Εφημερίδα Κοινωνική

Κάμερες σε χώρο εργασίας – Καμπάνα 15.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

 Breaking News

Κάμερες σε χώρο εργασίας – Καμπάνα 15.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
22 Ιουνίου 2021

Κάμερες παντού είχε βάλει εταιρεία που έχει έδρα σε πολυκατοικία του Πειραιά. Στα γραφεία, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στη γραμματεία, στο κουζινάκι ακόμα και στο μπαλκόνι, μη σεβόμενη μεταξύ άλλων τα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων.

Δύο πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας κατέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταγγέλλοντας ότι μέσω του συστήματος βιντεοεπιτήρησης οι εργοδότες τους παρακολουθούσαν.

Με βάση την απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής η εταιρεία καλείται να πληρώσει 15.000 ευρώ και να αφαιρέσει τις κάμερες.

«Πρόσεχε πως κάθεσαι»

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, ο πρώτος εκ των καταγγελλόντων παραπονείται για εγκατάσταση καμερών χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση των εργαζομένων, παρακολούθηση των εργαζομένων επί μονίμου βάσεως, ότι στον ίδιο έγινε ανάρμοστη σύσταση σε αυστηρό ύφος από τον υπεύθυνο Προσωπικού για τον τρόπο που κάθονταν παρατηρώντας τον εν αγνοία του από τις κάμερες, ότι ένα πρωί ανακοινώθηκε αιφνιδίως στους εργαζομένους ότι τους παρακολουθούσαν κρυφά από τις κάμερες και διαπίστωσαν ότι τάχα ασχολούνται με τα κινητά τους και τους ζητήθηκε να παραδώσουν το προσωπικά κινητά τους στον υπεύθυνο … παρότι πρόκειται για προσωπικά αντικείμενα περιουσίας των εργαζομένων χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο καθώς και ότι επικρατούσε πνεύμα εκφοβισμού και λεκτικών προειδοποιήσεων μετά εννοούμενων απειλών-αντιποίνων ότι τα πάντα ελέγχονται και καταγράφονται από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης για αυτό καλύτερα οι εργαζόμενοι να προσέχουν τι λένε και τι κάνουν εν ώρα εργασίας.

Για τα ίδια ως άνω ζητήματα παραπονέθηκε και ο δεύτερος καταγγέλλων εκτός από την σύσταση που έγινε στον πρώτο καταγγέλλοντα. Οι καταγγέλλοντες ζήτησαν να συνεξετασθούν οι δύο ως άνω καταγγελίες καθότι στρέφονται κατά της ίδιας εταιρείας για το ίδιο ζήτημα.

Η εγκατάσταση των καμερών

Η Αρχή διαπιστώνει ότι πρώτα έγινε η εγκατάσταση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης στον 4ο όροφο κατά την έναρξη λειτουργίας της καταγγελλόμενης εταιρείας και στη συνέχεια στο ήδη υπάρχον σύστημα εγκαταστάθηκαν συμπληρωματικά οι κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους και περιμετρικά της πολυκατοικίας.

Παρότι πρόκειται για ενιαίο σύστημα βιντεοεπιτήρησης, υπεύθυνος επεξεργασίας των καμερών του 4ου ορόφου είναι η καταγγελλόμενη εταιρεία αφού η απόφαση για την εγκατάστασή τους λήφθηκε από την ίδια, η οποία έχει και τον έλεγχο των μέσων της επεξεργασίας, των καμερών, του καταγραφικού και της οθόνης παρακολούθησης.

Η εταιρία υποστήριξε ότι οι κάμερες είχαν εγκατασταθεί πριν την πρόσληψη των εργαζομένων και στη συνέχεια ήταν απενεργοποιημένες. Δεν απεγκαταστήθηκαν, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, προς αποφυγή κατά κύριο λόγο των μερεμετιών που θα προκύψουν στο χώρο.

Η ανεξάρτητη Αρχή απέρριψε τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως οι κάμερες μπορούσαν να καταγράφουν τις κινήσεις των εργαζομένων και να παρακολουθούνται από τον υπεύθυνο.

Τι ορίζει η απόφαση

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «δίνει εντολή στην καταγγελλόμενη εταιρεία με την επωνυμία … ως υπεύθυνο επεξεργασίας, όπως εντός ενός (1) μηνός από την παραλαβή της παρούσας, να απεγκαταστήσει τις πέντε (5) κάμερες που είναι τοποθετημένες στο εσωτερικό του 4ου ορόφου της πολυκατοικίας επί της οδού … και συγκεκριμένα από τους χώρους: αίθουσα συνεδριάσεων, γραφείο 1, γραφείο 2, γραμματεία, κουζινάκι, καταστρέψει πλήρως οποιοδήποτε υλικό τυχόν έχει συλλεχθεί μέχρι τότε μέσω των παραπάνω καμερών καθώς και να ενημερώσει εγγράφως την Αρχή σχετικά με τα παραπάνω».

Παράλληλα, επιβάλλει στην «καταγγελλόμενη εταιρεία με την επωνυμία …το αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό διοικητικό χρηματικό πρόστιμο που αρμόζει στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις ειδικότερες περιστάσεις αυτής, ύψους δεκαπέντε χιλιάδων (15.000,00) ευρώ για τις ως άνω διαπιστωθείσες παραβιάσεις».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ