Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός: Εν αναμονή των νέων μέτρων η Αττική

Κορωνοϊός: Εν αναμονή των νέων μέτρων η Αττική
15 Σεπτεμβρίου 2020

Στην επιβολή νέων, πιο αυστηρών μέτρων προσανατολίζεται η επιτροπή λοιμωξιολόγων, η ανακοίνωση των οποίων αναμένεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμένος του αριθμού των ατόμων σε συναθροίσεις, τα λιγότερα τραπεζοκαθίσματα στους χώρους εστίασης, ενώ πιθανότατα θα κλείσουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, μπαρ κ.λπ.

Η Αττική πρόκειται για μία σταθερά επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή στην οποία εντοπίζονται τα τρία από τα τέσσερα κρούσματα. Ενδεικτικά από τα 180 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 102 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα οι δήμοι που φαίνονται να έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τον ιό, είναι ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Πειραιά και ο δήμος Κηφισιάς. Παρόλα αυτά, τα μέτρα θα ισχύσουν οριζόντια, σε όλη την Αττική δηλαδή και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», συμπλήρωσε ο κ. Σύψας.

Όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η επιτροπή επιδημιολόγων καταρτίζει κατάλογο μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ανάμεσα στις οποίες και η Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η έκρηξη των κρουσμάτων που σημειώνεται διεθνώς σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων και το γεγονός ότι υπάρχουν επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, για παράδειγμα η Πέλλα ή η Αττική, «μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν ένα κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε αυτόν τον κατάλογο σήμερα ή αύριο».

Νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,είχε κάνει λόγο για μέτρα σε επίπεδο Δήμων. «Βλέπω, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», δήλωσε. «Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής» εξήγησε.

Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε ότι στην Ελλάδα έχουμε σχετικά σταθερό αλλά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ