Εφημερίδα Κοινωνική

Lockdown: «Στροφή» της κυβέρνησης – Μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα της αγοράς – Σκέψεις για νέο πενταψήφιο μόνο για αγορές

 Breaking News

Lockdown: «Στροφή» της κυβέρνησης – Μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα της αγοράς – Σκέψεις για νέο πενταψήφιο μόνο για αγορές
22 Φεβρουαρίου 2021

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφόσον είναι δυνατόν και από την 1η Μαρτίου, προτάσσει πλέον η κυβέρνηση, επιχειρώντας την ίδια στιγμή να ξορκίσει τη φημολογία περί παράτασης του σκληρού απαγορευτικού. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πως υπάρχει μια σημαντική στροφή από τις προηγούμενες αποφάσεις και εξαγγελίες βάσει των οποίων προτεραιότητα θα δινόταν στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Η αλλαγή οφείλεται, αφενός, στα στοιχεία που έδειξαν ότι παρά την περιορισμένη διασπορά, τα σχολεία αποτελούν εστίες μετάδοσης, αφετέρου στο ότι η διακεκομμένη λειτουργία της εκπαίδευσης παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες.

Πάντως το ζήτημα των ψυχολογικών επιπτώσεων για τους μαθητές όλων των ηλικιών παραμένει και φαίνεται πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες αξιολογείται και σταθμίζεται διαφορετικά. Κατά τα όσα πάντως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το «Βήμα», η λειτουργία των σχολείων θα επανεξεταστεί αφότου ανοίξει το λιανεμπόριο, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε περιοχής και αφότου θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς είναι προφανώς η βελτίωση ή πάντως η σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ανάλυση των στοιχείων από το οικονομικό επιτελείο καθιστά τη λειτουργία της αγοράς σχεδόν επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το μηνιαίο κόστος για τον προϋπολογισμό μόνο από τη διακοπή του λιανεμπορίου ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ήδη θεωρείται δυσβάσταχτο. Όπως μεταφέρουν δε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, στόχος είναι, εφόσον η αγορά ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα, να λειτουργήσει κανονικά, όχι δηλαδή με αγορές εκτός καταστημάτων ή με τηλεφωνικά ραντεβού, σε κάθε περίπτωση όμως με αυστηρή τήρηση των προστατευτικών μέτρων (μάσκες, περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά τ.μ. καταστήματος κ.λπ.), αλλά και να παραμείνει ανοιχτή, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει επιδημιολογική επιδείνωση. Για τον σκοπό αυτόν ήδη έχει δρομολογηθεί η λειτουργία ενός νέου πενταψήφιου αριθμού για την αποστολή SMS, το οποίο θα αφορά μόνο τις μετακινήσεις για αγορές.

Καφούνης: Θεωρώ ότι την επόμενη Δευτέρα θα ανοίξει το λιανεμπόριο

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο Mega.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σ.Καφούνης, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να ανεχτούμε να αιωρούνται λανθασμένα διλήμματα στον δημόσιο διάλογο, όπως σχολεία και πρωτοετείς φοιτητές στα πανεπιστήμια ή άνοιγμα της αγοράς, με κόστος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Έλληνες φορολογουμένους και χαμένες θέσεις εργασίας, με τελικό αποτέλεσμα μηδενική προοπτική και ελπίδα για όλους τους νέους της χώρας».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ