Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΟΛΑ ΚΙΤΣΟΥ: «Πολύ μεγάλοι έρωτες και το volley και το beach volley!» – Οι Προπονητές του Πειραιά μιλάνε στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

ΠΟΛΑ ΚΙΤΣΟΥ: «Πολύ μεγάλοι έρωτες και το volley και το beach volley!» – Οι Προπονητές του Πειραιά μιλάνε στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
23 Ιουνίου 2021

Η κυρία Πόλα Κίτσου είναι από πέρσι η επικεφαλής προπονήτρια του τμήματος beach volley του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ και ακούμε από όλους πάρα πολύ καλά λόγια για την ποιότητα της δουλειάς της και το έργο που προσφέρει στο «ερυθρόλευκο» τμήμα. Άλλωστε η ίδια υπήρξε μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες παίκτριες volley και beach volley, έχοντας κατακτήσει τίτλους, πανελλήνια πρωταθλήματα και πολλές διακρίσεις με ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΑΕΚ και άλλες ομάδες!

Πλέον μεταδίδει τις γνώσεις και την εμπειρία της σε νεότερους που θέλουν να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος, και σκεφτήκαμε να βρεθούμε και να μιλήσουμε από κοντά με την γνωστή τεχνικό για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της στα αθλήματα που υπεραγαπάει…

- Κυρία Κίτσου, χαιρόμαστε πολύ που έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, και θέλουμε αρχικά να μας πείτε σε ποιες ομάδες έχετε παίξει volley στην καριέρα σας…

Έχω παίξει volley συνολικά σε επτά διαφορετικές ομάδες! Ξεκίνησα στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ και εκεί αγωνίστηκα τα περισσότερα χρόνια. Μάλιστα έχω κατακτήσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με τα χρώματα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ το 2002. Στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ αγωνίστηκα από το 1991 έως το 2000. Επίσης έχω παίξει στον ΗΡΑΚΛΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, στον ΑΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, στον ΒΥΡΩΝΑ και στην ΑΕΚ, με την οποία επίσης κατακτήσαμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2012…

- Πολύ μεγάλη καριέρα, όμως ανάλογη καριέρα, απ” ότι γνωρίζουμε, είχατε και στο beach volley!

Με το beach volley άρχισα να ασχολούμαι το 1992. Μάλιστα για 20 ολόκληρα χρόνια έκανα συγχρόνως καριέρα και στα δύο αθλήματα! Υπήρξα δύο φορές Πρωταθλήτρια Ελλάδος, 6η Μεσογειονίκης και 1η Βαλκανιονίκης. Τα πρωταθλήματα Ελλάδος τα κατακτήσαμε το 2002 με την Μαρία Τσιαρτσιάνη και το 2004 με την Μαριάννα Χούντα…

- Θα ξεχωρίζατε κάποιο από τα δύο αθλήματα, κυρία Κίτσου;

Μου είναι αδύνατον! Είναι πολύ μεγάλοι έρωτες και το volley και το beach volley για εμένα! Τον χειμώνα είχα το ένα και το καλοκαίρι το άλλο. Το θεωρώ πραγματική ευλογία το ότι κατάφερα να διακριθώ και στα δύο αθλήματα!

- Σαν προπονήτρια πώς αρχίσατε να ασχολείστε;

Ήταν κάτι που μου άρεσε ανέκαθεν! Το θεωρούσα χρέος μου να μάθω τα μυστικά του αθλήματος, είτε στη Σάλα είτε στην άμμο, στις νεότερες γενιές! Άρχισα το 2009 στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ αναλαμβάνοντας τα τμήματα volley κορασίδων και νεανίδων, ενώ την ίδια εποχή ήμουν υπεύθυνη και στις ακαδημίες volley του ΑΟΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. Ήμουν επίσης συνεργάτις στο πρόγραμμα «Μάθε Beach Volley» που υπήρχε εκείνα τα χρόνια, μαζί με τον Μάριο Γκιούρδα, τον Άκη Χατζηαντωνίου και άλλους σπουδαίους άσους του παρελθόντος…

- Κυρία Κίτσου, το τμήμα beach volley του συλλόγου ανήκει στον Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, οπότε μιλάμε στην ουσία ότι υπηρετείτε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ποια είναι η άποψή σας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα;

Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές είναι πολύ παραμελημένος! Εγώ είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον επαγγελματικό αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Για πάρα πολλά χρόνια δεν είχα ιδέα τι σήμαινε ερασιτεχνικός αθλητισμός. Τώρα θαυμάζω πραγματικά τους ερασιτέχνες αθλητές! Αυτόν που έρχεται στην προπόνηση κουρασμένος από την δουλειά του, την μάνα που αφήνει για δύο ώρες τα παιδιά της στη μητέρα της ή στην πεθερά της για να αθληθεί, όλους αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν συγκλονιστικές θυσίες για να είναι κοντά σε αυτό που αγαπάνε…

- Ποιο είναι πιο δύσκολο, το volley ή το beach volley;

Θα έλεγα το δεύτερο! Σκεφτείτε μόνο πως δύο άτομα κάνουν στο γήπεδο αυτό που κάνουν στο ίδιο γήπεδο έξι άτομα! Επίσης είναι πολύ πιο δύσκολο να κινείσαι στην άμμο παρά στο παρκέ. Ένας απλός άνθρωπος δεν είναι εύκολο να το κάνει αυτό…

- Έχετε δοκιμάσει ποτέ άλλα αθλήματα;

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ξεκίνησα σαν αθλήτρια… σκάκι! Είχα κατακτήσει μάλιστα το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στις γυναίκες! Αργότερα ασχολήθηκα με τον Στίβο και προπονητής μου ήταν ο κύριος Νίκος Καθηνιώτης. Αλλά τελικά με κέρδισε το volley…

- Πώς αισθάνεστε πλέον που καθοδηγείτε νεαρά άτομα έξω από τις γραμμές του γηπέδου;

Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση. Το 2009 που κατακτήσαμε με τις κορασίδες και τις νεάνιδες του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το κατάλαβα πολύ καλά αυτό. Είναι απερίγραπτο το συναίσθημα να μεταδίδεις τις γνώσεις σου στους νέους! Έχω υπάρξει βέβαια προπονήτρια και σε μεγαλύτερα κορίτσια. Όπως στα ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, όταν καθόμουν στον πάγκο της γυναικείας ομάδας στην Α1 κατηγορία…

- Αυτή τη στιγμή στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ πώς έχουν τα πράγματα;

Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια από το μηδέν. Έχουμε φτάσει ένα χρόνο μετά και εν μέσω κορωνοϊού να έχουμε 60 νεαρά και μεγαλύτερα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με το beach volley, και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Ας μην ξεχνάμε ότι το beach volley περνάει κρίση στην χώρα μας, αν και δεν θα έπρεπε. Θα μπορούσαμε να είμαστε η κατ” εξοχήν χώρα του beach volley γιατί έχουμε ατελείωτες παραλίες! Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια ήταν καταστροφικά…

- Για εσάς προσωπικά ποια ήταν η πιο συνταρακτική ανάμνηση που έχετε από το άθλημα στα χρόνια που ασχολείστε;

Ήταν η στιγμή που αποφάσισα να σταματήσω! Ήμασταν στην Καβάλα για την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος beach volley και το ανακοίνωσα ανεπίσημα στον τότε Διευθυντή της Ομοσπονδίας, τον κύριο Αλέκο Παρασκευόπουλο. Μέχρι τότε για 20 ολόκληρα χρόνια δεν είχα χάσει ούτε ένα τουρνουά! Τελικά το γεγονός διέρρευσε, και είδα κάποια στιγμή μέσα από το γήπεδο όλα τα παιδιά που ήταν στην κερκίδα να κλαίνε! Ήταν συγκλονιστικό γιατί την ίδια ώρα ο dj του γηπέδου είχε βάλει το τραγούδι του Χατζηγιάννη «Τίτλοι του Τέλους»! Δεν έχω ζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο…

- Τελικά πάντως δεν αλλάξατε την απόφασή σας!

Είχα κατακτήσει Πανελλήνια πρωταθλήματα, είχα ανακηρυχθεί MVP, είχα λάβει μέρος σε πάμπολλα τουρνουά στο εξωτερικό, είχα ζήσει τα πάντα! Είχε έρθει η ώρα να σταματήσω…

- Ξεχωρίζετε κάποιους προπονητές σας όλα αυτά τα χρόνια;

Από όλους τους προπονητές πήρα πράγματα. Θα αναφέρω μόνο τον πρώτο μου προπονητή στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ, τον κύριο Διονύση Μερκάτη, ο οποίος με έκανε να αγαπήσω το άθλημα και να αφοσιωθώ σε αυτό…

- Το συναίσθημα που μένει μετά από 35 χρόνια στον χώρο του volley;

Διδάχθηκα πάρα πολλά πράγματα! Το volley ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Νιώθω υποχρεωμένη να δώσω τη σκυτάλη στα παιδιά που ξεκινάνε τώρα. Είναι καθήκον μου να τους μεταβιβάσω γνώση και εμπειρία…

- Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Κίτσου, για όλα όσα μας είπατε! Θέλετε να δώσετε κάποιες τελευταίες συμβουλές στα παιδιά που ξεκινάνε τώρα να ασχολούνται με το άθλημα;

Να πιστεύουν στον εαυτό τους, να χαίρονται με αυτό που κάνουν, να μη τα παρατάνε ποτέ! Κάθε νίκη σε κάνει πιο δυνατό και κάθε ήττα πιο σοφό…

- Κλείσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Σας ευχόμαστε ακόμα περισσότερες επιτυχίες!

Κι εγώ σας ευχαριστώ, και εύχομαι πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ