Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΡΟΣΟΧΗ στα e-shop «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»: Πώς μπορεί να την πατήσετε με ηλεκτρονικές αγορές σε περίοδο Lockdown

 Breaking News

ΠΡΟΣΟΧΗ  στα e-shop  «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»: Πώς μπορεί να την πατήσετε με ηλεκτρονικές αγορές σε περίοδο Lockdown
13 Νοεμβρίου 2020

Καταγγελία στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών στο πλαίσιο αγορών που πραγματοποιούν μέσω διαδικτύου.

Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία έδωσε την ευκαιρία σε «επιτήδειους» να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προωθώντας προϊόντα σε ανυποψίαστους πολίτες που τα παραγγέλνουν και πληρώνουν γι’ αυτά μέσω της κάρτας τους αλλά δεν τους αποστέλλονται ποτέ!

Τα περιστατικά πολλά. Στην εφημερίδα μας μάλιστα ήρθε συγκεκριμένη καταγγελία από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας με κατάστημα που ναι μεν έχει ανοιχτό το site του για on line παραγγελίες, αλλά όταν αυτές ολοκληρωθούν και μπουν τα χρήματα, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, ούτε καν τηλέφωνο επικοινωνίας για τους πελάτες! Εκ των υστέρων διαπιστώσαμε και εμείς ότι το συγκεκριμένο «κατάστημα» έχει κατεβάσει τη σελίδα του και στο facebook, για προφανείς λόγους… Στην ιστοσελίδα τους μάλιστα δεν υπάρχουν πουθενά στοιχεία επικοινωνίας παρά μόνον οι όροι χρήσης και ο νόμιμος υπεύθυνος.

Για το συγκεκριμένο e-shop αλλά και για πολλά άλλα e-shops υπάρχουν πολλές καταγγελίες και αρνητικές αξιολογήσεις στο google τις οποίες καλό θα είναι να διαβάσετε, πριν ξεκινήσετε κάποια διαδικασία ηλεκτρονικής αγοράς. Εμείς, συνεχίζοντας την έρευνα, διαβάσαμε κάποιες από αυτές και διαπιστώσαμε με τα μάτια μας το μέγεθος της απάτης, σύμφωνα με τα λεγόμενα και τις μαρτυρίες των «θυμάτων».

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το e-shop που επιλέγουμε να αγοράσουμε να είναι αξιόπιστο.

Να ελέγξουμε αν το site έχει ύποπτη δραστηριότητα.

Μην ξεχνάτε πώς για μεγάλες αγορές που έχουν να κάνουν π.χ. με έπιπλα ή αντίστοιχους κωδικούς των οποίων η παράδοση καθυστερεί, οι επιτήδειοι μπορούν να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα «παραγγελίας-παράδοσης» και να δράσουν εις βάρος ανυποψίαστων πελατών με την αιτιολογία της «καθυστέρησης».

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), με αφορμή την υπερβολική χρήση του διαδικτύου λόγω του κορωνοϊού, δίνει πολύτιμες συμβουλές προς τους πολίτες. Μερικές από αυτές είναι:

Α) Να επιλέγουν αξιόπιστα e-shops

B) Να ελέγχουν τις αξιολογήσεις και τα στοιχεία κάθε επιχείρησης

Γ) Να ελέγχουν τις δυνατότητες πληρωμής (προτιμότερο να επιλέγουν την αντικαταβολή κατά την παράδοση)

Μία ακόμη λύση, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αντικαταβολή, είναι η χρήση πιστωτικής κάρτας, καθόσον μετέπειτα μπορεί να γίνει αμφισβήτηση συναλλαγής.

Πολίτες που έχουν εξαπατηθεί μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στο 111 88 ή στέλνοντας e-mail: [email protected] ή στο Συνήγορο του Καταναλωτή.

Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσουν το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους αλλά και την Τράπεζά τους προκειμένου να «μπλοκάρουν» κινήσεις σε ύποπτους λογαριασμούς.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ