Εφημερίδα Κοινωνική

Δομή προσφύγων στο Σχιστό: YΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ «BΟΜΒΑ» -«Μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ Δήμων και Υπουργείου -«ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ» καταστάσεις με τα σκουπίδια;

 Breaking News

Δομή προσφύγων στο Σχιστό: YΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ «BΟΜΒΑ» -«Μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ Δήμων και Υπουργείου -«ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ» καταστάσεις με τα σκουπίδια;
17 Οκτωβρίου 2020

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ εδώ και καιρό προανήγγειλε «δύσκολες καταστάσεις» για τη δομή προσφύγων στο Σχιστό και δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις. Η «φωνή απόγνωσης» από τον διοικητή της δομής κ. Θωμά Παπακωνσταντίνου για τη ΜΗ αποκομιδή απορριμμάτων, όπως αποκαλύφθηκε σε ρεπορτάζ που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες, ήταν μόνο…. το «φιτίλι» μιας υγειονομικής «βόμβας» που μετράει αντίστροφα και η οποία, πριν σκάσει, έγινε «μπαλάκι»… μεταξύ των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με απώτερο σκοπό να ακούσει την «έκρηξή της» το υπουργείο!

Το ΤΡΑΓΙΚΟ δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι σε μία δομή, δίπλα στη «γειτονιά μας» που ξεκίνησε μικρή αλλά έχει τριπλασιαστεί φιλοξενώντας χιλιάδες πρόσφυγες δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων!

Ποιος έχει την αρμοδιότητα να μαζεύει τα σκουπίδια; Βάσει νόμου, η ευθύνη αφορά τον Δήμο στον οποίο γεωγραφικά ανήκει η δομή και αυτός δεν είναι άλλος από τον Δήμο Περάματος. Σημειώστε ότι στο σχετικό ΦΕΚ προβλέπεται πως οι Δήμοι που έχουν δομές εντός των γεωγραφικών ορίων τους, λαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη, έξτρα χρηματοδοτήσεις και τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν έξτρα προσωπικό για τις ανάγκες τους. Ωστόσο, ο Δήμος Περάματος δεν μάζεψε ποτέ σκουπίδια!

Αντιθέτως, δήλωνε «αδυναμία» να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο και προχώρησε εις γνώση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε μια «άτυπη συμφωνία» με τον γειτονικό Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που εθελοντικά θέλησε να συνδράμει καθώς η κατάσταση με τη δομή στο Σχιστό, προφανώς επηρεάζει την καθημερινότητά του.

Ξαφνικά όμως… και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σταματάει και εκείνος να συνεισφέρει. Γιατί; Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε «εντολή» από πλευράς Δήμου Περάματος, ότι πλέον «αναλαμβάνουμε εμείς»… Αποσύρθηκαν κάδοι, σταμάτησαν να ανεβαίνουν οχήματα για την αποκομιδή απορριμμάτων αλλά ο Δήμος Περάματος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις του.

Η «δομή» χτύπησε… κόκκινο!

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης προχώρησε σε δηλώσεις στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά, λέγοντας ότι αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνης και ότι από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι δεν «δύναται» και δεν είναι δική του αρμοδιότητα να μαζεύει τα σκουπίδια στη δομή προσφύγων στο Σχιστό, που ουσιαστικά αποτελεί μια «νέα πόλη» μέσα στην πόλη του! Ζήτησε μάλιστα από το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του!

Από πλευράς του δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας τόσο ο Δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος όσο και ο αντιδήμαρχος Μ. Θεόδοτος δηλώνουν ότι έκαναν παραπάνω πράγματα λόγω ευαισθησίας και φυσικά χωρίς να έχουν ΚΑΜΙΑ υποχρέωση.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ»

«Πηγές» του υπουργείου κλήθηκαν από την εφημερίδα μας να τοποθετηθούν για αυτό το σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει με τη δομή προσφύγων στο Σχιστό. Η δήλωση λακωνική και ξεκάθαρη και προς τους δύο Δήμους.

«Η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις δομές είναι ευθύνη των ΟΤΑ. Προς αυτό λαμβάνουν και ανταποδοτικά. Καλούμε τους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, γνωρίζοντας ότι έχουν κάνει μια άτυπη συμφωνία, να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Παρακολουθούμε το θέμα και αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε καταλυτικά».

Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι στο Υπουργείο γνωρίζουν την αυτοδιοικητική «διάσταση» που υπάρχει για το θέμα. Υπάρχει ωστόσο η εντύπωση ότι όλες αυτές οι «συμπεριφορές» είναι απόρροια των αντισταθμιστικών και… ποιος θα τα «καρπωθεί».

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΣΧΙΣΤΟΥ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ, ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!

Ακολούθως, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον διοικητή της Δομής του Σχιστού κ. Θωμά Παπακωνσταντίνου που μας περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χώρο.

«Δεν μαζεύονται σκουπίδια, έχω στείλει σειρά επιστολών και έχω συναντηθεί επανειλημμένα και με εκπροσώπους των δυο Δήμων. Οι απαντήσεις και οι δικαιολογίες που έχω ακούσει είναι πολλές. Η κατάσταση όμως δεν έχει αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με ανθρώπινες ψυχές!Από πλευράς μας κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά αυτό δεν αρκεί…»

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πληροφορήθηκε ότι από πλευράς Δήμου Περάματος υπήρξαν πολλές δικαιολογίες για τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών από τη δομή. Κάποιες από αυτές έριχναν το «μπαλάκι» στους εργαζομένους (!), ότι δηλαδή φοβούνται να προσεγγίσουν το χώρο λόγω COVID-19 ενώ σε άλλες περιπτώσεις ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα οχήματα, προσωπικό κτλ.

Δικαιολογίες βέβαια που, σύμφωνα με τις ίδιες «πηγές», ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν με επίσημα έγγραφα.

Το κερασάκι στην «τούρτα»; Πριν λίγες ημέρες υπήρξε πληροφορία για κρούσμα σε εργαζόμενη στη δομή, που σε συνδυασμό με την όλη κατάσταση που σας προαναφέραμε, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ επικοινώνησε με το γραφείο του Δημάρχου του Δήμου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη ζητώντας να τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει συνάντηση του Δημάρχου με εκπροσώπους του Υπουργείου.

 

ΡΩΤΑΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

-Γιατί ο Δήμος Περάματος αρνείται να μαζέψει τα σκουπίδια από τη δομή στο Σχιστό;

-Ποιες ήταν οι συζητήσεις που έκανε ο Δήμος Περάματος με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και γιατί άλλαξε «ξαφνικά» στάση;

-Γιατί δεν ενημερώθηκε άμεσα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;

-Τι ποσά λαμβάνει ο Δήμος Περάματος  ως «αντισταθμιστικά» για να μαζεύει τα σκουπίδια στη δομή του Σχιστού, πράγμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ

-Γιατί δεν βγήκε άμεσα με επίσημη ανακοίνωση ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης να ξεκαθαρίσει το θέμα;

-Ποιες κινήσεις θα κάνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να δοθεί άμεσα λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα;

 

Αναμένουμε απαντήσεις…

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ