοποίηση αυτή, ο ΠΟΥ Ευρώπης, ενημέρωσε με κοινοποίηση τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Εξωτερικών καθώς και το Γραφείο του στην Αθήνα. Να τονίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. αριθμεί σήμερα 32 Εθνικά Δίκτυα που βρίσκονται σε διαδικασία Πιστοποίησης και το Ελληνικό Δίκτυο είναι σήμερα το πολυπληθέστερο σε αριθμό μελών Δίκτυο του Π.Ο.Υ. Ευρώπης και χαίρει αναγνωρισιμότητας και εκτίμησης για την προώθηση της Πολιτικής Προαγωγής της Υγείας στο τοπικό επίπεδο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Η ενίσχυση των Δομών Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ», είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής και υλοποιείται με την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων: Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Ηρακλείου Αττικής, Μεγαρέων, Νέας Σμύρνης, Σαλαμίνας και Ωρωπού, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στόχο να γίνει η Πρώτη Περιφέρεια Υγείας μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας, και έχει ευθύνη να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων, μέσα από την επιδότηση των ΚΕΠ Υγείας και στους 66 Δήμους της Αττικής.

Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις. Επιπλέον, είναι χαρά μας να υπογράφουμε τη νέα Πιστοποίηση του Δικτύου από Π.Ο.Υ. με ισχύ έως το 2025, σηματοδοτώντας έτσι τη διαρκή εξέλιξη του ΕΔΔΥΠΠΥ και των μελών του».

Στη συνέχεια, οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων αφού πρώτα συνεχάρησαν τον Πρόεδρο για τη νέα πιστοποίηση του Δικτύου, προχώρησαν στις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση:

O Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος «Η συμβολή μας στην πρόληψη ασθενειών και η αλλαγή επιβλαβών συμπεριφορών για την υγεία των συμπολιτών μας, είναι προτεραιότητα της πολιτικής μας. Χαιρόμαστε που είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας και χαιρετίζουμε τη συνέχιση και διεύρυνση του πιλοτικού προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας, το οποίο προσωπικά παρακολουθεί και εποπτεύει ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, ευαίσθητος σε θέματα υγείας και πρόνοιας και εμπνευστής του συγκεκριμένου θεσμού».

O Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού κ. Αναστάσιος Μπινίσκου «Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (EΔΔΥΠΠΥ), πιστοποιημένο δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δημιούργησε το Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας). Το ΚΕΠ Υγείας έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ΠΡΟΛΗΨΗ και παράλληλα διοργανώνει ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις Προσυμπτωματικού Ελέγχου των δημοτών για 11 επικίνδυνα νοσήματα με σκοπό την προαγωγή της υγείας τους. Από τον Ιούνιο 2020, ο Δήμος μας εντάχθηκε στο Πιλοτικό Πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας, δίνοντας μας την ώθηση να διευρύνουμε το πλαίσιο των δράσεων και των εξετάσεων, στοχεύοντας στη διατήρηση και βελτίωση του επιπέδου της Δημόσιας Υγείας. Η δύναμη της ΠΡΟΛΗΨΗΣ αποτελεί τον πυρήνα μιας υγιούς ζωής».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος «Η Πανδημία απέδειξε ότι στα ζητήματα της υγείας δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεσαι στις κλασσικές πρακτικές, αντίθετα να εξελίσσεις τις δράσεις σου ώστε να απαντάς σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενα και με νέες απαιτήσεις περιβάλλον. Τα ΚΕΠ Υγείας, η δομή που είναι, ίσως, εγγύτερα στον πολίτη για τα θέματα της προαγωγής της υγείας, το κάνουν πράξη διευρύνοντας συνεχώς τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, για να απλώσουν μεγαλύτερη ομπρέλα προστασίας πάνω από τις τοπικές κοινωνίες. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργο Πατούλη και πολλά ευχαριστώ στους συνεργάτες των δομών των ΚΕΠ-Υγείας για τη διαρκή αυτή ανταπόκριση.»

O Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης «Η δημιουργία και λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας αποτελεί πλέον πρότυπο, καθώς έχει καταφέρει να πιάσει σχεδόν ολοκληρωτικά τον στόχο του, εγγράφοντας περίπου 10.000 δημότες μέχρι σήμερα. Γίνονται συνεχείς ενημερώσεις & δράσεις με μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες. Για αυτό θέλω να συγχαρώ τον ιδρυτή των ΚΕΠ Υγείας και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, καθώς και να τον ευχαριστήσω για την στήριξη που μας παρέχει όλο αυτό το διάστημα. Ο Δήμος Μεγαρέων είναι και θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή, που στόχο έχει το προσυμπτωματικό έλεγχο των συμπολιτών μας και άρα την προστασία της υγείας τους».

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος «Η πρόληψη της υγείας των πολιτών είναι πράξη πολιτισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι, είμαστε περιχαρείς για τη συμμετοχή της νήσου μας, στο εν λόγω πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας. Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε πάνω σε αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα επ’ωφελεία των συμπολιτών μας. Άλλωστε όπως και ο θυμόσοφος λαός μας αναφέρει «η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία».

O Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης «Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συμμετείχε στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας την προαγωγή της υγείας και τη σημασία της προληπτικής ιατρικής. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες, ενισχύσαμε με προσωπικό το ΚΕΠ Υγείας με σκοπό τη διάδοση του σκοπού του νέου λογισμικού και την ευρεία συμμετοχή των πολιτών. Χαιρετίζουμε την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας και σε άλλους Δήμους και τους ευχόμαστε ανάλογη επιτυχή πορεία!».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γεώργιος Γιασημάκης «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και αποτελεί μία καινοτομία της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Περιφέρειας Αττικής. Ο Δήμος Ωρωπού, πρωτοπόρος σε κάθε κίνηση που αφορά την υγεία των πολιτών του, μέσω του πιλοτικού προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας, προσδοκά να γίνει πρότυπο ΚΕΠ Υγείας ωφελώντας όλους τους δημότες του».

Στη συζήτηση συμμετείχαν και η κα Κατερίνα Πλεξίδα συντονίστρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το ΕΔΔΥΠΠΥ, ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, συντονιστής του προγράμματος υγιείς πόλεις, της Περιφέρειας Αττικής, η κα. Μαρία Αϊδίνη Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), οι κυρίες Αραμπατζή Μαρία, και Χατζηκωνσταντίνου Μαριάνθη, Υπεύθυνες της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας καθώς και οι κυρίες Κοιλου Αναστασία, Χατζηκωνσταντίνου Φωτεινή, Καμπακάκη Βενετία και Γιώτη Μαρία στελέχη της Περιφέρειας Αττικής υπεύθυνες γιγια τα Πιλοτικά ΚΕΠ Υγείας.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

ΕΚΛΟΓΕΣ

  Εκλογές 2023: Αυτός είναι ο νεότερος υποψήφιος σε Νίκαια & Ρέντη… και προτείνει ίδρυση Κέντρου δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης!

Εκλογές 2023: Αυτός είναι ο νεότερος υποψήφιος σε Νίκαια & Ρέντη… και προτείνει ίδρυση Κέντρου δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης!

Διαβάστε περισσότερα
  Δημήτρης Αράπης – Αντιδήμαρχος Δόμησης Πειραιά- Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: Μήνυμα νίκης στην προεκλογική εκδήλωση

Δημήτρης Αράπης – Αντιδήμαρχος Δόμησης Πειραιά- Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: Μήνυμα νίκης στην προεκλογική εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα
  Αλέξανδρος Τζεφεράκος – Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Κλινικής «ΡΕΑ» – Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον ΠΕΙΡΑΙΑ –ΝΙΚΗΤΗ του Γιάννη Μώραλη: «Απλά και Πειραιώτικα: Ο Πειραιάς είναι η καψούρα μου!»

Αλέξανδρος Τζεφεράκος – Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Κλινικής «ΡΕΑ» – Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον ΠΕΙΡΑΙΑ –ΝΙΚΗΤΗ του Γιάννη Μώραλη: «Απλά και Πειραιώτικα: Ο Πειραιάς είναι η καψούρα μου!»

Διαβάστε περισσότερα
  Σταυρούλα Αντωνάκου – Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά – Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Πειραιά με το συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ του Νίκου Χαρδαλιά: «Μαζί θα συνεχίσουμε, με λίγα λόγια αλλά με Πολλά Έργα!»

Σταυρούλα Αντωνάκου – Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά – Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Πειραιά με το συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ του Νίκου Χαρδαλιά: «Μαζί θα συνεχίσουμε, με λίγα λόγια αλλά με Πολλά Έργα!»

Διαβάστε περισσότερα
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ