Εφημερίδα Κοινωνική

Ερευνα: 8 στους 10 Ελληνες ικανοποιημένοι από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

 Breaking News

Ερευνα: 8 στους 10 Ελληνες ικανοποιημένοι από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
09 Οκτωβρίου 2020

Τη συντριπτική αποδοχή της καταδίκης της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κοινωνία αναδεικνύει έρευνα που διεξήγαγε η Prorata.

Στην έρευνα -που δημοσιεύεται την ώρα που μπαίνει στην τελική ευθεία το ζήτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών- αποτυπώνεται η καταλυτική συμβολή της Δικαιοσύνης και της προσωπικής μάχης που έδωσε η Μάγδα Φύσσα ενάντια στη Χρυσή Αυγή.
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι ότι η πλειοψηφία εκφράζει την άποψη ότι η φασιστική/νεοναζιστική απειλή στην Ελλάδα δεν «εξανεμίστηκε» με την καταδικαστική απόφαση κατά της Χρυσής Αυγής και ότι παραμένει υπαρκτή. Η τελευταία ενότητα της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή εστιάζει στο κόμμα στο οποίο θα στραφούν πλέον οι ψηφοφόροι της εγκληματικής οργάνωσης.
To 83% ικανοποιημένο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα της Prorata για τη Χρυσή Αυγή προκύπτουν τα εξής:

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και η προσωπική μάχη της Μάγδας Φύσσα για δικαίωση αποτελούν, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν αποφασιστικότερα στην καταδίκη της οργάνωσης, ενώ δευτερευόντως εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο κοινωνικοπολιτικός κλοιός που σταδιακά οικοδομήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα και τα πολιτικά κόμματα.
«Δεν παρήλθε ο κίνδυνος του φασισμού»

Εν τούτοις, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη αλλά, αντίθετα, εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. Ενδεικτικό τούτου, ότι το 76% συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της  φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ