Εφημερίδα Κοινωνική

Ο.Π.Κ.Ε.: Ποια είναι η ειδική ομάδα με τα πολιτικά ρούχα και τα συμβατικά οχήματα που «σαρώνει» τα Εξάρχεια

Ο.Π.Κ.Ε.: Ποια είναι η ειδική ομάδα με τα πολιτικά ρούχα και τα συμβατικά οχήματα που «σαρώνει» τα Εξάρχεια
22 Ιανουαρίου 2021

Είναι οι «ράμπο των Εξαρχείων». Ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα, συμβατικά οχήματα και την εντολή να «σαρώνουν» την «κόκκινη ζώνη» του κέντρου της Αθήνας, να επιχειρούν άμεσα και να περνούν χειροπέδες σε άγριους ληστές και εμπόρους ναρκωτικών. Η ειδική ομάδα της ΟΠΚΕ, που ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο μετά τη σύλληψή του θηριώδους «μακρυχέρη» του κέντρου της Αθήνας, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο επιχειρεί στα Εξάρχεια με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη αφού δίνουν το «παρών» σε όλες τις μεγάλες δουλειές της ΕΛ.ΑΣ.

Η εντολή

Τον Φεβρουάριο του 2020 λαμβάνεται η απόφαση η περιοχή των Εξαρχείων να «καθαρίσει» καθώς η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχειλίζει με τους ίδιους να καλούν καθημερινά τις αρχές και να εκπέμπουν «sos» ζητώντας να καθαρίσουν την περιοχή που για δεκαετίες αποτελούσε τη «μαύρη τρύπα» του κέντρου της Αθήνας.

Μετά από συσκέψεις και αποφασίζεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το κύριο βάρος των καθημερινών επιχειρήσεων να το σηκώσει η Υποδιευθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων στην οποία υπάγεται η Ο.Π.Κ.Ε και η νεοσύστατη ομάδα ΔΡΑΣΗ. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων καταρτίζουν το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης στην περιοχή των Εξαρχείων που προβλέπει τις κινήσεις όλων των αστυνομικών δυνάμεων και τον τρόπο δράσης τους. Στο πλαίσιο αυτού δημιουργείται μια Ειδική Ομάδα ΟΠΚΕ η οποία φέρει πολιτική περιβολή και κινείται με συμβατικά οχήματα στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας με σκοπό να επεμβαίνει άμεσα σε περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας.

Η επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν την ομάδα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και επιλέγονται στελέχη που υπηρετούν χρόνια στις ΟΠΚΕ, διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση, μπορούν να κινηθούν απαρατήρητοι και δεν φοβούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση με άτομα του αναρχικού ή του ποινικού χώρου. Επικεφαλής τίθεται υπαστυνόμος με πολλά χρόνια στις ομάδες ΟΠΚΕ και πλούσιο βιογραφικό. Μετά την στελέχωση η ομάδα, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις ρίχνεται στην μάχη κατά της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια σημειώνοντας πολλές επιτυχίες τόσο σε επίπεδο συλλήψεων όσο και σε επίπεδο πληροφοριών.

Ενεργώντας πεζοί ή με δίκυκλα σε συνδυασμό με δυνάμεις της ΔΡΑΣΗΣ και της ΟΠΚΕ καταφέρνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαλύσουν τα κυκλώματα που λυμαίνονται την πλατεία Εξαρχείων, τον λόφο Στρέφη και να οδηγήσουν πλήθος κακοποιών στην φυλακή.

ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ