Εφημερίδα Κοινωνική

Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη: Τι είναι και τι αλλάζει

Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη: Τι είναι και τι αλλάζει
18 Μαρτίου 2021

Την πρόταση για το νέο συμβόλαιο ασφάλειας μεταξύ πολιτών και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τη λεγόμενη Λευκή Βίβλο για την Προστασία του Πολίτη, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Η πολιτική ασφάλειας είναι υπόθεση όλων και δεν μπορεί να μένει πίσω από κλειστές πόρτες. Χωρίς συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση και χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια, τονίστηκε ενώ όπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα κείμενο αναφοράς με τις αρχές των πολιτικών ασφάλειας, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που έχουν τη δική τους Λευκή Βίβλο. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί σημειώνεται ότι το αργότερο σε δύο μήνες γίνονται σχέδιο νόμου το νέο οργανόγραμμα και η νέα εκπαιδευτική πολιτική τα οποία προκύπτουν από τη φιλοσοφία της Λευκής Βίβλου.

Στην ερώτηση γιατί τώρα η Λευκή Βίβλος, το υπουργείο απαντά μεταξύ άλλων πως η πανδημία μετά την κρίση στον Έβρο έδειξε πως η ασφάλεια είναι καθημερινή άσκηση διαχείρισης κρίσεων, ότι χρειάζονται νέους θεσμούς και πολιτικές η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η προσπάθεια μείωσης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αναφερόμενο στους νέους σημειώνει ότι οι τρόποι που αντιμετωπίζεται η αστυνομία από μέρος των νέων και οι νέοι από μέρος της αστυνομίας απομακρύνει το μέλλον. Παράλληλα τονίζει πως η βία των ανηλίκων αυξάνεται σημαντικά και οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μόνο αστυνομικές.

Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο η Αστυνομία αλλάζει το πλαίσιο δράσης της ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Τι θα αλλάξει όμως με την Λευκή Βίβλο; – Πρώτο βήμα το αργότερο σε 2 μήνες

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός σταδιακά, σε βάθος χρόνου θα αλλάξουν τα πάντα. Η Λευκή Βίβλος είναι το πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα οδηγήσει στη συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε το πρώτο βήμα θα γίνει το αργότερο σε 2 μήνες καθώς γίνονται σχέδιο νόμου το νέο οργανόγραμμα και η νέα εκπαιδευτική πολιτική της αστυνομίας τα οποία προκύπτουν από τη φιλοσοφία της Λευκής Βίβλου.

Είχε στο παρελθόν η Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με την Λευκή Βίβλο;

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα κείμενο αναφοράς που να παρουσιάζει τις αρχές των πολιτικών ασφάλειας. Το κοινωνικό συμβόλαιο για την Ασφάλεια δεν είχε πάρει ποτέ γραπτή, δεσμευτική, δημόσια μορφή.

Υπάρχει σε άλλες χώρες;

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τη δική τους «Λευκή Βίβλο». Δηλαδή δημόσια κείμενα που περιγράφουν την πολιτική εσωτερικής ασφάλειας και τις αρχές της αστυνόμευσης.

Γιατί χρειάζεται αυτό το συμβόλαιο ασφάλειας με τους πολίτες;

Όπως σημειώθηκε η εποχή που η ασφάλεια ήταν απλή, στρατιωτική απειλή από άλλη χώρα, έχει πλέον περάσει. Τα παραδοσιακά μοντέλα αστυνόμευσης έχουν αγγίξει τα όρια τους. Η πολιτική ασφάλειας, αλλά και τα επιχειρησιακά δόγματα δεν μπορούν να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες. Η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και πάνδημο αίτημα των πολιτών, καθώς οι απειλές και οι κίνδυνοι βρίσκονται στην καθημερινότητά τους.

Δίνει προτεραιότητα στην επικοινωνία έναντι της ανακοίνωσης, στη συνεννόηση έναντι της επιβολής, στη συνεργασία έναντι της σύγκρουσης.

Προτεραιότητες της ΕΛΑΣ αποτελούν η προστασία της καθημερινής ζωής, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της οικογένειας και κυρίως των πιο ευάλωτων ομάδων.

Η Αστυνομία του 21ου αιώνα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

«Πράσινη», με ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης

«Έξυπνη» με χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομικών συστημάτων

«Ψηφιακή» με περιορισμό των εγγράφων και αξιοποίηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης

«Εξωστρεφής» με επικοινωνία και ενημέρωση του πολίτη και αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

«Αλληλέγγυα και εθελοντική» με συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού.

«Αποτελεσματική», με ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και αξιοποίησης εθελοντικών μονάδων αστυνόμευσης και άμεσης αντιμετώπισης του εγκλήματος και της βίας

«Του ανθρώπινου δυναμικού» με αξιοποίηση και διαρκή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης

Δείτε αναλυτικά την Λευκή Βίβλο ΕΛ.ΑΣ εδώ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ