Εφημερίδα Κοινωνική

Αξέχαστες στιγμές από την ιστορία της Pitsos… που «έφυγε»

Αξέχαστες στιγμές από την ιστορία της Pitsos… που «έφυγε»
01 Απριλίου 2021

Δυστυχώς, όπως γράψαμε, παρόλο που οι εργαζόμενοι της εταιρείας προσπάθησαν να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έπειτα από 156 χρόνια η γερμανική εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH), βάζει λουκέτο στη μονάδα του Ρέντη και μεταφέρει την παραγωγή στην Τουρκία. Ας κρατήσουμε μερικές στιγμές από την ιστορία της Pitsos για να θυμόμαστε:

-Η οικογένεια Πίτσος ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα με ένα μαγαζί κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού, επί της οδού Περικλέους το 1865

-Η έλευση του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα οδήγησε τον Πίτσο στην παραγωγή «λευκών συσκευών»

-Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου η Pitsos θα μετακομίσει σε μεγαλύτερα γραφεία, στην οδό Έσλιν, στους Αμπελόκηπους, περιοχή στην οποία οριακά εκτεινόταν τότε η ελληνική πρωτεύουσα. Από “κει και πάνω ήταν εξοχή.

-Μετά το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου και το πέρας του Εμφυλίου Πολέμου, η οικογένεια Πίτσου χτίζει στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη ένα μεγάλο εργοστάσιο.

-Από το 1959 ξεκίνησε η παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και η γραμμή παραγωγής έφερε σε εκατομμύρια σπίτια συσκευές Pitsos. Παράλληλα ξεκίνησε και η παραγωγή ψυγείων.

-Λίγο αργότερα τα προϊόντα θα πολλαπλασιαστούν με την επιχείρηση να πουλάει πλέον ακόμη και ασπρόμαυρες τηλεοράσεις που βέβαια θεωρούνταν ακόμη για τους περισσότερους είδος πολυτελείας καθώς ήταν ακόμη πανάκριβες. Σκεφτείτε πως όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι, ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα 21 Ιουλίου 1969, ώρα 04:56 το πρωί ώρα Ελλάδος, χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας είχαν καθίσει άγρυπνοι μπροστά στους μόλις 200.000 δέκτες για να δουν το κοσμοϊστορικό γεγονός.

PITSOS (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ο Απόστολος Πίτσος, ο άνθρωπος που μετασχημάτισε την επιχείρηση αποφασίζει να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης στους Γερμανούς εκπρόσωπους της πολυεθνικής εταιρείας Siemens που εκείνο τον καιρό εξαπλωνόταν σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

-Το 1976 αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH και tο 1996 μετονομάστηκε σε «BSP Α. Β. Ε. Οικιακών Συσκευών». Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε «BSH Οικιακές Συσκευές».

-Το 1986 ο όμιλος θα ξεκινήσει τη συνεργασία του με την Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών της στην Ελλάδα και το 1989 θα παρουσιάσει θα ξεκινήσει να παράγει τα νέα ψυγεία no frost.

-Το 2005 η εγχώρια μονάδα παραγωγής πουλάει 400.000 προϊόντα ετησίως

-Η οικονομική κρίση του 2010 και τα μνημόνια που ακολούθησαν θα πλήξουν εμφανώς το γόητρο της πάλαι ποτέ ισχυρής εταιρείας και φτάνουμε στο σήμερα όπου η Bosch Siemens Hausegerate (BSH) έχει λάβει την απόφαση να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο του Ρέντη.

PITSOS (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ