Εφημερίδα Κοινωνική

Η ΕΕ για την ελάττωση των θαλάσσιων απορριμμάτων

 Breaking News

Η ΕΕ για την ελάττωση των θαλάσσιων απορριμμάτων
24 Μαρτίου 2021

Για να μειωθούν τα σκουπίδια τους ωκεανούς, το ΕΚ πρόκειται να ζητήσει περισσότερους περιορισμούς στα πλαστικά μίας χρήσης και τη χρήση βιώσιμων υλικών στην κατασκευή αλιευτικών εργαλείων.

Στη σχετική έκθεση που αναμένεται να υιοθετηθεί την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να υπογραμμίσουν ότι τα θαλάσσια απορρίμματα, και ειδικά τα μικροπλαστικά και τα γναθοπλαστικά, αποτελούν σοβαρή απειλή για σειρά θαλάσσιων ειδών πανίδας, καθώς επίσης και για τους ψαράδες και τους καταναλωτές. Στο κείμενο τονίζεται ότι τα οστρακοειδή στη Μεσόγειο καταναλώνουν κατά μέσο όρο 11.000 κομμάτια πλαστικού κάθε χρόνο. Ο τομέας της αλιείας υπολογίζεται ότι χάνει περίπου το 1 με 1,5% των εσόδων του εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης.

Θα πρέπει να δοθεί ώθηση στην κυκλική οικονομία, με έμφαση στη συλλογή, στην ανακύκλωση και στον καλύτερο σχεδιασμό των αλιευτικών εργαλείων, αναμένεται να υποστηρίξει το ΕΚ. Τα σκουπίδια από τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις υδατοκαλλιέργειες αποτελούν το 27% των θαλάσσιων απορριμμάτων, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές, ενώ ανακυκλώνεται μόλις το 1,5% των αλιευτικών εργαλείων.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ