Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για lockdown η Ευρώπη με Γαλλία και Γερμανία να «ανοίγουν τον χορό»

 Breaking News

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για lockdown η Ευρώπη με Γαλλία και Γερμανία να «ανοίγουν τον χορό»
29 Οκτωβρίου 2020

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έκρουσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στις Βρυξέλλες για τα συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την οποία θα προσπαθήσουν να συντονιστούν για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της Covid-19, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση».

«Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό» δήλωσε χαρακτηριστική η πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» στα περισσότερα κράτη μέλη. Τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης, όλα τα κράτη μέλη επηρεάστηκαν και υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό».

Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους πάντες στην ΕΕ να συντονιστούν για να αποφύγουμε μια «τραγωδία».

Μέρκελ: Κίνδυνος για 28.000 κρούσματα τη μέρα στη Γερμανία

Η Γερμανία μπαίνει εκ νέου σε μερικό lockdown τον Νοέμβριο καθώς κλείνει ξανά η εστίαση και τα θέατρα, ενώ παραμένουν ανοιχτά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, χωρίς θεατές το ποδόσφαιρο. Η Καγκελάριος Μέρκελ και τα κρατίδια συμφωνούν σε σχέδιο μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως αναφέρει η DW, προκειμένου να αναχαιτισθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια αποφάσισαν μια σειρά από δραστικά μέτρα που αφορούν κυρίως τον περιορισμό των επαφών. Τα μέτρα θα τεθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε εφαρμογή και όχι την Τετάρτη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Στην τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και κράτησε σχεδόν πέντε ώρες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μερικού lockdown. Τα μέτρα θα ισχύουν ως τα τέλη Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πρόκειται για σκληρά και επαχθή μέτρα», δήλωσε η καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί επιβάλλονται για να αποφευχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με την Α. Μέρκελ τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί σε βαθμό που οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά τη διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης του ιού. Σε 75% των περιπτώσεων δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τα άτομα, με τα οποία ο ασθενής είχε έρθει σε επαφή. Προκειμένου να ανακτηθεί ξανά αυτή η ικανότητα θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών, τόνισε η καγκελάριος ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ