Εφημερίδα Κοινωνική

Blue Lab: Τα 4 «κλειδιά» για γαλάζια ανάπτυξη και καινοτομία (φωτο)

 Breaking News

Blue Lab: Τα 4 «κλειδιά» για γαλάζια ανάπτυξη και καινοτομία (φωτο)
06 Οκτωβρίου 2020

Με τις προσδοκίες ειδικών και αναλυτών να βρίσκονται στα ύψη για την αποκαλούμενη Γαλάζια Οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι τα επόμενα έτη θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και θα αντιπροσωπεύει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο Δήμος Πειραιά σχεδιάζει με σιγουριά την επόμενη ημέρα αξιοποιώντας την τεράστια δύναμή του, τη θάλασσα, επενδύοντας στη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Με αιχμή του δόρατος το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, γνωστό και ως BlueLab, ο Πειραιάς δρομολογεί συνεχώς νέες δράσεις που στόχο έχουν να καταστήσουν την πόλη πρότυπο κέντρο ανάπτυξης δραστηριοτήτων σχετικών με την αποκαλούμενη Γαλάζια Οικονομία.

Το «Γαλάζιο Εργαστήριο» αποτελεί μια δομή υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας που εστιάζει σε κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές, η αλιεία και άλλα. Μπορεί να ακούγεται σαν μία ακόμα δομή υποστήριξης για start-ups, όμως δεν είναι. Και δεν είναι, γιατί αυτό που κάνει το BlueLab να ξεχωρίζει και να υπερτερεί είναι ο προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτει ο οποίος σε συνδυασμό με τις μοναδικές υπηρεσίες του Κέντρου και το εξειδικευμένο προσωπικό της δομής επιτρέπει την καλλιέργεια (εξέλιξη) ξεχωριστών τεχνολογικών δεξιοτήτων, την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών αλλά και τον πειραματισμό στο πλαίσιο του επιχειρείν, δηλαδή το prototyping (δημιουργία δοκιμαστικών προϊόντων).

bluelab-flyer-final-Α4-anoixto-1

bluelab-flyer-final-Α4-anoixto-2

Οι υπηρεσίες του Κέντρου χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, απευθύνονται σε όλους και το σημαντικότερο: είναι όλες τους δωρεάν.

• Η πρώτη κατηγορία αφορά εκπαιδευτικές επισκέψεις, υλοποιώντας ξεναγήσεις και επιδείξεις εφαρμογών τρισδιάστατων τεχνολογιών και αυτοματισμών σε σχολεία και πανεπιστήμια.

• Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν σεμιναρίων 3Ddesign, 3Dprinting και ψηφιακών τεχνολογιών.

• Η τρίτη κατηγορία αφορά την δωρεάν χρήση των μηχανημάτων του εργαστηρίου, των απαραίτητων υλικών και της καθοδήγησης του καταρτισμένου προσωπικού στους ενδιαφερόμενους για τις τεχνολογίες αυτές προκειμένου να υλοποιήσουν καινοτόμα Project και να δημιουργήσουν prototypes.

• Η τέταρτη κατηγορία περιλαμβάνει τις υπηρεσίες ενός επιχειρηματικού επιταχυντή (businessaccelerator) και υποστηρίζει επιχειρηματικές ιδέες που θέλουν να προχωρήσουν και δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους υπηρεσίες όπως σεμινάρια, tutorials, mentoring, coaching, workshop δικτύωσης, ταξίδια γνωριμίας κ.α.

Ο βασικός σχεδιασμός του Κέντρου προβλέπει τη λειτουργία μιας δομής που «καλλιεργεί» γνώσεις αλλά και δεξιότητες και υποστηρίζει την επιχειρηματική δημιουργικότητα και καινοτομία συνολικά. Έτσι, από τα παιδιά που μαθαίνουν τι είναι καινοτομία, γαλάζια ανάπτυξη και τρισδιάστατη τεχνολογία και τους νέους που μαθαίνουν τρισδιάστατο σχεδιασμό, μέχρι τις ομάδες που με την υποστήριξη του Κέντρου αναλύουν επιχειρηματικά τα προϊόντα τους και μετέπειτα τα παράγουν «τυπώνοντας» τα στο Κέντρο, προκειμένου να τα δειγματίσουν στην αγορά, ολοκληρώνεται ένας κύκλος καινοτομίας που στο κέντρο βρίσκεται η ανάπτυξη και η γνώση.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι σήμερα, το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 ώρες τεχνολογικών σεμιναρίων (3D design & Printing, Αυτοματισμοί), έχει ολοκληρώσει πάνω από 160 ώρες επιχειρηματικών σεμιναρίων και έχει παράσχει περισσότερες από 480 ώρες mentoring&coaching. Παράλληλα, το Κέντρο έχει υποστηρίξει με εξοπλισμό, υλικό και καθοδήγηση 13 project κατασκευής πρωτοτύπων και έχει υποδεχθεί και ξεναγήσει στον χώρο του πάνω από 630 μαθητές και σπουδαστές.

Η ομάδα του ΒlueLab συνεχίζει να υποδέχεται καθημερινά καινοτόμες ιδέες, να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και τις υποστηρίζει μέσα από τις υπηρεσίες του. Παράλληλα αναπτύσσει συνεχώς νέες συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την καλλιέργεια και υποστήριξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, και σχεδιάζει νέες δράσεις δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Bluelab.gr

FB: @bluelabpiraeus

IMG_5419_tn

IMG_5421_tn

IMG_5423_tn

IMG_5425_tn

IMG_5427_tn

IMG_5428_tn

IMG_5429_tn

IMG_5430_tn

IMG_5435_tn

IMG_5437_tn

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ