Εφημερίδα Κοινωνική

Πάρκο για τη βιοποικιλότητα με 1000 φυτά από 70 σπάνια είδη στον δήμο Θέρμης

Πάρκο για τη βιοποικιλότητα με 1000 φυτά από 70 σπάνια είδη στον δήμο Θέρμης
18 Σεπτεμβρίου 2020

Χίλια φυτά, από εβδομήντα σπάνια είδη, θα φιλοξενεί από την επόμενη εβδομάδα το πάρκο για τη βιοποικιλότητα που λειτουργεί στην περιοχή της Καρδίας στον δήμο Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα φυτά δεν υπάρχουν στο εμπόριο, συλλέχθηκαν σε βοτανικές αποστολές και προήλθαν από άγρια είδη της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και των βόρειων συνόρων της χώρας.

Επιπλέον, χαρακτηρίζονται για τη σπανιότητά τους, τον βαθμό απειλής τους, τον ενδημισμό που παρουσιάζουν καθώς και το κατά πόσο προστατεύονται ή όχι από κάποια νομοθεσία με βάση τη μελέτη των ειδικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το πάρκο βιοποικιλότητας της Καρδίας, πέρα από τόπο αναψυχής θα λειτουργεί ως εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα μπορούν, κάνοντας τη βόλτα τους, να τα γνωρίσουν από κοντά, καθώς τα 70 είδη φυτών θα πλαισιώνονται από πινακίδες ταυτότητας και την οικογένεια στην οποία ανήκουν.

Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του χώρου που βρίσκεται επί των οδών Στρατηγού Καρατάσου, Νίκης, Αλ. Υψηλάντη και Β. Γεωργίου Α’, κάνουν έκκληση να διαφυλαχτούν τα φυτά και να προστατευτούν από βανδαλισμούς. Το πάρκο για τη βιοποικιλότητα εκτείνεται σε επιφάνεια 3.340 τμ, αναπτύσσεται σε δύο οριζόντια επίπεδα, ενώ είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού 282.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό έργο Conse pp του προγράμματος INTERREG.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ