Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός: Θέμα ωρών το σκληρό lockdown σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο και στο… βάθος η Θεσσαλονίκη – Συνεδριάζει η Επιτροπή

Κορωνοϊός: Θέμα ωρών το σκληρό lockdown σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο και στο… βάθος η Θεσσαλονίκη – Συνεδριάζει η Επιτροπή
12 Φεβρουαρίου 2021

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδριάζει αυτή την ώρα. Με την Αττική να βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown από το πρωί της Πέμπτης, στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ειδικών μπαίνουν τώρα η Αχαΐα, το Ρέθυμνο, την Εύβοια και η Θεσσαλονίκη, που παρουσιάζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικοί και κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση θέλοντας να προλάβουν το να έρθουν αντιμέτωποι με μία επιδημιολογική εικόνα αντίστοιχη με αυτή του Νοεμβρίου. Αφού οι ειδικοί κάνουν την εισήγησή τους στον πρωθυπουργό, αυτός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Έρχονται μέτρα σε Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια – Τι θα γίνει με Θεσσαλονίκη

Πιο αναλυτικά, στα πρόθυρα του σκληρότερου lockdown είναι η Αχαΐα – μέχρι τώρα αυστηρά μέτρα με τα πάντα κλειστά ισχύουν στην πόλη της Πάτρας – με την περιοχή να συγκεντρώνει υψηλό ιικό φορτίο και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ραγδαία αύξηση στους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ενδεχομένως επηρεάσει και τα νοσοκομεία της Αττικής εάν το σύστημα υγείας εκεί “φορτωθεί” πολύ. Η Αχαΐα τις τελευταίες ημέρες καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 94 περιστατικά.

Πιθανά θεωρούνται τα αυστηρότερα μέτρα και στο Ρέθυμνο, που έχει ενταχθεί στην “κόκκινη” ζώνη από την περασμένη Παρασκευή λόγω αυξημένων κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι η “κόκκινη” ζώνη περιλαμβάνει λειτουργία του λιανεμπορίου με click-away και ανοιχτά σχολεία εκτός των Λυκείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες το Ρέθυμνο κοντεύει να φτάσει τα 200 κρούσματα συνολικά. Πρόκειται για μία περιοχή που προβληματίζει πολύ έντονα τους ειδικούς. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Κρήτη έχει καταγράψει αρκετά κρούσματα και των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικά.

Επιπλέον παρεμβάσεις δεν αποκλείονται και για ολόκληρη την Εύβοια – η Χαλκίδα είναι ήδη σε “κλοιό” περιορισμών – που έχει σημαντικό μερίδιο καθημερινά στην επιδημιολογική “πίτα”. Χθες, στην Εύβοια εντοπίστηκαν 35 κρούσματα. Στο “μικροσκόπιο” των ειδικών θα μπει και η Χαλκιδική – 23 κρούσματα την Πέμπτη – που έχει καταταχθεί από την περασμένη Παρασκευή στο ίδιο καθεστώς με τη Θεσσαλονίκη και αυτό που ίσχυε και στην Αττική μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και κλειστά όλα τα καταστήματα το Σάββατο.

Οσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων την Τετάρτη υπήρξε η πρώτη τάση να ενταχθεί στο “βαθύ κόκκινο”, δηλαδή σε μέτρα όπως ισχύουν στην Αττική, με κλείσιμο σχολείων και λιανεμπορίου. Πρόκειται, όμως, για μία συζήτηση που γίνεται ανάμεσα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής σήμερα, με αρκετούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως παρότι η συμπρωτεύουσα “αντέχει” ακόμη πρέπει προληπτικά να υπάρξει δράση για την προστασία του συστήματος Υγείας, και άλλους που διατηρούν στάση αναμονής έως ότου να υπάρξουν επιπλέον στοιχεία.

ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ