Εφημερίδα Κοινωνική

SOS: Έτσι “ξαφρίζουν” ηλεκτρονικά λογαριασμούς στο λεπτό

SOS: Έτσι “ξαφρίζουν” ηλεκτρονικά λογαριασμούς στο λεπτό
18 Σεπτεμβρίου 2020

Η μέθοδος «SIM Swap» είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από δράστες προκειμένου να αποκτήσουν τον τηλεφωνικό αριθμό ενός συνδρομητή στόχου, με σκοπό να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο τηλεπικοινωνιακό πάροχο του συνδρομητή -θύματος και σε περίπτωση που καταφέρουν να επαληθευθούν ως οι νόμιμοι συνδρομητές, ζητούν τη μεταφορά και επανενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού σε νέα κάρτα SIM που υποδεικνύουν.

Είδαν το βιός τους να χάνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μέσω τηλεφώνου. «Δεν φανταστήκαμε ότι όταν το κινητό δεν είχα σήμα, οφειλόταν στο ότι γινόταν υποκλοπή. Δεν πέρασε από το μυαλό. Συγκεκριμένα ποσά κάτω από 10.000€», φέρεται να λέει μια παθούσα που μίλησε σε ρεπορτάζ του Ant1.

Μια οικογένεια από την Θεσσαλονίκη έχασε 32.000 ευρώ εξαιτίας επιτήδειων που χάκαραν τα στοιχεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιτήδειος χάκερ προσκόμισε μια πλαστή εξουσιοδότηση στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να λάβει νέα SIM με τα στοιχεία του θύματος δηλώνοντας απώλεια της παλιάς. Έτσι όλες οι υπηρεσίες και τα προσωπικά δεδομένα πέρασαν στα χέρια του δράστη , ο οποίες μετέφερε και επιβεβαίωνε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικούς του λογαριασμούς.

«Όταν δούμε και δεν λειτουργεί η δικά μας κάρτα SIM είναι σοβαρή ένδειξη ότι κάτι πρέπει να ψάξουμε σχετικά με τον λογαριασμό μας.» δήλωσε ο Αντιστράτηγος ε.α. Μανώλης Σφακιανάκης που ασχολείτο με τη διερεύνηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ