Εφημερίδα Κοινωνική

Επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των λιμένων

 Breaking News

Επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των λιμένων
20 Νοεμβρίου 2020

Οι εργασίες για την προώθηση της ψηφιοποίησης στα λιμάνια δεν πρέπει να «φρενάρουν» από το φόβο των κυβερνοεπιθέσεων ήταν το άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συζητήσεις στο cybersecurity session στο συνέδριο Smart Ports: Piers of the Future που εξελίσσεται στην Βαρκελώνη την ίδια ώρα που γινόταν γνωστή κυβερνοεπίθεση στον Ιταλικό Νηογνώμονα.

Η πανδημία επιτάχυνε την πρόοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αύξησε την πίεση στους λιμένες και ενίσχυσε την ανάγκη ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο όπως τονίστηκε ενώ η ψηφιοποίηση μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα ενός λιμένα, τα πλεονεκτήματα μπορούν να χαθούν εάν δεν γίνει η διαχείριση του κινδύνου με τον σωστό τρόπο και δεν ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Συμπερασματικά, η αυξημένη ψηφιοποίηση πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένη κυβερνοασφάλεια… γεγονός που υποκρύπτει επί της ουσίας μια νέα «κούρσα» επενδύσεων σε ένα τομέα που δεν θα αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων αν δεν είχαν γίνει γνωστές οι κυβερνοεπιθέσεις σε MAERSK, CMA CGM, IMO και RINA.

Υψηλόβαθμα στελέχη λιμένων που είναι εντεταλμένα με τον έλεγχο των ψηφιακών συστημάτων σημείωσαν ότι από την έναρξη της πανδημίας οι «στοχεύσεις» για μη εξουσιοδοτημένη είσοδο στα συστήματα έχει ξεπεράσει το 50% σε σχέση με άλλες περιόδους αποδίδοντας στην επιβληθείσα απομακρυσμένη εργασία, που αυξάνει την τρωτότητα των συστημάτων για μία σειρά λόγους που εξηγήθηκαν με αναφορές σε εξειδικευμένους τεχνικού όρους που μόνο οι γνώστες της πληροφορικής αντιλαμβάνονται.

Το θέμα της κυβερνοασφάλειας, όπως αναφέρθηκε, περιπλέκεται όλο και περισσότερο καθώς οι λιμένες ενσωματώνονται περισσότερο στην αλυσίδα εφοδιασμού, πράγμα που μπορεί να περιορίσει την ικανότητα άμυνας σε κυβερνοεπιθέσεις.

*ΠΗΓΗ: theseanation.gr


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ