Εφημερίδα Κοινωνική

Μόρια: Συναγερμός σε ΕΥΠ, Ε.Λ.ΑΣ. – Εξετάζουν σχέδιο εμπρησμού – Ενδεχόμενη προβοκάτσια

 Breaking News

Μόρια: Συναγερμός σε ΕΥΠ, Ε.Λ.ΑΣ. – Εξετάζουν σχέδιο εμπρησμού – Ενδεχόμενη προβοκάτσια
09 Σεπτεμβρίου 2020

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τη μεγάλη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας. Η πυρκαγιά συνέβη σε μία περίοδο, όπου διακυβεύονται σοβαρά εθνικά θέματα και ως εκ τούτου οι υπηρεσίες πληροφοριών επαγρυπνούν για να αποτρέψουν ενδεχόμενη προβοκάτσια.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι πολύ νωρίς να αποδωθεί η φωτιά της Μόρια σε προβοκάτσια, ωστόσο, υπάρχουν βάσιμές ενδείξεις που κατευθύνουν τις Αρχές προς την εκδοχή του οργανωμένου εμπρησμού.

Η ατμόσφαιρα στον καταυλυσμό ήταν ηλεκτρισμένη αρκετό καιρό τώρα, καθώς είχαν εντοπιστεί πολλά κρούσματα κορονοϊού, ενώ η εν εξελίξει ιχνηλάτηση μπορεί να αύξηνε ραγδαία τον αριθμό των κρουσμάτων. Έτσι, στους κόλπους των προσφύγων και των μεταναστών ελλόχευε η ανησυχία ότι περισσότερα «μέτρα περιορισμού» θα εφαρμοστούν στη Μόρια. Ακόμα, αντιδράσεις  προκλήθηκαν εξαιτίας της διαδικασίας απομόνωσης των διαπιστωμένων κρουσμάτων.

Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ και Πυροσβεστική είναι εάν και ποιοι μπορεί να οργάνωσαν εμπρησμό χθες Τρίτη και τι ήθελαν να πετύχουν.

Τα στοιχεία που προμηνύουν ενδεχόμενο σχέδιο εμπρησμού έχουν ως εξής:

  • Εντός και εκτός του ΚΥΤ της Μόριας ξέσπασαν πολλές και σχεδόν ταυτόχρονες εστίες φωτιάς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη δυτική Λέσβο πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Βατούσα που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόρια, ξέσπασε πυρκαγιά λίγο πριν εκδηλωθούν οι φωτιές στον καταυλισμό. Εάν αυτό οφείλεται  στην τύχη ή έγινε εσκεμμένα με σκοπό να υπάρξει διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής θα φανεί στην έρευνα.
  • Οι φωτιές έλαβαν χώρα βράδυ, δηλαδή σε χρόνο που ήταν αδύνατο για τα εναέρια μέσα να επειχειρήσουν και σε ώρα που φυσούσαν δυνατοί άνεμοι, κάτι ήδη γνωστό από την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στο παρελθόν,  σύμφωνα με πηγές από τη Λέσβο, έχουν εκδηλωθεί πολλάκις αντίστοιχες φωτιές στη Μόρια. Για πρώτη φορά, ωστόσο, χθες υπήρξαν τόσες πολλές και παράλληλες εστίες, που σε συνδυασμό με τον άνεμο έκαναν την κατάσταση ανεξέλεγκτη.
  • Περίπου στις 23.00, βράδυ Τρίτης, ομάδα περίπου 70 ατόμων έστησε μπλόκα με φλεγόμενους κάδους στο δρόμο μπροστά από το ΚΥΤ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ομάδες αυτές διασκορπίστηκαν στη συνέχεια προς το βουνό (ύστερα από επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων) και κατέληξαν στο σημείο όπου βρίσκονται οι ελαιώνες. Από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες φωτιές, δηλαδή εξωτερικά του ΚΥΤ, και σε μικρό διάστημα ξέσπασαν εστίες εντός του ΚΥΤ και συγκεκριμένα στη βόρεια πύλη. Συνολικά οι εστίες ήταν περίπου πέντε.
  •  Την ώρα που έφτασαν στο σημείο τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα, οργανωμένες ομάδες ατόμων εκτόξευαν πέτρες και ξύλα εναντίον τους εμποδίζοντας την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στο σημείο έσπευσαν διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. για να ανοίξουν το δρόμο στα οχήματα, οι οποίες επίσης δέχτηκαν επιθέσεις.

Τρεις διμοιρίες από Αθήνα

Σήμερα Τετάρτη εστάλησαν από την Αθήνα επιπλέον δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο για τη διευθέτηση της κατάστασης στη Μόρια. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., στις 7.00 το πρωί αναχώρησαν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και προσγειώθηκαν στο νησί στις 09:00 το πρωί.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρές δυνάμεις ήδη δρουν στο νησί, ενώ παράλληλα όλοι οι μετανάστες που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές βρίσκονται εκτός της δομής, καθώς αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους. Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε δύο διαφορετικά σημεία της Λέσβου για να μην προσεγγίσουν οι μετανάστες τη Μυτιλήνη, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ