Εφημερίδα Κοινωνική

Κ. Αχ. Καραμανλής: Άμεσα χρήματα και κρατική αρωγή ίση με το 60% της ζημιάς από τον «Ιανό»

Κ. Αχ. Καραμανλής: Άμεσα χρήματα και κρατική αρωγή ίση με το 60% της ζημιάς από τον «Ιανό»
09 Οκτωβρίου 2020

Άμεσα θα δοθεί με τη μορφή επιδόματος, έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων από τον «Ιανό» και 8.000 ευρώ στις επιχείρηση των οποίων τα κτίρια υπέστησαν ζημιές, με ταχύτατες διαδικασίες και απλώς με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του gov.gr, η οποία κι άρχισε να λειτουργεί χθες, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός, από το βήμα της βουλής, υποστήριξε επίσης ότι το υπουργείο πρόκειται να χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός, τόνισε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση προχώρησαν σε όλες τις διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση κι ελάφρυνση των πληγέντων, καθώς αντέδρασαν άμεσα και συντονισμένα, ενώ τήρησαν στο έπακρο τις δεσμεύσεις τους και στάθηκαν αρωγοί στους πληγέντες.

Ο έλεγχος και την καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα και με πηγές του naftemporiki.gr, έγιναν από την πρώτη στιγμή, δημιουργήθηκε ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για την ενημέρωση των πληγέντων, έγινε αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα και άμεση αντικατάσταση των εντύπων αδειών οδήγησης, που καταστράφηκαν από τον «Ιανό».

Ειδκότερα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο έστειλε κλιμάκια 270 μηχανικών και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες, διενεργήθηκαν στις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας 6.345 αυτοψίες κι εκτιμήσεις ζημιών στα πληγέντα κτίρια».

«Άμεσα, θέσαμε σε λειτουργία στο Υπουργείο και τηλεφωνικό κέντρο, με δέκα γραμμές, για την ταχεία ενημέρωση κι εξυπηρέτηση των πληγέντων. Προχωράμε σε έργα Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Προστασίας που μόνο στη Θεσσαλία θα είναι ύψους 40 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ο παραχωρησιούχος, δηλαδή, η Κεντρική Οδός θα ξεκινήσει άμεσα αντιπλημμυρικά έργα», σημείωσε ο υπουργός.

Σχετικά με την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας – Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως έγινε σε χρόνο ρεκόρ, ενώ για τα διπλώματα οδήγησης τόνισε ότι «προβλέψαμε την απαλλαγή των πληγέντων από την υποχρέωση καταβολής παραβόλων στις περιπτώσεις αντικατάστασης των αδειών οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες».

Ειδικότερα για τον Δήμο Αλμυρού, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επικοινώνησε με τον Δήμο Αλμυρού και κατόπιν συνεννόησης, συμφωνήθηκε να συγκεντρωθούν από την πλευρά του Δήμου όλα τα σχετικά αιτήματα των πολιτών και να μεταβούν κλιμάκια Μηχανικών της ΔΑΕΦΚ.

«Μάλιστα, τα κλιμάκια αυτά συμφωνήθηκε όχι μόνο να διενεργήσουν αυτοψίες και να καταγράψουν τις βλάβες των κτιρίων, αλλά και να υποβοηθήσουν και το έργο τους Δήμου σ’ ό,τι αφορά και στο κομμάτι της ταχύτερης έκδοσης αδειών επισκευής. Κλιμάκιο μηχανικών της ΔΑΕΦΚ μετέβη στον Αλμυρό και διενήργησε αυτοψίες σε 12 κτίρια και αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση ένταξης στο Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ 2020 του Υπουργείου μας του ενάριθμου έργου για την αποκατάσταση των οδικών υποδομών του Δήμου Αλμυρού, ύψους 1 εκατομμυρίου Ευρώ» εξήγησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ