Εφημερίδα Κοινωνική

Συνάντηση Δημάρχου Πειραιά με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά για τα επικινδύνως κτήρια της πόλης

 Breaking News

Συνάντηση Δημάρχου Πειραιά με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά για τα επικινδύνως κτήρια της πόλης
23 Δεκεμβρίου 2020

Αυτοψία Υφυπουργού και Δημάρχου σε δύο κτήρια

Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά υποδέχθηκε χθες στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, με τον οποίο συζήτησαν το μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων της πόλης.

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης και ο κ. Ταγαράς πραγματοποίησαν αυτοψία σε δύο κτήρια και συγκεκριμένα επί της οδού Ευπλοίας καθώς και στη συμβολή των οδών Καραολή και Υψηλάντου.

Ο κ. Μώραλης ανέφερε στον κ. Ταγαρά ότι ο Δήμος επιθυμεί να συμβάλει ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα αυτό, τόσο για την ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών, όσο και για λόγους δημόσιας υγείας καθώς πολλά από τα κτήρια αυτά αποτελούν εστίες μόλυνσης. Από την πλευρά του ο κ. Υφυπουργός ανέφερε στον κ. Μώραλη πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πως εξετάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Δόμησης και ΓΣΠ, Αρχιτεκτονικού και Λ.Τ.Ε. κ. Δημήτρης Αράπης, η Διευθύντρια Δόμησης του Δήμου Πειραιά κα Κατερίνα Αναστασάκου και ο κ. Ανδρέας Φασάκης, εκπροσωπώντας το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Ακολουθούν δηλώσεις

Νίκος Ταγαράς- Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Βρέθηκα στον Πειραιά όπου επισκέφτηκα τον Δήμαρχο στο δημαρχείο και βγήκαμε έξω να κάνουμε μία πρώτη αυτοψία, ενδεικτική κάποιων κτηρίων που έχουν προβλήματα, εγκαταλελειμμένα, επικίνδυνα, επικινδύνως ετοιμόρροπα, για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα με ό,τι ιδιαιτερότητες, αλλά και επικινδυνότητες «κουβαλάει».

Είχαμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε προβληματισμούς και σκέψεις. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος. Όμως γι΄ αυτό είμαστε εδώ. Πρώτον για να δείξουμε ότι έφτασε η ώρα, δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο. Μην ζήσουμε άλλα δυσάρεστα γεγονότα. Το τελευταίο της Σάμου νομίζω ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Είμαστε εδώ για να προβούμε σε ό,τι νομοθετικά χρειάζεται σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση και με το Τεχνικό Επιμελητήριο που είναι εκπρόσωπός του σήμερα εδώ και με αφορμή την επίσκεψη σε ένα ενδεικτικό, επικινδύνως ετοιμόρροπο, αλλά και διατηρητέο. Το τελευταίο προσθέτει επιπλέον ιδιαιτερότητες στη διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, καθώς επίσης και το ιδιοκτησιακό. Θέματα λοιπόν που εμπλέκονται πολλά υπουργεία πολλοί φορείς, χρηματοδότηση, θεσμικά νομικά πλαίσια με ιδιοκτησιακά καθεστώτα. Όλα αυτά μάς απασχολούν αυτήν την περίοδο, με στόχο ό,τι χρειάζεται να νομοθετηθεί να νομοθετηθεί και να δοθεί διέξοδος και να ξεκινήσουμε επιτέλους να άρουμε τις επικινδυνότητες που υπάρχουν σε πολλά κτήρια σε όλη την Ελλάδα.

autopsia2

 

 

 

 

 

 

 

Σε ό,τι αφορά τα διατηρητέα, ξέρουμε ότι οι απαιτήσεις είναι πολλές και από πλευράς οικονομικής στήριξης, γι΄ αυτό και θα υπάρξουν προγράμματα που θα χρηματοδοτήσουν τέτοιες δράσεις, αλλά και ό,τι στερούνται, από πλευράς δόμησης, να τους δοθεί αντίστοιχο αντάλλαγμα. Μέσα από την Τράπεζα Γης και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, θα δοθεί η δυνατότητα λοιπόν πολλαπλώς να μπορέσουν να διατηρήσουν τα κτήριά τους και ό,τι δεν μπορούν, από πλευράς εκμετάλλευσης, να το καλύψουν με το δικαίωμα πώλησης συντελεστή δόμησης.

Όλα αυτά είναι θέματα που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνεργαζόμαστε άριστα με την Αυτοδιοίκηση. Ο πιο κοντινός θεσμός σε κάθε χώρο είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαίρομαι για τη συνεργασία που έχουμε με τον Δήμαρχο, ο οποίος είναι άριστος και ξέρω ότι είναι δραστήριος και αγωνίζεται για όλα τα προβλήματα του Δήμου. Αλλά και δική μας υποχρέωση είναι να συμβάλλουμε δίπλα του σε ό,τι εκκρεμότητες υπάρχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τη συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου».

autopsia3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Μώραλης- Δήμαρχος Πειραιά

«Υποδέχτηκα στον Πειραιά τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαρά, με τον οποίο έχουμε διαρκή επικοινωνία για μία σειρά θεμάτων της πόλης. Σκοπός της συνάντησής μας ήταν να συζητήσουμε το μείζον θέμα με τα εγκαταλελειμμένα, επικινδύνως ετοιμόρροπα ακίνητα στον Πειραιά, ιδιωτικά ή δημόσια. Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί από την πρώτη κιόλας δημαρχιακή μας θητεία. Καταρχάς αποτυπώσαμε σε αριθμούς και στα κυριότερα σημεία το πρόβλημα στον Πειραιά, όπου έχουμε εκατοντάδες κτήρια, είτε επικίνδυνα είτε υπό διερεύνηση και συζητήσαμε τις πιθανές λύσεις. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο μείζον αυτό ζήτημα και είναι σημαντικό που λαμβάνει υπόψη της την Αυτοδιοίκηση και καταγράφει τις απόψεις, προκειμένου να δώσει διέξοδο με νομοθετική ρύθμιση, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, καθώς η Ελλάδα αριθμεί χιλιάδες ακίνητα.

Αποφασίσαμε η Κεντρική Διοίκηση, οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης και το Τεχνικό Επιμελητήριο να συγκροτήσουμε μία ομάδα, προκειμένου να συνεργαστούμε εκτενέστερα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο θέμα αυτό και μετά τη νομοθετική ρύθμιση, καθώς πολλές φορές υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν υλοποιούνται.

Πιστεύω ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση θα καταφέρουμε να βρούμε λύσεις για τα εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα ακίνητα της πόλης μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό για το ενδιαφέρον του και τη διάθεσή του να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας, γεγονός που δεν με εκπλήσσει καθώς ο κ. Ταγαράς υπήρξε αυτοδιοικητικός και γνωρίζει πολύ καλά και το μείζον αυτό θέμα και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Δήμοι για τη βελτίωση των τοπικών τους κοινωνιών».

Δημήτρης Αράπης- Αντιδήμαρχος Δόμησης και ΓΣΠ, Αρχιτεκτονικού και Λ.Τ.Ε.

«Πέραν των ήδη καταγεγραμμένων κτηρίων υπάρχουν και αρκετά ακόμη τα οποία πρέπει να ελεγχθούν για να χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα ή ως επικινδύνως ετοιμόρροπα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε τη συμμετοχή της Κεντρικής Διοίκησης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Για αυτόν τον λόγο ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Ταγαρά για την παρουσία του σήμερα στην πόλη μας όπως και τον εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Παρουσία η οποία δείχνει ότι πλέον υπάρχει θέληση και βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία η οποία θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Πειραιά καθώς και όλης της χώρας».

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ