Εφημερίδα Κοινωνική

Γιώργος Παπανδρέου: Θετική η πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες – Θα βοηθήσει τις φτωχές χώρες

Γιώργος Παπανδρέου: Θετική η πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες – Θα βοηθήσει τις φτωχές χώρες
06 Μαΐου 2021

O πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου, χαιρέτησε ως ιδιαίτερα θετική τη πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν, για την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για τον COVID19. Σε δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων πώς αν η πρόταση αυτή βρει ευρύτερη αποδοχή και μπορέσει να υλοποιηθεί, θα βοηθήσει καθοριστικά τις πιο φτωχές και υπό ανάπτυξη χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια.

Ως πρόεδρος, ταυτόχρονα, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως ο κορωνοϊός παραμένει μια τεράστια απειλή για τον παγκόσμιο πληθυσμό καλώντας τη διεθνή κοινότητα:

«α. Να συντονιστεί με την πρωτοβουλία COVAX του ΠΟΥ, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του COVID19 και άλλων παρόμοιων ζωονόσων. Η πρόσφατη και συνεχιζόμενη εμπειρία της πανδημίας COVID19 θα έπρεπε να αποτελέσει μια ευκαιρία ώστε η διεθνής κοινότητα να προσπαθήσει να εμβαθύνει τη συνεργασία της σε ό,τι αφορά στην έρευνα γύρω από την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση του ιού καθώς και σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση των παγκόσμιων δημοσίων συστημάτων και πολιτικών υγείας.

β. Να υποστηρίξει την πρωτοβουλία COVAX με τους αναγκαίους πόρους ή τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων, ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός.

γ. Να υπάρξει πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων ώστε να μπορούν να παραχθούν και να διανεμηθούν ευρέως».

«Η υποστήριξη της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για τον COVID19 είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση που ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο για την διασφάλιση ίσης προστασίας σε όλους, ανεξάρτητα από εισόδημα, κοινωνική θέση ή εθνότητα» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ