Εφημερίδα Κοινωνική

Έτσι εξελίσσεται η δίκη για τι «Norman Atlantic»

Έτσι εξελίσσεται η δίκη για τι «Norman Atlantic»
26 Οκτωβρίου 2020

Στο Μέγαρο Bitonto στο Μπάρι δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι υπεράσπισης και δικηγόροι πολιτικής αγωγής συναντήθηκαν ξανά πριν από λίγες ημέρες, μετά την αναβολή που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός στη δίκη για τη φωτιά στο πλοίο «Norman Atlantic». Αυτήν τη φορά όμως μοιράστηκαν σε τρεις διαφορετικές αίθουσες, που είναι συνδεδεμένες με βίντεο, ώστε όλοι να παρακολουθούν την εξέλιξη της διαδικασίας με την απαραίτητη κοινωνική απόσταση! Οι συγγενείς των θυμάτων, που έβλεπαν το πλοίο να φλέγεται εν πλω το μοιραίο ξημέρωμα του Δεκεμβρίου του 2014, περιμένουν ακόμα δικαίωση για τον τραγικό χαμό των δικών τους ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Στην τελευταία συνεδρίαση, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν την αποβολή τους από τη δίκη. Το αίτημα αποβολής της πολιτικής αγωγής υποβλήθηκε από τις τέσσερις εταιρίες που κατηγορούνται για το δυστύχημα και από τις οποίες έχουν ζητηθεί αποζημιώσεις. Πρόκειται για τις Visemar Transport, Visemar di Navigazione, Visentini Shipyards και ΑΝΕΚ Α.Ε. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Νοεμβρίου.

To πλοίο είχε τυλιχτεί στις φλόγες τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου 2014 ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, με 56 μέλη πληρώματος και περισσότερους από 400 επιβάτες. Ο απολογισμός ήταν 11 νεκροί και τουλάχιστον 10 αγνοούμενοι, ενώ το πόρισμα των ιταλικών δικαστικών Αρχών αποτυπώνει τα τραγικά λάθη στη φόρτωση του πλοίου και στην οργάνωση των σωστικών μέσων. Το διάστημα μετά το δυστύχημα ξεκίνησε ένας μαραθώνιος από την ιδιοκτήτρια και τη ναυλώτρια εταιρία για την ικανοποίηση των ναυαγών και των συγγενών των θυμάτων, ώστε να καταλήξουν όσο το δυνατόν λιγότεροι στη δικαστική αίθουσα. Στους διασωθέντες καταβλήθηκαν ποσά κοντά στις 40.000 ευρώ προσαυξημένα για τους τραυματίες, ενώ σε συγγενείς θυμάτων καταβλήθηκαν ακόμα και 500.000 ευρώ.

Οι δικηγόροι, πάντως, εκτιμούν ότι για όσους επέμειναν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι διπλάσιες από τα ποσά αυτά, στα πρότυπα αντίστοιχων αποζημιώσεων που είχαν επιδικαστεί για το δυστύχημα με το ιταλικό πλοίο «Costa Concordia». Στο εδώλιο για το δυστύχημα κάθονται οι εκπρόσωποι των εταιριών, ο καπετάνιος και 26 μέλη του πληρώματος, Ελληνες και Ιταλοί.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ