Εφημερίδα Κοινωνική

Έρχονται 240 δόσεις για ρύθμιση οφειλών σε εφορία και τράπεζες

Έρχονται 240 δόσεις για ρύθμιση οφειλών σε εφορία και τράπεζες
10 Οκτωβρίου 2020

Η Κυβέρνηση θα θεσπίσει, άμεσα, το νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο απάντησης σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλη Κατρίνη για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στην νέα αυτή διευθέτηση εντάσσονται μέτρα κοινωνικής προστασίας, έτσι ώστε οι πολίτες έμπρακτα να διασώσουν την 1η κατοικία τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρας, μια νέα εξωδικαστική διαδικασία για τα νοικοκυριά – σε αντιδιαστολή με τον Νόμο Κατσέλη, που υποχρέωνε να προσφύγουν στα δικαστήρια και να περιμένουν έως και 12 έτη για να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους.

«Με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, οι πολίτες μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τα χρέη τους, προς τράπεζες και Δημόσιο, σε έως 240 δόσεις – αριθμό διπλάσιο από τις 120 δόσεις που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στην απάντηση του

Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, σε πολλές περιπτώσεις, η μηνιαία δόση που θα καλούνται να καταβάλουν οι οφειλέτες θα περιορίζεται στο μισό.

Παράλληλα, θα παρέχετε η επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας στα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, υποστηρίζοντας την προσπάθειά τους να είναι συνεπή με τις υποχρεώσεις τους

Εάν όμως κάποιο νοικοκυριό, έχει πλήρη οικονομική αδυναμία και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καμία ρύθμιση, θα δίνεται η δυνατότητα να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του.

«Λαμβάνουμε μάλιστα μέριμνα ώστε το σπίτι του να το αγοράσει ένας Φορέας και να του το παραχωρήσει, ώστε να παραμείνει σε αυτό. Έτσι, δεν θα φύγει ο ευάλωτος από το σπίτι του. Και εφόσον το ευάλωτο νοικοκυριό ανακάμψει οικονομικά στο μέλλον, έχει την αποκλειστική δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του. Με το Νόμο αυτό δίνουμε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μια πραγματική και ουσιαστική 2η ευκαιρία» καταλήγει σχετικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με την αναστολή πλειστηριασμών για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτή παρέχεται ήδη από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, έως το τέλος του έτους και συμπλήρωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο υπήρξε συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση νομοθέτησε για αναστολή, ενός έτους, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες – από τον ΙΑΝΟ – περιοχές.

«Με τα παραπάνω μέτρα και με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, η Κυβέρνηση στηρίζει με έμπρακτο τρόπο τους πολίτες, σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ