Εφημερίδα Κοινωνική

Ετοιμος νέος κωδικός SMS για ψώνια σε καταστήματα λιανεμπορίου

 Breaking News

Ετοιμος νέος κωδικός SMS για ψώνια σε καταστήματα λιανεμπορίου
23 Φεβρουαρίου 2021

Νέο πενταψήφιο αριθμό στον οποίο θα στέλνουν SMS οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους σε καταστήματα του λιανεμπορίου έχει έτοιμο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η κίνηση έχει στόχο τη διευκόλυνση του λιανεμπορίου, ωστόσο θα τεθεί υπό την κρίση των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το τετραψήφιο νούμερο θα είναι το 13032, στο οποίο θα στέλνουν SMS οι πολίτες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν αγορές από τα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Ωστόσο, το αν θα τεθεί σε λειτουργία εξαρτάται από το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο και αν θα υιοθετήσει το μέτρο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Οπως έγραψε νωρίτερα το iefimerida.gr, στην κυβέρνηση εξετάζουν τη διευκόλυνση του λιανεμπορίου, με τη δημιουργία του νέου αριθμού, στον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS προκειμένου να βγουν στην αγορά, έχοντας στη διάθεσή τους ένα τρίωρο για αγορές είτε μέσω της μεθόδου click away είτε μέσω του click in shop.
Ο νέος πενταψήφιος αριθμός για SMS και το τρίωρο για τις αγορές

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι καταναλωτές δεν θα έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστο χρόνο, αλλά ένα τρίωρο προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να επιστρέψουν και πάλι στο σπίτι τους. Ο λόγος για τον οποίο θα τεθεί χρονικός περιορισμός για τα ψώνια στα καταστήματα είναι για να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν την τελευταία φορά που άνοιξαν τα καταστήματα.
Για ποιες μετακινήσεις θα ισχύει το 13033

Ο συγκεκριμένος πενταψήφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

Ουσιαστικά, ο νέος 5ψήφιος αριθμός για SMS θα λειτουργεί σαν χρονόμετρο για τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα γραπτά μηνύματα, ώστε οι πολίτες να έχουν δικαίωμα για συγκεκριμένο αριθμό SMS στον νέο αριθμό.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει και η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στoν ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.
Τι λένε οι έμποροι για το SMS

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, υποστήριξε ότι «οι πληροφορίες μας λένε ότι τη Δευτέρα θα λειτουργήσουμε με ένα διαφορετικό SMS. Ξέρουμε ότι το λιανεμπόριο θα προηγηθεί άλλων κλάδων. Δεν είναι αρκετό μόνο να ανοίξουμε με ένα χαλαρό μοντέλο, αν είναι να ξανακλείσουμε. Να σχεδιάσουμε έτσι το άνοιγμα που θα μας φτάσει μέχρι το Πάσχα».

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το SMS θα είναι τρίωρης διάρκειας. «Θα είναι ένα ξεχωριστό SMS για ψώνια και το λιανεμπόριο. Να μην πέσουμε στην παγίδα του παρελθόντος, με τα πολλαπλά SMS διώρου, να είμαστε συνεχώς έξω. Ηταν κακό, τελικά. Δεν ξέρω πόσο κακό ήταν για τη δημόσια υγεία, αλλά ήταν σίγουρα κακό για την εικόνα που έδειξε η αγορά. Να το αποφύγουμε αυτό».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών πρόσθεσε ότι με το νέο SMS θα πρέπει να διασφαλιστεί «ότι θα το τηρούμε όλοι. Να ελέγχεται, με αυστηρή αστυνόμευση».

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, οι έμποροι ζητούν την παράταση των εκπτώσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Είναι τεχνικό θέμα, έχουν μείνει αδιάθετα εμπορεύματα. Ολες οι επιχειρήσεις θα κάνουν μεγάλες προσφορές από Δευτέρα. Χρειάζεται μια απλή απόφαση του υπουργείου», τόνισε σχετικά ο Σταύρος Καφούνης.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ