Εφημερίδα Κοινωνική

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: «Οι εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ θα γίνουν η έδρα καινοτομίας της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης» – Αποκλειστική συνέντευξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Κοινωνική

 Breaking News

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: «Οι εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ θα γίνουν η έδρα καινοτομίας της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης» – Αποκλειστική συνέντευξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Κοινωνική
10 Απριλίου 2021
Πολιτεία Καινοτομίας ΧΡΩΠΕΙ – Διαβάστε: Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες – Αναλυτική περιγραφή του έργου και χρονοδιαγράμματα

Αποκλειστική συνέντευξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ στον Απόστολο Καραμπερόπουλο.

-κ. Υφυπουργέ, με χαρά (και σε τοπικό επίπεδο) υποδεχτήκαμε την είδηση για τη δημιουργία της  Πολιτείας Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ. Από την πρόσφατη αυτοψία σας στο χώρο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της υπόλοιπης ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης, ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της επένδυσης. Πείτε μας όμως σε τι στάδιο βρισκόμαστε σήμερα και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται η πρώτη φάση δημοπράτησης του διαγωνισμού. Πιο συγκριμένα, στις 19 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ αμέσως μετά ξεκινάει η δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως, μέχρι πριν από 1,5 χρόνο, το έργο δεν υπήρχε ως σκέψη και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, παρά την κρίση της πανδημίας, κάναμε σημαντικά βήματα προόδου. Ουσιαστικά, αφού εντοπίσαμε την κατάλληλη έκταση, προχωρήσαμε στην παραχώρηση της χρήσης γης στο Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καταρτίσαμε το επιχειρηματικό σχέδιο και το έργο έλαβε την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα. Παράλληλα, πέρασε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και επομένως ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες και τεχνό-οικονομικές μελέτες που απαιτούνται. Συνολικά, η επένδυση υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ και ελπίζουμε πως στις αρχές του 2022 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος.

«Ο Πειραιάς θα εξελιχθεί σε δυναμικό κέντρο – Οι εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ θα γίνουν η έδρα καινοτομίας της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης»

-Ας δούμε λίγο το έργο στην πράξη αλλά και διαδικαστικά. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και ο χώρος γίνει λειτουργικός, πώς θα είναι προσβάσιμος και ωφέλιμος για νεοφυείς επιχειρήσεις; Θα είναι ανοιχτός για δράσεις και επισκεψιμότητα;

Η «Πολιτεία Καινοτομίας» στην ουσία είναι ένας φυσικός χώρος έρευνας και καινοτομίας, δημιουργικότητας και παραγωγικότητας, εντός του οποίου συνυπάρχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και ερευνητές. Ο σκοπός της δημιουργίας τέτοιων χώρων είναι να επιτυγχάνουν, μέσω της διαδικασίας της «σμίλευσης», συνέργειες που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, επομένως λειτουργούν ως μια «κυψέλη», ικανή να θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο. Με την «Πολιτεία Καινοτομίας» πιστεύουμε πως θα προσελκύσουμε το ενδιαφέρον πολλών σημαντικών επιχειρήσεων αλλά κυριότερα ταλαντούχους ανθρώπους με αποτέλεσμα να εισέλθει η Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Διότι θέλουμε οι νέοι ταλαντούχοι επιχειρηματίες και ικανοί επιστήμονες να ξεδιπλώνουν το ταλέντο και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε οργανωμένους χώρους, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες και οι επιταχυντές στην Ελλάδα αντί να αναγκάζονται να μεταναστεύουν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στο εξωτερικό.

Οι πρώην εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ ελπίζουμε πως θα εξελιχθούν στην φυσική έδρα της καινοτομίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο χώρος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους και πολλές επιχειρήσεις. Όσον αφορά την προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα του χώρου, εντός της Πολιτείας Καινοτομίας θα διοργανώνονται εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικές με το οικοσύστημα καινοτομίας. Επίσης, λόγω της ιστορικότητας της ΧΡΩΠΕΙ, κάποια από τα κτίρια θα διατηρήσουν την υψηλής αξίας αρχιτεκτονική που διαθέτουν και φυσικά θα αναδεικνύεται και η βιομηχανική ιστορία της ΧΡΩΠΕΙ τους περασμένους αιώνες.

 

Με την «Πολιτεία Καινοτομίας» πιστεύουμε πως θα προσελκύσουμε το ενδιαφέρον πολλών σημαντικών επιχειρήσεων αλλά κυριότερα ταλαντούχους ανθρώπους με αποτέλεσμα να εισέλθει η Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας.

-Και για να μιλήσουμε και λίγο για τα τοπικά. Προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη αυτοψία, δεν κλήθηκαν φορείς της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Πειραιά, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει ο χώρος. Μάλιστα έγιναν κάποιες αναφορές για «περιοχή της Αθήνας»… Θα θέλαμε ένα σχόλιο επί τούτου, με δεδομένο ότι στον Πειραιά, σε επίπεδο καινοτομίας και «γαλάζιας ανάπτυξης», έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες.

Η Πολιτεία Καινοτομίας διοικητικά είναι αναμφισβήτητα εντός των ορίων του Δήμου Πειραιώς. Επιτρέψτε μου όμως να πω πως το έργο αυτό φιλοδοξούμε να γίνει η φυσική έδρα καινοτομίας της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, άρα ξεπερνάει τα στενά τοπικά ή ακόμα και τα εθνικά όρια. Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλω να υπογραμμίσω πως η συνεργασία με τον Δήμο Πειραιώς αλλά και με τους φορείς της πόλης είναι άψογη. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για τις εξελίξεις όσον αφορά την Πολιτεία Καινοτομίας αλλά και για τις πρωτοβουλίες καινοτομίας που γίνονται συνεχώς στην περιοχή. Πράγματι, ο Πειραιάς διαθέτει ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο οικοσύστημα καινοτομίας και σε αυτό συμβάλλει και το «Blue Lab» αλλά και οι επιχειρηματικοί φορείς της πόλης σε συνδυασμό με τις δράσεις και την υποστήριξη του Δήμου αλλά και του Πανεπιστημίου. Πιστεύω πως με την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας ο Πειραιάς θα εξελιχθεί σε δυναμικό  κέντρο της καινοτομίας. Παράλληλα το έργο θα συμβάλλει και στην πολεοδομική ανάπλαση του Πειραιά καθώς αναμένεται να συνδέσει το Κεντρικό Λιμάνι της χώρας με το κέντρο της Αθήνας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής. Όσον αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, αντιλαμβάνεστε με την πανδημία του Covid-19, πραγματοποιήθηκε υπό δύσκολες συνθήκες.

 xropei-mitsotakis

-Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να μου μιλήσετε για έργα που προγραμματίζετε στο στον τομέα σας, το επόμενο διάστημα.

Πρόσφατα ανακοινώσαμε μία νέα πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Elevate Greece. Πρόκειται για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, η οποία θα κυμαίνεται από €5.000 έως €100.000 ανά επιχείρηση και το ποσοστό της επιχορήγησης θα ανέλθει τελικά στο 80% επί των δαπανών κεφαλαίου κίνησης με δυνατότητα επιλογής ως έτος αναφοράς το 2019 ή το 2020. Όσον αφορά γενικότερα την λειτουργία του Elevate Greece, η Ελληνική Πολιτεία, μέχρι πρότινος δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών κάνουν. Με το Μητρώο αποκτάμε ένα απαραίτητο εργαλείο για την αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων και επίσης επιτρέπεται η στοχευμένη στήριξη από την Πολιτεία, από επενδυτικούς αγγέλους και τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, προσδοκεί στην μεγαλύτερη προβολή του οικοσυστήματος στο εξωτερικό, την δικτύωση των φορέων καινοτομίας μεταξύ τους και παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του οικοσυστήματος.

xristos-dimas-2

Επίσης πριν από λίγες ημέρες τέθηκαν σε ισχύ τα φορολογικά κίνητρα για τους Επενδυτικούς Αγγέλους.  Η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά θέσπισε φορολογικά κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Elevate Greece. Τα κίνητρα στοχεύουν στην συνολική ανάπτυξη και ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας, αφού αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο επενδυτικός άγγελος έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκπίπτει αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά και δύναται να επενδύσει ποσό έως 100.000 € ανά νεοφυή επιχείρηση του Elevate Greece και έως τρεις ανά έτος, δηλ. έως 300.000 € ανά έτος.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της βασικής έρευνας, την περεταίρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α και την προώθηση ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχωρίου οικοσυστήματος καινοτομίας. Η έρευνα και η καινοτομία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

sunenteuksi-XRISTOS-DIMAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, με τη χρήση ενεργής πηγής (link)


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ