Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός- Ισπανία: Σφοδρό πλήγμα στις κρατήσεις των ξενοδοχείων τον Αύγουστο

Κορωνοϊός- Ισπανία: Σφοδρό πλήγμα στις κρατήσεις των ξενοδοχείων τον Αύγουστο
23 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε όλη την Ευρώπη που επιβλήθηκαν με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού κατέφεραν σφοδρό πλήγμα στην ισπανική τουριστική βιομηχανία κατά τον κρίσιμο μήνα του Αυγούστου, στερώντας της εκατομμύρια τουρίστες.

Το ποσοστό πληρότητας στα ισπανικά ξενοδοχεία μειώθηκε κατά 64% τον περασμένο μήνα συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατική υπηρεσία. Τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία σημείωσαν βουτιά 70% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εν μέσω αναζωπύρωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία, έπληξαν σοβαρά τα ισπανικά ξενοδοχεία μετά από την έξοδό τους από το αυστηρό lockdown που τα κράτησε κλειστά από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου. Οι κρατήσεις ξενοδοχείων από Βρετανούς τουρίστες σημείωσαν βουτιά πάνω από 91% τον Αύγουστο, το οποίο σημαίνει ότι μόνο από τη Βρετανία η χώρα έχασε περίπου 1,1 εκατ. επισκέπτες, ενώ οι κρατήσεις από τη Γερμανία ήταν μειωμένες κατά 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχασαν το 86% των ξένων τουριστών τους συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο τουριστικός κλάδος αντιστοιχεί περίπου στο 12% της ισπανικής οικονομίας και προσφέρει πάνω από μία στις οκτώ θέσεις εργασίας. Η Ισπανία, μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, υποδέχεται πάνω από 80 εκατ. ξένους τουρίστες κάθε χρόνο, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας σημείωσε βουτιά 17,8% το δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με το πρώτο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση κατά 18,5% που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Η μικρή αυτή βελτίωση δεν αλλάζει τη βασική τάση: την κατάρρευση της ανάπτυξης που προκάλεσε το lockdown. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εισήλθε σε ύφεση αφού κατέγραψε δύο συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, που είχε μειωθεί κατά 5,2% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ