Εφημερίδα Κοινωνική

Φάρμακο για τον κορωνοϊό που δόθηκε στον Τραμπ αναπτύχθηκε από έμβρυο έκτρωσης

Φάρμακο για τον κορωνοϊό που δόθηκε στον Τραμπ αναπτύχθηκε από έμβρυο έκτρωσης
10 Οκτωβρίου 2020

Ο πρόεδρος επαίνεσε το κοκτέιλ αντισωμάτων ενώ έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να απαγορεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση

Ένα από τα σκευάσματα που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ στην πρόσφατη μάχη του με την Covid-19 ήταν φάρμακο της Regeneron, το οποίο χαιρέτισε ο ίδιος ως «πιθανή θεραπεία» για τον κορωνοϊό.

Μόνο που το κοκτέιλ αντισωμάτων έχει αναπτυχθεί παίρνοντας ανθρώπινα κύτταρα από έμβρυο αμβλώσεων, μια πρακτική που έχει καταδικάσει επανειλημμένα τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί από τους ψηφοφόρους του.

Για την ώρα, ούτε θεραπεία υπάρχει για την Covid-19 ούτε και το σκεύασμα της Regeneron έχει πάρει έγκριση. Όσο για τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του κοκτέιλ αντισωμάτων, που εργαστηριακά είναι γνωστά ως κύτταρα HEK-293T, προέρχονται από νεφρό εμβρύου μετά τη διακοπή κύησης που είχε γίνει στην Ολλανδία στη δεκαετία του 1970.

Ο Τραμπ έχει καταδικάσει ωστόσο πολλάκις τις πρακτικές της άμβλωσης, την ίδια ώρα που οι αρνητές του δικαιώματος στην έκτρωση αποτελούν μια από τις πιο ισχυρές βάσεις των ψηφοφόρων του.

Ακόμα και η ίδια η πολιτική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το 2020 καταδικάζει απερίφραστα την έρευνα σε βλαστοκύτταρα εμβρύων και καλεί να απαγορευτεί η κρατική επιδότηση σε τέτοιου είδους μελέτες.

«Σταματήσαμε την ομοσπονδιακή επιδότηση σε έρευνες εμβρυικού ιστού, για τις οποίες όλοι ένιωθαν πως ήταν τόσο σημαντικές», είπε περιχαρής στους υποστηρικτές του ο Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ