Εφημερίδα Κοινωνική

Πειραιάς: Αρνητικό και το τρίτο τεστ στα 12 μέλη πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου

 Breaking News

Πειραιάς: Αρνητικό και το τρίτο τεστ στα 12 μέλη πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου
29 Σεπτεμβρίου 2020

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα και του τρίτου γύρου επαναληπτικών τεστ στα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 6» της TUI με 1.588 επιβαίνοντες, τα οποία είχαν αρχικά βγει αρχικά οριακά θετικά.

Για τους 12 διαγνωσθέντες με κορωνοϊό, τα πρώτα εξετασθέντα δείγματα ήταν χαμηλού ιικού φορτίου και είναι όλοι ασυμπτωματικοί. Τα ξημερώματα υπεβλήθησαν σε επαναληπτικά τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ τα οποία βγήκαν αρνητικά. Είναι θέμα χρόνου να δοθεί το πράσινο φως για τον απόπλου του κρουαζιερόπλοιου.

Όλα άρχισαν όταν χθες, Δευτέρα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δώδεκα κρούσματα μεταξύ των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου το οποίο από τη Μήλο ξαναγύρισε στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη. Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε η εταιρεία επεσήμανε ότι κανένα από τα μέλη που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό δεν παρουσίασε κάποιο σύμπτωμα, αναμένεται να επαναληφθούν τα τεστ και η εταιρεία ακολουθεί όλες τις διαδικασίες όπως προβλέπονται.

Στις 5 τα ξημερώματα το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε από νωρίς στο σημείο και επαναλήφθηκαν τα τεστ κορωνοϊού. Στον επαναληπτικό έλεγχο που έγινε στους 12 εργαζομένους, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από τα αρχικά, δηλ. ήταν τελικά αρνητικά. Έτσι, αν και αρχικά στο σημείο θα πήγαιναν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, η επί τόπου παρουσία τους δεν κρίθηκε απαραίτητη μετά τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο που μίλησε στο MEGA, η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στα rapid test αντιγόνου, τα οποία ναι μεν είναι τα πλέον αξιόπιστα της αγοράς με 90% πιστότητα, αλλά ενεργοποιούνται και με πολύ χαμηλά φορτία. Για τον λόγο αυτό τα θετικά τεστ ξαναελέγχονται με την κλασική μέθοδο του PCR. Σε όλα τα τεστ, συμπλήρωσε, υπάρχουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι των 150 από τα συνολικά 666 μέλη του πληρώματος έγιναν σε συμβεβλημένο με την εταιρεία εργαστήριο του Ηρακλείου.

Από τα μέλη του πληρώματος οι 23 είναι Έλληνες. Όλα τα έξοδα για τα τεστ καλύπτονται από την εταιρεία, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

Εκείνο το οποίο επισημάνθηκε από την πλευρά της είναι ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

 Τι λέει η TUI για τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6»

Η εταιρεία TUI Cruises σημειώνει ότι σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες λειτουργίας που ισχύουν για τα κρουαζιερόπλοια, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές, τα 12 μέλη του πληρώματος τέθηκαν σε απομόνωση εντός του πλοίου.

Προσθέτει ότι διαθέτει σύστημα διαδικασιών διαχείρισης κρούσματος Covid-19 στο πλοίο, το οποίο είναι σε ισχύ και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Χάρη στα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες καθαρισμού του σκάφους, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους επισκέπτες και το πλήρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε ότι στην περίπτωση θετικών κρουσμάτων, εξετάζεται το ενδεχόμενο η εταιρεία να αναλάβει τη μεταφορά τους στις χώρες προέλευσης με λίαρ τζετ.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ