Εφημερίδα Κοινωνική

Στέλιος Πέτσας – Για το νέο εκλογικό νόμο σε Δήμους και Περιφέρειες: «Μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να μην αιφνιδιάζεται κανείς, βάζουμε τέρμα στην ακυβερνησία»

 Breaking News

Στέλιος Πέτσας – Για το νέο εκλογικό νόμο σε Δήμους και Περιφέρειες: «Μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να μην αιφνιδιάζεται κανείς, βάζουμε τέρμα στην ακυβερνησία»
19 Φεβρουαρίου 2021

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μίλησε στο Reader.gr για τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, αλλά και για τον νέο εκλογικό νόμο σε Δήμους και Περιφέρειες που καταργεί την απλή αναλογική.

-Όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, τα δημοτικά τέλη αναστέλλονται. Θα προβλεφθεί ένας νέος γύρος ενίσχυσης των Δήμων για να «ρεφάρουν»;

Η κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με γνώμονα την ευημερία του κάθε πολίτη. Συνεργαζόμαστε ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία. Σε ότι αφορά και τα δημοτικά τέλη, στόχος είναι να υπάρξει μια ενιαία γραμμή στο σύνολο της επικράτειας και να μην επιβαρυνθούν οι άνθρωποι της αγοράς με δυσανάλογα βάρη που επιφορτίστηκαν λόγω ενός εξωγενούς παράγοντα όπως η πανδημία του κορονοϊού. Όπως είπε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο διαρκεί η κρίση. Και είναι πρώτη μας προτεραιότητα, να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

-Γιατί αποφασίσατε να φέρετε τώρα τη ρύθμιση για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση; Και θα είναι πιο εύκολη τώρα η διακυβέρνηση των δήμων;

Ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, που αλλάζει τον αποτυχημένο νόμο Σκουρλέτη, είναι μια προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης. Σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο, λοιπόν, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να μην αιφνιδιάζεται κανείς, βάζουμε τέρμα στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, υλοποιώντας αυτή την δέσμευση. Και είναι σημαντικό, ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α πρώτου και δευτέρου βαθμού, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, αγκαλιάζουν τις βασικές πτυχές του νέου νομοθετήματος. Δηλαδή, για παράδειγμα, ότι με 43% θα μπορεί να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο πρώτος συνδυασμός, με το γεγονός ότι υπάρχει ένα λελογισμένο όριο εισόδου, το 3% όπως και στις εθνικές εκλογές, με το γεγονός ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι χρειάζεται ένας εξορθολογισμός του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων ώστε να έχει μεγαλύτερο νόημα η συζήτηση στα όργανά τους, και φυσικά η επαναφορά της πενταετούς θητείας αντί της τετραετούς που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Όλα αυτά διασφαλίζουν μια αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

-Βάζετε ένα όριο εισόδου ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτιμάτε, έτσι, ότι θα κοπούν διάφορα μετεκλογικά «νταραβέρια» που παρατηρήθηκαν σε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια

Κατ” αρχάς, όπως προανέφερα, ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση θέτει ένα λελογισμένο όριο εισόδου, της τάξεως του 3%, όπως ακριβώς και στις εθνικές εκλογές. Αποφεύγεται έτσι ο κατακερματισμός του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος οδηγεί τους δήμους σε ακυβερνησία, όπως έδειξε στην πράξη η εφαρμογή του νόμου Σκουρλέτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα, σε 230 από τους 332 δήμους και σε 6 από τις 13 περιφέρειες, ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης δεν έχει την πλειοψηφία των μελών του δημοτικού/περιφερειακού συμβουλίου και δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική για την οποία εκλέχθηκε από τους πολίτες. Αυτό έρχεται να θεραπεύσει ο νέος εκλογικός νόμος.

-Εκτός του εκλογικού συστήματος, θα γίνει το επόμενο διάστημα μια πιο συντεταγμένη συζήτηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων;

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί το συμφέρον των πολιτών κάθε δήμου, μέσα από την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται σκόπιμη η δυνατότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους προς τις Κοινότητες και αναμένεται να τεθεί στις επόμενες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών κατά το επόμενο διάστημα. Σκοπός αυτής της μεταρρυθμιστικής κίνησης είναι να ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση με επαρκείς χρηματοδοτήσεις, ώστε να προχωρά σε συμπράξεις (ΣΔΙΤ) και να ολοκληρώνει έργα υποδομής και κοινωνικές υπηρεσίες. Τόσο στο θεσμικό όσο και στο αναπτυξιακό πεδίο, Κεντρικό Κράτος και Αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να λειτουργούν ως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ