Εφημερίδα Κοινωνική

Τζο Μπάιντεν: Η γενναιόδωρη επιστολή Τραμπ, το «ξήλωμα» και τα πρώτα αγκάθια

Τζο Μπάιντεν: Η γενναιόδωρη επιστολή Τραμπ, το «ξήλωμα» και τα πρώτα αγκάθια
21 Ιανουαρίου 2021

Στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν τίποτα δεν θα θυμίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο «ξήλωμα» των όσων έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε με το… που πάτησε το πόδι του στο Οβάλ Γραφείο ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η εικόνα του Τζο Μπάιντεν να κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, φορώντας μάσκα και έχοντας μπροστά του σειρά από στυλό και στο πλάι του μια στοίβα από φακέλους με διατάγματα που θα υπέγραφε είναι ενδεικτική. Ποτέ κανείς δεν είδε τον Ντόναλντ Τραμπ να φοράει μάσκα, ειδικά μέσα στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν «ξήλωσε» πολλά από την πρώτη στιγμή της προεδρίας του. Για να μη… θυμίζει τίποτα τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπέγραψε διάταγμα που ξαναβάζει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Ήταν μια από τις πιο εμβληματικές αποφάσεις του προκατόχου του. Ήταν η πρώτη που αναίρεσε…

biden_ovaloffice6-1200x800

 

 

 

 

 

 

 

Υπέγραψε επίσης διατάγματα με τα οποία αναιρεί τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και καταργεί τις σκληρές πολιτικές για τη μετανάστευση. Και επίσης έστειλε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που ζουν από παιδιά στις ΗΠΑ παράτυπα, οι λεγόμενοι dreamers.

Και φυσικά έκανε κάτι που ουδέποτε είχε καν σκεφτεί ο Τραμπ: υποχρεωτική τη χρήση μάσκας μέσα σε ομοσπονδιακά κτίρια. Και το έκανε την ημέρα που οι ΗΠΑ έζησαν μια ακόμη μαύρη μέρα εξαιτίας της πανδημίας: τη μέρα που ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ξεπέρασε τον απολογισμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Και ενώ, με τη μάσκα του, τα έκανε όλα αυτά, ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την επιστολή που (κατά παράδοση) αφήνει στον επόμενο ο… προηγούμενος. Αν και στην ορκωμοσία του δεν πήρε, ο Ντόναλντ Τραμπ του άφησε γράμμα. Ο Τζο Μπάιντεν το χαρακτήρισε γενναιόδωρο αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής.

Το πρώτο «αγκάθι»

Οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Τζο Μπάιντεν στο μεταναστευτικό φαίνεται ότι θα βρουν… εμπόδια πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

Ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κάλεσε ήδη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να καταθέσει στη Γερουσία το σχέδιο του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε «να το εξετάσουν και να το επεξεργαστούν» οι γερουσιαστές. Και το έκαναν λίγα λεπτά μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Μπάιντεν για την επανένταξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι θα επιδιώξει την επιστροφή των ΗΠΑ στην αναφερόμενη συμφωνία αποτέλεσε το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων με στόχο την αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας στην καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κίνηση των γερουσιαστών αντανακλά τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις που υπάρχουν αναφορικά με την πολιτική για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στη διάρκεια της προεδρίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, καθώς ο ίδιος επιδιώκει τη μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι του 2050.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ