Εφημερίδα Κοινωνική

ΝΑΥΣ: Η ανάδειξη της ναυτοσύνης στο Ίδρυμα Ευγενίδου!

 Breaking News

ΝΑΥΣ: Η ανάδειξη της ναυτοσύνης στο Ίδρυμα Ευγενίδου!
24 Σεπτεμβρίου 2020

Με δεδομένο ότι η ναυπηγική, η ναυτική τέχνη και η ναυτοσύνη αποτελούν σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της Ελλάδας, μιας χώρας στενά συνδεδεμένης με τη θάλασσα, το έργο ΝΑΥΣ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα πολλά και ποικίλα πλοία και σκάφη που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ανά τους αιώνες για διαφορετικούς σκοπούς και χρήσεις και αναγνωρίζει ότι τα ναυπηγήματα αυτά συγκροτούν ένα μεγάλο μέρος της ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης της χώρας μας.

navs photo 3

Tο έργο ΝΑΥΣ αναλαμβάνει να τεκμηριώσει και να αναδείξει με την βοήθεια τεχνολογιών αιχμής και εντυπωσιακών διαδραστικών ψηφιακών «εμπειριών» την πλούσια ελληνική ναυπηγική παράδοση και την σπουδαία ναυτική ιστορία της χώρας. Στο πλαίσιο του έργου ΝΑΥΣ θα δημιουργηθούν τρεις εκθέσεις για το κοινό στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη της ναυπηγικής τέχνης και την αξιοποίηση του ναυτικού πολιτισμικού και ιστορικού αποθέματος.

Στόχοι του μοναδικού έργου ΝΑΥΣ είναι:
- να αναδείξει την σπουδαία ναυπηγική μας κληρονομιά με την χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής,
- να αξιοποιήσει το ναυτικό πολιτιστικό απόθεμα της χώρας μας σε ένα εύρος εφαρμογών,
- να συνδράμει στην έρευνα σχετικά με τη ναυπηγική τέχνη και παράδοση και
- να φέρει το ελληνικό κοινό πιο κοντά σε αυτή μέσα από πρωτότυπες δράσεις και εντυπωσιακές εκθέσεις που αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες.

navs photo 1

Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών, ξεκινώντας από όσους και όσες θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την ναυπηγική μας παράδοση, αλλά και σε κοινό με την σχετική εξειδίκευση που επιθυμεί να μελετήσει και να αξιοποιήσει το πλούσιο υλικό του ψηφιακού αποθετηρίου.

Το έργο περιλαμβάνει:

*Την ψηφιακή καταγραφή, αποτύπωση, με πιστή και λεπτομερή τρισδιάστατη απεικόνιση, και τεκμηρίωση ιστορικών και παραδοσιακών ναυπηγημάτων,
* την δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου Ελληνικών Ιστορικών/Παραδοσιακών Σκαφών,
* την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων των ναυπηγημάτων,
* την δημιουργία εικονικών διαδραστικών εμπειριών,
* την παρουσίαση τριών εκθέσεων.

Οι δύο από τις τρεις εκθέσεις έχουν επετειακό χαρακτήρα και αφορούν σε δύο σημαντικά ιστορικά στιγμιότυπα της ναυτικής ιστορίας της Ελλάδας:
– τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και
– τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827

Η τρίτη έκθεση εστιάζει στην ανάδειξη της ναυπηγικής τέχνης εν γένει μέσα από την παρουσίαση ιστορικών και παραδοσιακών σκαφών. Οι τρεις εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου και θα είναι προσβάσιμες και ψηφιακά μέσα από την ιστοσελίδα του έργου ΝΑΥΣ http://e-navs.eu/.

To έργο ΝΑΥΣ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-05103).

Για το έργο αυτό συνεργάζονται έξι φορείς από την Ελλάδα. Συντονιστής του έργου είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου. Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Συμμετέχουν επίσης ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) / Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών, η εταιρεία Green Maritime Technologies (GMT), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) / Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ).


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ