Εφημερίδα Κοινωνική

Γώγος: Γιατί προκαλούν ανησυχία οι τρεις μεταλλάξεις – Μέτρα προστασίας και το καλοκαίρι

Γώγος: Γιατί προκαλούν ανησυχία οι τρεις μεταλλάξεις – Μέτρα προστασίας και το καλοκαίρι
25 Ιανουαρίου 2021

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού και στην Ελλάδα, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο να επισημαίνει πως το νέο στέλεχος αλλάζει τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη» δήλωσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως εκτός από τη βρετανική μετάλλαξη, έχουν εντοπιστεί και δύο ακόμη παραλλαγές από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική –και μάλιστα φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικές.

Ωστόσο, ο καθηγητής επεσήμανε πως αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο κ. Γωγος απάντησε:

«Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις».

Εξήγησε, ωστόσο, πως οι εταιρείες μπορούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών να παράγουν εμβόλια καινούργιας στόχευσης.

ΠΗΓΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ