Εφημερίδα Κοινωνική

Μάκης Βορίδης: «Με το νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση καταργούμε την απλή αναλογική»

Μάκης Βορίδης: «Με το νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση καταργούμε την απλή αναλογική»
11 Φεβρουαρίου 2021

«Με το νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση καταργούμε την απλή αναλογική και εισάγουμε ένα πλειοψηφικό σύστημα εκλογής προκειμένου να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των Δήμων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τη Λία Λάππα.

Βασικά σημεία το νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο μέχρι την άλλη εβδομάδα, είναι η ανάδειξη Δημάρχου ή Περιφερειάρχη με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή και η απόδοση των τριών πέμπτων των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου στον συνδυασμό του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη αντίστοιχα. Παράλληλα θα υπάρχει ένα ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό 3% για την εκπροσώπηση μιας παράταξης στα Συμβούλια.

«Περιορίζουμε τον αριθμό των δημοτικών και των περιφερειακών συμβούλων για να γίνουν πιο ευέλικτα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αλλά κυρίως για να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτόν που εκλέγεται και να ενισχύσουμε τον ρόλο του», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με τις προσλήψεις στους Δήμους, ο κ. Βορίδης έθεσε ως προτεραιότητα τις θέσεις των μηχανικών, τονίζοντας την ανάγκη της εύρυθμης λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών.

Σχετικά με το αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεσο εμβολιασμό των δημοτικών αστυνομικών, ο υπουργός υποστήριξε ότι προτεραιότητα έχουν οι υπερήλικες, οι οποίοι χρήζουν και μεγαλύτερης ανάγκης.

Επίσης, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ως «ασύνδετο» και «άσχετο» το σενάριο της τοποθέτησης του στο Υπουργείο Εσωτερικών με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ