Εφημερίδα Κοινωνική

Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
13 Απριλίου 2021

Αφορμή αποτέλεσε η επερχόμενη είσοδος της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους σύμφωνα με την ανακοίνωση. Την κατάληψη της Πρυτανείας και των διοικητικών γραφείων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ανακοίνωσε ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Πιο συγκεκριμένα, άτομα του αναρχικού χώρου προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας και διοικητικών γραφείων με σκοπό όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των καταληψιών την παρεμπόδιση λειτουργίας τους.

Όπως τονίζεται αφορμή για αυτήν την κίνηση αποτέλεσε «η επερχόμενη είσοδος της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους στα μέσα του Απρίλη». Στην ανακοίνωση γίνονται νύξεις για τα περιστατικά αστυνομικής βίας με την πανεπιστημιακή αστυνομία που φέρνει το νομοσχέδιο Κεραμέως να «έρχεται να συμπληρώσει το ψηφιδωτό καταστολής και ελέγχου που ήδη βιώνουμε σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής σαν καταπιεσμένα υποκείμενα».

katalipsh_papei

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «τον τελευταίο χρόνο, με πρόσχημα την πανδημία, το κράτος ξεδιάντροπα καταργεί τις απεργίες και το 8ωρο, δημιουργεί σκάνδαλα (Λιγνάδη, Κεραμέως, Φουρθιώτη)» κανονικοποιώντας την αστυνομική παρουσία στις γειτονιές. «Τα πανεπιστήμια ανέκαθεν αποτελούσαν εστίες αγώνα, συγκρούσεων και ρήξης. [...] Όλα αυτά προέκυψαν μέσα από μαζικές καταλήψεις και συγκρούσεις, οι οποίες είχαν σαν στόχο, όχι μόνο τη διάχυση των ριζοσπαστικών ιδεών από τα κάτω» σημειώνεται μεταξύ άλλων. Στο πλαίσιο αυτό η ανακοίνωση αναφέρει ότι «δηλώνουμε πως θα υπερασπιστούμε τους χώρους μας σπιθαμή προς σπιθαμή, με κάθε μέσο».

Ολόκληρο το κείμενο που αναρτήθηκε:

Σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ως άτομα που δραστηριοποιούμαστε στον α/α χώρο, και εντός και εκτός πανεπιστημίου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην κατάληψη πρυτανείας και διοικητικών γραφείων με σκοπό την παρεμπόδιση λειτουργίας τους. Αφορμή για αυτή τη κίνηση αποτέλεσε η επερχόμενη είσοδος της αστυνομίας στους πανεπστημιακούς χώρους στα μέσα του Απρίλη. Ύστερα από πολλούς μήνες “μεμονωμένων περιστατικών” αστυνομικής βίας (από ξυλοδαρμούς σε πορείες, δημόσιους εξευτελισμούς και παρενοχλήσεις, μέχρι και μαφιόζικους βασανισμούς στα “δημοκρατικά” μπουντρούμια της ΕΛ.ΑΣ.) Ερχόμαστε πλέν αντιμέτωποι με το νεοσύστατο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. ονόματι Ο.Π.Π.Ι. (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων). Η ένταξη της Ο.Π.Π.Ι. έρχεται να συμπληρώσει το ψηφιδωτό καταστολής και ελέγχου που ήδη βιώνουμε σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής σαν καταπιεσμένα υποκείμενα. Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο, με πρόσχημα την πανδημία, το κράτος ξεδιάντροπα καταργεί τις απεργίες και το 8ωρο, δημιουργεί σκάνδαλα (…), κανονικοποιεί την παρουσία ένστολων σκουπιδιών στις γειτονιές μας, ποινικοποιεί τις πορείες / τις συγκεντρώσεις / τις πανεπιστημιακές καταλήψεις, διώκει αγωνιζόμενα άτομα για τα πολιτικά τους φρονήματα και τοποθετεί μπάτσους στα πανεπιστήμια, εφαρμόζοντας γενικά “δημοκρατικό” ολοκκληρωτισμό. Παρουσιάζει τους χώρους μας “γιάφκες και εστίες ανομίας” – κάτι το οποίο δεν αρνούμαστε.

Η εξουσία δεν βελτιώνεται, καταστρέφεται. Ο μόνος τρόπος να ανατρέψουμε τα παραπάνω είναι η πολύμορφη, αέναη, και ακηδεμόνευτη σύγκρουση με τους θεσμούς και τους νόμους της. Τα πανεπιστήμια ανέκαθεν αποτελούσαν εστίες αγώνα, συγκρούσεων και ρήξης. Οι χώροι τους είχαν λειτουργήσει ως αναχώματα και σημεία αναφοράς, για τις εξεγέρσεις του πολυτεχνείου, τα γεγονότα του ‘08, καθώς βρέθηκαν πλάι στις μαχητικές απεργείες των χρόνων και των μνημονίων της περιόδου 2010-2012.

Όλα αυτά προέκυψαν μέσα από μαζικές καταλήψεις και συγκρούσεις, οι οποίες είχαν σαν στόχο, όχι μόνο τη διάχυση των ριζοσπαστικών ιδεών από τα κάτω, αλλά και την ολομέτωπη επίθεση στην εξουσία. Μέσα σ’αυτό το βόθρο που ζούμε, οι καταλήψεις και τα στέκια αποτελούν εστίες πολιτικής ζύμωσης και ρήξης με το υπάρχον. Μέσα από τις οριζόντιες διαδικασίες, χτίζουμε συνειδήσεις και δημιουργούμε συντροφικές σχέσεις οι οποίες δεν βασίζονται στην εκμετάλλευση αλλά στην αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλεια. Αρνούμαστε την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας.

Οι χώροι μας, επίσης αποτελούν χώρους ελεύθερης έκφρασης για τα άτομα τα οποία είνια περιθωριοποιημένα από τον κοινωνικό ιστό, με τρανταχτό παράδειγμα τους μικροπωλητές της ΑΣΟΕΕ και τις κατατρεγμένες που βρίσκουνε καταφύγιο στους κατειλλημένους χώρους όπως το κτήριο Γκίνη (Πολυτεχνείο) που αποτελούσε για πολλά χρόνια πυρήνα του ευρύτερου κινήματος μέχρι αυτό να κατασταλλεί από το κράτος και τους μηχανισμούς του. Πολλοί από εμάς ήρθαμε σε επαφή για πρώτη φορά με την πολιτικοκοινωνική σκέψη μέσα σ’αυτούς τους χώρους, και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την υπεράσπιση τους. Για αυτό και τασσόμαστε ενάντια σε λογικές και πρακτικές που θέλουν τα πανεπιστήμια αποστειρωμένα από οτιδήποτε πάει κόντρα στα σχέδια τους. Εμείς ως αναρχικά, δηλώνουμε πως θα υπερασπιστούμε τους χώρους μας σπιθαμή προς σπιθαμή, με κάθε μέσο. Τα πανεπιστήμια και οι γειτονιές μας να ξαναγίνουν εστίες αγώνα, αντίστασης και σύγκρουσης, ενάντια στα σχέδια κράτους και καπιταλισμού. Να τελειώνουμε με τη παρουσία των μπάτσων στις σχολές και τις γειτονιές μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΣΗΜΕΡΑ 8 Η ΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ 12/4 11:00 ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ 13:00 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Κατάληψη Πρυτανείας και Διοικητικών Γραφείων Πανεπιστημίου Πειραιά

Πηγή: Foititikanea.gr

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ