Εφημερίδα Κοινωνική

Oil One: Μπλόκο σε νέα αδειοδότηση για τη Δραπετσώνα

 Breaking News

Oil One: Μπλόκο σε νέα αδειοδότηση για τη Δραπετσώνα
30 Οκτωβρίου 2020

Στις 26 Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφαση που υπογράφει ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Χατζηδάκης, ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η απόφαση του υπουργείου επικαλείται καταρχάς τον ίδιο τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και ότι δεν προσδιορίζονται οι ακριβείς όροι των «έκτακτων περιπτώσεων». Αναφέρει χαρακτηριστικά:

« [η]παραπάνω τροποποίηση δύναται να επιφέρει ουσιώδη μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αδειοδοτούμενου έργου στο περιβάλλον, δεδομένου ότι δι’ αυτής προβλέπεται η δυνατότητα για διάθεση υγρών αποβλήτων, πέραν της αξιοποίησης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ που προέβλεπε η τροποποιηθείσα ΑΕΠΟ, διά της απόρριψής τους απ’ ευθείας στη θάλασσα (Σαρωνικό κόλπο) χωρίς να τίθεται στην προσβαλλομένη απόφαση ανώτατο, κατ’ όγκο ή κατά βάρος, όριο των υγρών αποβλήτων που μπορούν να διατεθούν κατά τον τρόπο αυτό. Τούτο, επειδή δεν προσδιορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια επέλευσης της έκτακτης περίπτωσης που θα δικαιολογεί την απ’ ευθείας απόρριψη υγρών αποβλήτων στη θάλασσα και δεν είναι εφικτός ούτε κατά προσέγγιση ο προσδιορισμός της συχνότητας και της έκτασης της περίπτωσης αυτής και, συνακόλουθα, του όγκου και του βάρους αυτών των υγρών αποβλήτων που θα διατεθούν κατ’ εφαρμογή της προσβαλλομένης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση αυτών, μεμονωμένα και σωρευτικά, στο θαλάσσιο περιβάλλον.»

Επίσης, έκανε δεκτούς και άλλους λόγους της προσφυγής του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που αφορούσαν τη διαδικασία, δηλαδή ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για τις περιπτώσεις ουσιωδών τροποποιήσεων στις ισχύουσες ΑΕΠΟ.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ότι η απόφαση του υπουργείου για ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής δεν προχώρησε σε εξέταση και του επόμενου λόγου ακυρότητας που αφορούσε ακριβώς ότι λόγω της δυναμικότητας της εγκατάστασης αυτή θα έπρεπε να αδειοδοτείται από το ίδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Χρήστος Βρεττάκος: «Φρένο σε νέα αδειοδότηση της Oil One»

Με ανάρτησή του ο Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σχολίασε ως θετική εξέλιξη την απόφαση, ενώ υπενθύμισε την ανάγκη τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία του Δήμου για την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, πρωτοβουλία την οποία στηρίζει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Βρεττάκου έχει ως εξής:

«Στα πλαίσια του αγώνα της πόλης για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα απ’ τον οικιστικό ιστό, η Δημοτική Αρχή είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που έδινε τη δυνατότητα στην OIL ONE να απορρίπτει υγρά απόβλητα κατευθείαν στην θάλασσα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Χατζηδάκης έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου και ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Αυτή η θετική απόφαση ενισχύει την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την απομάκρυνση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα απ’ τα σπίτια μας.

Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να αποδεχθούν και να στηρίξουν την νομοθετική πρωτοβουλία του δήμου που οδηγεί στην άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Σε αυτή την θετική εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή των νομικών του δήμου, κυρίου Καραπαναγιώτη Κωνσταντίνου και κυρίας Μυργιαλή Χρυσούλας


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ