Εφημερίδα Κοινωνική

Έρευνα: Μια εικονική εμπειρία στη φύση μπορεί να είναι ευεργετική για τη διάθεση

Έρευνα: Μια εικονική εμπειρία στη φύση μπορεί να είναι ευεργετική για τη διάθεση
18 Οκτωβρίου 2020

Μία εικονική βόλτα στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση των ανθρώπων και να ισχυροποιήσει τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Η μελέτη αποδεικνύει επίσης ότι η θέαση ντοκιμαντέρ για τη φύση μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα. Στις αρχές του 2020, οι ερευνητές επεσήμαναν σε άλλη μελέτη ότι οι άνθρωποι που περπατούν στη φύση κάθε εβδομάδα αισθάνονται καλύτερα, σωματικά και διανοητικά.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ (Αγγλία) αποδεικνύουν τώρα ότι και μια εμπειρία εμβύθισης στη φύση, είναι εξίσου ευεργετική. Αρχικά, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να κάνει τους 96 εθελοντές που συμμετείχαν, να νιώσουν πλήξη.

Για να το κάνουν αυτό, τους έδειξαν ένα βίντεο με κάποιον που περιγράφει τη δουλειά του σε μια εταιρεία που πουλάει είδη γραφείου. Στη συνέχεια, τους έδειξαν σκηνές γυρισμένες σε ένα κοραλλιογενή ύφαλο, από την εκπομπή «Blue Planet II», του BBC. Για την εμπειρία εμβύθισης χρησιμοποίησαν μια τηλεόραση HD, ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας (VR), στο οποίο προβάλλεται ένα βίντεο 360° και άλλο ένα ακουστικό VR που προβάλλει διαδραστικά γραφικά. «Μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων ακουστικών είναι ότι το 360° VR επιτρέπει στους θεατές μόνο να παρατηρούν το εικονικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, ενώ το άλλο τους δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με αυτό μέσω των φορητών ελεγκτών», αναφέρει το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Environmental Psychology».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα μέσα ελαχιστοποίησαν τα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη και μείωσαν κατά πολύ την πλήξη. Μόνο όμως η διαδραστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας αύξησε τα θετικά συναισθήματα. Ενίσχυσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ένιωσαν συναισθηματικά κοντά στη φύση

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η θέαση ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την φύση, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να καταπολεμήσει την πλήξη», σημειώνει η ερευνήτρια Νίκι Γιέο, επικεφαλής της μελέτης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αυτή την περίοδο όπου τα περιοριστικά μέτρα επανέρχονται σε πολλές χώρες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, προσφέροντας μια ψηφιακή βόλτα στη φύση.

ΠΗΓΗ  : ERT.GR


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ