Εφημερίδα Κοινωνική

Προτάσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού του Πειραιά – Ένα εμβληματικό άγαλμα σε κομβικό σημείο της πόλης – Πρέπει να συνδυάσουμε τον πολιτισμό με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης – Μια ενδιαφέρουσα πρόταση του Χρήστου Φωτίου

 Breaking News

Προτάσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού του Πειραιά – Ένα εμβληματικό άγαλμα σε κομβικό σημείο της πόλης – Πρέπει να συνδυάσουμε τον πολιτισμό με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης – Μια ενδιαφέρουσα πρόταση του Χρήστου Φωτίου
10 Σεπτεμβρίου 2020

Δια χειρός Απόστολου Καραμπερόπουλου

Σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα ανάδειξης των πόλεων, είναι καλό να ακούμε τις γνώμες κάποιων ανθρώπων που έχουν περάσει από σημαντικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές θέσεις.

Πρόσφατα συνάντησα τον Χρήστο Φωτίου, πρώην δήμαρχο και βουλευτή (διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου και σε πολλές άλλες σημαντικές θέσεις ευθύνης) και ήταν ο πρώτος αιρετός νομάρχης Πειραιά.

Είχαμε την ευκαιρία λοιπόν, να συζητήσουμε σε φιλικό κλίμα μαζί του ζητήματα γύρω από την πολιτιστική ανάδειξη του Πειραιά.

Η κουβέντα εκτός των άλλων, επικεντρώθηκε στο τι «βλέπει» ένας επισκέπτης της πόλης μας σε κομβικά σημεία, όπως για παράδειγμα στο μεγάλο «νοητό» τρίγωνο κάτω στο λιμάνι (Πύργος-ΝΑΤ-Αγ. Διονύσιος).

…Και η αλήθεια -όπως συμπεράναμε από την κουβέντα μας- είναι ότι στο σημείο αυτό, που κορυφώνεται η ναυτιλιακή εικόνα του Πειραιά δεν υπάρχει κάτι εμβληματικό, ένα μνημείο, ένα άγαλμα που να προβάλει μια «ταυτότητα» πόλης. Τη ναυτοσύνη του Πειραιά. Την ιστορία του.

 

FOTIOU-XRISTOS

Κάτι αντίστοιχο θα έλεγε κανείς για το μνημείο του Θεμιστοκλή στην Πειραϊκή.

Πρόταση λοιπόν του κ. Φωτίου ήταν να φτιαχτεί ή να μεταφερθεί ένα άγαλμα εμβληματικό στο κομβικό αυτό σημείο της πόλης μας και συγκεκριμένα στην είσοδό της, από το λιμάνι.

Το σημείο που προτάθηκε είναι ανάμεσα στον Πύργο και το εμβληματικό κτήριο του ΝΑΤ.` Επίσης δεύτερο σημείο θα μπορούσε να είναι το τρίγωνο μπροστά από τον Άγιο Διονύσιο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και άλλοι πολύ καλοί φίλοι, όπου και άρχισε ένας «χορός» προτάσεων και σκέψεων.

Ένα παράδειγμα ακόμα, ήταν το άγαλμα που έχει τοποθετηθεί στον πλάγιο προαύλιο χώρο της δημοτικής πινακοθήκης, το οποίο δυστυχώς «χάνεται» στη θέση που βρίσκεται. Όπως και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις για την πολιτιστική ανάδειξη της πόλης.

Πόσοι άραγε γνωρίζουμε ποιανού μεγάλου Πειραιώτη ήταν το πιάνο που βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη και κοσμεί την υπέροχη αίθουσα, στην οποία τελούνται και οι πολιτικοί γάμοι των δημοτών του Πειραιά. Άραγε αν ρωτήσουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί τον χώρο ελάχιστοι θα γνωρίζουν.

Η πρόταση αυτή έπεσε στο «τραπέζι» και είναι αλήθεια ότι όλοι την ακούσαμε με προσοχή, με δεδομένη τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει ο κ. Φωτίου στα θέματα της περιοχής μας.

Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζει, να αναδεικνύει και να προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά. Να δημιουργεί μια «ταυτότητα» και ένα πολιτιστικό όραμα, πάντα σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Είναι γεγονός, ότι πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι ασχολούμαστε με «παράπλευρα» ζητήματα ανάδειξης του Πειραιά και «χάνουμε» την ουσία.

Προς αυτό λοιπόν θεωρούμε ότι η πρόταση του Χρήστου Φωτίου, έχει μια βάση που πρέπει να μελετήσουν καλά αρμόδιοι. Για έναν Πειραιά που θα εμπνέει και θα αναδεικνύεται σε κάθε επίπεδο.

Μήπως είναι ώρα οι άνθρωποι που αγαπούν και ξέρουν την ιστορία του Πειραιά σαν μια κουταλιά νερό, να δημιουργήσουν ένα νέο «κουβά» από προτάσεις, ιδέες και σκέψεις και να «δροσίσουν» την νεότερη γενιά με σκοπό να προσεγγίσουν πιο εύκολα τον στόχο προς την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητα και της ανάδειξη την πόλης μας…

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ