Εφημερίδα Κοινωνική

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Η πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση είναι εδώ

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Η πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση είναι εδώ
15 Ιανουαρίου 2021

*Γράφει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

Στην Ελλάδα της παράνοιας και του «είσαι ό,τι δηλώσεις», ο όρος «προοδευτικός χώρος» για χρόνια αφορούσε όχι την ουσία, αλλά τους τύπους. Για παράδειγμα προοδευτική χαρακτηρίστηκε η παλαιολιθική, κομματοκρατική πολιτική της εγχώριας αριστεράς. Κυβερνήσεις που διόριζαν από τα παράθυρα, που ξεχαρβάλωσαν και ξεχείλωσαν το Κράτος, που λειτούργησαν υπέρ των πελατών κι όχι των πολιτών, βαπτίστηκαν «προοδευτικές» μόνο και μόνο επειδή προέρχονταν από μια αριστερή μήτρα. Κόμματα αναφέρονται ως προοδευτικά κι ας πρέσβευαν το παλιό, κι ας επένδυσαν στο διχασμό, κι ας κρατούν το πανεπιστημιακό μας σύστημα σε ομηρία αρνούμενα την επένδυση στο αύριο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (όπως συμβαίνει σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο).

Είναι εκείνοι που νομιμοποιούν με τις συμπεριφορές τους τον κάθε μπαχαλάκια που βανδαλίζει το κέντρο της Αθήνας στο όνομα ενός δήθεν δικαιωματισμού και που ο,τιδήποτε εκπορεύεται από τον ιδιωτικό τομέα το ξορκίζουν. Τί κι αν παγκοσμίως ο ιδιωτικός τομέας σέρνει το χορό της έρευνας και της ανάπτυξης; Κάποιοι «προοδευτικοί» στη χώρα μας αρνούνται την εξελικτική πορεία των πραγμάτων, κλαίνε για τον Φιντέλ Κάστρο, υμνούν το κάθε ανελεύθερο καθεστώς. Για να μην επεκταθούμε σε σταλινικά σχήματα, ακτιβιστικές οργανώσεις που πρεσβεύουν ό,τι πιο αραχνιασμένο και αυτοαποκαλούνται «δημοκρατικοί και προοδευτικοί» οργανισμοί λησμονώντας την επίθεση που ο κομμουνισμός έκανε στην ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία.

Κανένας φυσικά δεν πρέπει να παρακάμπτει θετικές πολιτικές ούτε και να τις υποβαθμίζει.

Όντως, ο σοσιαλιστικός – μετριοπαθής χώρος, η αποκαλούμενη κεντροαριστερά, βοήθησε ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων που βρισκόταν στο κοινωνικό περιθώριο με επεκτατικές δημοσιονομικά πολιτικές. Είναι αλήθεια επίσης ότι υιοθέτησε στρατηγικές υπέρ των γυναικών, κατά της ποινικοποίησης της μοιχείας, τον πολιτικό γάμο κ.ά. Όμως ξεχνάμε πως όλα τα παραπάνω υπήρξαν ο θεμέλιος λίθος της τότε ΕΟΚ, του κοινού μας ευρωπαϊκού τόπου δηλαδή, στον οποίο όμως μας εισήγαγε ένας – δήθεν κατά τη γνώμη μου – συντηρητικός πολιτικός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στη συζήτηση λοιπόν που ξεκινά το iEidiseis για την προοδευτική διακυβέρνηση, η απάντηση προφανώς δεν είναι το μοντέλο που προηγήθηκε. Ένα μοντέλο που διόγκωσε το Κράτος, που φόρτωσε το Δημόσιο με μεγάλα κόστη και που υποθήκευσε τις ζωές των επόμενων γενεών μετά το 1980. Προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί σαφώς να υπάρξει με τη συμμετοχή ενός φορέα του «παλιού», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενός κόμματος που βασίζεται στο φθαρμένο και ιδεοληπτικό παρελθόν του κρατισμού, του αρχηγισμού (μην ξεχνάμε πως ήδη ο Αλέξης Τσίπρα συμπληρώνει 12 χρόνια στην ηγεσία του φορέα του και είναι ο παλιότερος αρχηγός στην Ελλάδα). Πρόοδος δεν μπορεί να συντελεστεί από εκείνους που στην κυβέρνηση τους φιλοξένησαν αρνητές της επιστήμης όπως ο Νίκος Μαυραγάνης (υπήρξε υφυπουργός του Αλέξη Τσίπρα) ή τη Ραχήλ Μακρή. Άνθρωποι που καλούν τον πολίτη να μην εμβολιαστεί.

Προοδευτική διακυβέρνηση με τον Παύλο Πολάκη και με τους φίλους του Πάνου Καμμένου δεν γίνεται.

Η προοδευτική λοιπόν διακυβέρνηση του τόπου είναι ήδη εδώ με τη Νέα Δημοκρατία. Μια παράταξη που εκτείνεται από τη λαϊκή δεξιά έως την κεντροαριστερά. Αυτή είναι η πραγματική συμμαχία κι όχι κάτι άλλο. Μια συμμαχία που περιλαμβάνει τον πατριωτικό χώρο, την κοινωνική δεξιά, το φιλελεύθερο κέντρο αλλά και την κεντροαριστερά. Που διαθέτει αναφορές στα περιβαλλοντικά κινήματα. Μια συμπαράταξη στην οποία χωρά η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα όπως συμβαίνει σε όλο τον δυτικό κόσμο αλλά και το Κράτος πρόνοιας με την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και την πράσινη πολιτική. Η σύγχρονη Νέα Δημοκρατία συγκινεί τη μεσαία τάξη γιατί πατάει στην πραγματική (και όχι στα λόγια) πρόοδο. Το πρώτο εξάλλου «πείραμα» αυτής της διακυβέρνησης έγινε με τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και είχε επιτυχία καθώς η χώρα έμεινε κάτω από δύσκολες συνθήκες στην Ευρωζώνη.

Η τελική εφαρμογή της συμμαχίας αυτής εξελίσσεται τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέρα από κόμματα και με βάση τα πρόσωπα και τις πολιτικές. Η πραγματική λοιπόν προοδευτική κυβέρνηση που ενώνει και δεν χωρίζει και που οδηγεί στον ελληνικό 21ο αιώνα είναι παρούσα. Γι” αυτό οι πολίτες επιβραβεύουν τη Νέα Δημοκρατία. Γι” αυτό οι δυνάμεις της ντόπιας άρνησης και της ουσιαστικής συντήρησης όπως είναι το νεοκομμουνιστικό μέτωπο των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 μαζί με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά κι ένα μέρος του ΚΙΝΑΛ (όχι όμως ολόκληρο) δεν μπορούν να κινηθούν πλειοψηφικά.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι βουλευτής Β” Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ